Туристите превръщат родния ми град в кошмар! | webcafe.bg
Webcafe

Туристите превръщат родния ми град в кошмар!

webcafeLifecafe по Worldcrunch.com
21.07.2017, 23:35 (обновена 25.07.2017, 07:34)
туристи, турист, венеция

Снимка: © Getty Images

Местните жители на известни дестинации са все по-недоволни

Живеете на едно от тези специални места, на които идват туристи от цял свят, но нямате усещането, че това е сбъдната мечта и че сте извадили невероятен късмет? Напълно възможно е - за някои хора това е по-скоро безкраен туристически ад.

Елиза Крепалди живее във Венеция - градът, който е топ туристическа дестинация за целия свят. Според Крепалди едни от най-красивите места в града вече не са достъпни за местните хора. Нещо повече - заради туристите им се налага  да се откажат от живота в някои от кварталите на собствения им град.

Проблемът е един и същ и дори се задълбочава за все повече и повече туристически дестинации. Проблемите пред испанския островен курорт Палма де Майорка също не звучат откъсванато: джентрификация*, изхвърляне на хора от родните им квартали. Убиване на малкия местен бизнес.

С разрастването на туризма по света нарастват и предизвикателствата пред местните жители на туристическите градове и курорти. Благодарение на евтините полети и на сменените приоритети на днешните поколения, пътуването по света е издигнато почти в култ.

Световната туристическа индустрия поставя нови и нови рекорди всяка година. Местен вестник в Майорка от края на юни отбелязва, че всичко е резервирано, цените са по-високи, а сезонът е по-дълъг.

През лятото близо 180 000 туристи преминават през летището на острова всеки ден. Според министъра на туризма в пика на сезона има толкова туристи, колкото и местни жители.

И все пак за страна като Испания, която страда от висока безработица, туристическият бум би трябвало да е нещо положително. Дали наистина е така?

Не съвсем. В Палма де Майорка вече съществува протестна група "Cituitat per a qui l'habita"("Градът е за тези, които живеят в него"), които си искат родното място обратно от туристите. В своя манифест при основаването си през 2016-а групата казва, че тези които печелят от туризма са малцинство и го правят за сметка на мнозинството.

Традиционните пазари в градовете постепенно стават "увеселителни центрове за туристите", за "Cituitat" островът и неговият местен дух са изправени пред унищожение.

Венеция отдавна е друг пример за негативните последици от туризма. Там на няколко десетки хиляди жители на Стария град се налага да живеят с над 30 млн. туристи всяка година.

Може би се питате не би ли трябвало да има място за всички?

Ежедневният опит на местните хора и проучванията на специалисти показват, че е точно обратното. Местните жители са все по-недоволни, а на турстите се гледа като на хора, които рядко проявяват достатъчно такт и уважение.

В Барселона броят на годишните посетители в последните три десетилетия се е увеличил повече, отколкото във всеки друг град. Сега туристите са около 30 млн. и положението е стигнало до степен, в която определени квартали вече не са приятно място за живеене.

Настоящият кмет на Барселона - Ада Колау - беше виден активист срещу неконтролируемия масов туризъм, преди да бъде избрана на поста й през 2015-а.

Между другото първата жена-кмет на Рим, Вирджиния Радж също беше избрана на поста след като оглави локална кауза за проблема с паркирането и майките с детските колички.

За някои туристически локации стои и въпросът доколко те са безопасни в случай на масова паника. В Дубровник в Хърватия например, вече се говори от експерти, че тесните, претъпкани улички биха могли да се окажат смъртоносна клопка в случай на масова истерия.

Въпросът не е да се спре туризмът, а по-скоро той да бъде озаптен и поставен в ясни граници. "Тези, които искат да си карат колелата по улиците, да си паркират на пиаца "Сан Марко" или да плуват в Канале Гранде, очевидно нямат представа какво всъщност представлява градът", коментират местните във Венеция.

Много от европейците предпочитат да пътуват без гид, и да търсят възможно най-автентични изживявания. Те обаче не осъзнават, че всъщност са част от проблема. Вече няма "добри" или "лоши" туристи. Всъщност така наречените "гадни" туристи в известен смисъл са по-малко вредни.

Пътешествениците, които предимно си стоят в хотелите и на плажовете, са като затворени в гето. Те почти не безпокоят местните. Промяната в усещането за туристите като заплаха идва от нарастващия брой курортни домове, Airbnb и бутикови хотели, които имат директен и силен ефект върху града.

Изследователят на туризма Жероен Оскам, директор на школата по туристически мениджмънт в Хага, извежда често парадоксалните възприятия на чужденците: "В Берлин един милион хора, отседнали в Airbnb квартири през 2016-а смятат, че не са част от туристическата маса".

Оскам казва, че "маркетингът е блестящ. Образът на клиширания турист, правещ си селфита пред Айфеловата кула, контрастира с този на пътешествениците, седящи в апартамент и наслаждаващи се на времето си заедно".

Популярна шега е, че туристите търсят не-туристически изживявания. "Хотелите не могат да издържат на конкуренцията - когато отсядате в хотел, по дефиниция сте туристи. Това обаче не означава, че потребителите на Airbnb не са част от масовия туризъм."

В скромни мащаби икономиката на споделянето, каквото по философията си е Airbnb, може да предложи краткосрочни предимства на жителите, но когато стане масова, тя се превръща в местен казус.

И хотелите, и Airbnb допринасят за претоварването на градовете с хора, но между тях има разлика: "Градовете могат да регулират хотелите, но не и отдаваните през Airbnb квартири". А точно такива регулации са това, което местните искат по цял свят - в Ню Йорк, Амстердам, Барселона и Берлин.

Неизбежно местните жители се оказват в конфликт с целогодишните си съседи. Кошмарът за едни е прехраната за други, независимо дали става дума за домове, туристически магазини или барове.

*Джентрификация (англ. gentrification) - известна още и като "градска реконструкция" - планирано от професионалистите и властите обновление и реконструкция на квартали в лоши райони с идеята да се подобри градската среда в тях. В резултат на джентрификацията се повишава броят на по-заможното население в района за сметка на жителите с ниски доходи. Това води след себе си до повишаване на цените на имотите и стандарта на живот в района.

Oще: барселона  венеция  дубровник  испания  италия  круиз  курорт  майорка  палма де майорка  почиващ  почиващи  почивка  пътуване  турист  туристи  хърватия 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани