Златни малинки за Нобел | webcafe.bg
Webcafe

Златни малинки за Нобел

Lifecafe
21.09.2012, 14:59 (обновена 21.09.2012, 16:34)
студент

Снимка: © Getty Images

Защо да не се посмеем с науката?

Как може да смалим Айфеловата кула? Какви сили действат в човешката коса и на коя крачка се разлива кафето? Учените, стигнали до тези умопомрачителни заключения, са победителите в тазгодишната пародийната версия на популярните Нобелови награди.

Своеобразната „Златна малинка" на престижните призове се дава за учудващо странен и безсмислен научен труд. Първата такава е присъдена на французина Жак Бенвенист през 1991 година за хомеопатичното му откритие, че водата има памет. „Иг - Нобеловите награди" провокират хората да се забавляват с науката.

Какво се случва, когато човек се разхожда с чаша кафе, например? Отговорът дава Руслан Кречетников, инженер от Университета на Калифорния, който грабна наградата в категория „Разплискване на течности".

С помощта на студентите си той установил, че ще разлеем кафето между седмата и десетата си крачка. Преди това несъзнателно ще пригодим походката си спрямо вибрациите на ободряващата течност в чашата ни.

Наградата за психология отнесе екип от учени, представили доклад на тема „Накланянето на лявата ни страна кара Айфеловата кула да изглежда по-малка". Постижението говори само за себе си.

Още по-изумителни са призьорите в категория „Анатомия" - холандски и американски учени, които установили, че шимпанзетата могат да разпознават други шимпанзета само по снимка на задните им части.

Забележително е и постижението в категория „Физика". То е дело на американски и британски учени, които изчислили баланса на силите в човешката коса, когато е вързана на опашка.
Най-добрите невролози в класацията също са американци - те откриха мозъчни реакции дори в мъртва сьомга.

Японци пък бяха отличени за създаването на машината SpeechJammer, която напомня на говорещ човек какво е казал.

Наградата за литература отиде в американската държавна администрация, чието Бюро по отчетността издало нещо тотално неразбираемо: Доклад за докладите на докладите, които препоръчват изготвянето на доклади за докладите.

„Добрите постижения също могат да бъдат странни, забавни, дори абсурдни", твърдят организаторите на „Иг Нобелови награди". Зад тях стои хумористичното списание „Анали на неподходящите открития".

Истинските Нобеловите награди ще бъдат обявени след месец.

Oще: изследвания  медицина  наука  нобел  нобелови награди  учени  физика 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани