Джеймс Бонд - международен бандит с разрешително да убива | webcafe.bg
Webcafe

Джеймс Бонд - бандит с разрешително да убива

Lifecafe , По BBC
17.08.2010, 12:29 (обновена 18.08.2010, 11:25)
Джеймс Бонд

Джон льо Каре: "Нещата на Флеминг бяха преднамерено изфантазирани от собствените му прижеживявания, когато той е бил в безопасност в Ню Йорк."

За милионите фенове по света Джеймс Бонд е въплъщение на британския шпионин. Но според Джон льо Каре агент 007 е "неофашистки гангстер", който би използвал уменията си за която и да е страна, стига да получи достатъчно красиви жени и сухо мартини.

В интервю, дадено през 1966 г. пред Малкълм Мъгъридж, открито наскоро в архивите на BBC, авторът и създател на лишения от ефекти шпионин Джордж Смайли язвително коментира любезния таен агент на Йън Флеминг.

"Не харесвам Бонд. Не съм сигурен, че Бонд е шпионин. Мисля си, че е голяма грешка, когато се говори за шпионска литература, да се включва въобще Бонд в тази категория", казва Льо Каре. "Струва ми се, че той е по-скоро някакъв вид международен гангстер с, както се казва, разрешително да убива... той е напълно изваден от политическия контекст. За Бонд не е от значение например кой е начело на САЩ или на СССР."

Припомняйки си сега интервюто, което ще бъде излъчено по BBC Four следващата седмица, Льо Каре казва пред Radio Times: "В наши дни бих бил много по-любезен. Предполагам, че сме изгубили поглед към книгите в полза на филмовите версии, нали?

Бях млад и знаех, че съм писал за реалността в "Шпионинът, който дойде от студа" - и че нещата на Флеминг бяха преднамерено изфантазирани от собствените му преживявания, когато е бил в безопасност в Ню Йорк. Но в корена на Бонд имаше нещо неофашистко - и напълно материалично. Човек можеше да усети, че той би минал през същите приключения на практика за всяка страна, ако момичетата са достатъчно красиви и мартинито - достатъчно сухо."

Льо Каре се базира на собствените си преживявания, за да напише шпионските си трилъри, сред които е и "Калайджия, шивач, войник, шпионин", в който Смайли играе централната роля.

Авторът, чието истинско име е Дейвид Корнуел, е бил действащ разузнавач в британската служба за външно разузнаване от 1959-а до 1964-а, в пика на Студената война, като е работил и за MI5, и за MI6. Той не разкрива нищо от това в интервюто си с Мъгъридж.

"Тогава бях под някакъв вид клетва за секретност, що се отнася до моята бивша дейност за разузнаването. Смятах, че таази част от живота ми не подлежи на обсъждане... бил съм шпионин в продължение на години, но нямах желание да разкрия този факт."

Йън Флеминг също е имал опит в света на шпионажа, работейки за морското разузнаване по време на Втората световна война, но неговите приключения на Бонд са далеч от реалността.

Тяхното въздействие върху масовите представи обаче е такова, че през 2007 г. ръководителят на поделението за вербоване на MI6 е принуден да заяви пред обществеността, че в реалността шпионите не се държат като агент 007. "Това е най-големият мит в шпионажа. Нямаме разрешително да убиваме", коментира той.

Бонд се превърна в холивудски герой, но в крайна сметка може би Смайли ще се смее последен. Докато финансовите трудности на филмовото студио "Метро Голдуин Майер" отложиха 23-я филм от поредицата за Бонд за неопределено време, нова филмова адаптация на "Калайджия, шивач, войник, шпионин" е планирана за 2012 г., като в една от главните роли ще се изяви Гари Олдман.

Oще: джеймс бонд  сащ  ссср  шпиони 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани