Obsession for Men на Келвин Клайн привлича големите котки от джунглата на Гватемала | webcafe.bg
Webcafe

Одеклон на Келвин Клайн привлича ягуарите

Webcafe.bg , По Reuters
16.06.2010, 10:55 (обновена 16.06.2010, 11:04)
Ягуар

Снимка: © БГНЕС

Биолози от Обществото за защита на дивите животни използват аромат на Келвин Клайн, за да привлекат ягуарите...

Биолозите, които изучават живота на ягуарите в джунглата на Гватемала, може да миришат приятно, но това е изцяло за благото на науката. Те установили, че одеколонът Obsession for Men на Келвин Клайн привлича големите котки.

Биолозите Рони Гарсия и Жозе Морейра от програмата за запазване на ягуарите към Обществото за защита на дивите животни (WCS) казват, че използват скрити камери като основен източник за наблюдение и проследяване на ягуарите в резервата Maya Biosphere Reserve в Гватемала.

Но те също така разчитат и на Obsession for Men - одеклон, известен с комплексния си букет от аромати, който им помага да привлекат по-наблизо, след което да изследват големите котки.

"Методът, който използваме за изучаване на ягуарите тук в Гватемала, е базиран на заснемане на отделните екземпляри чрез "клопки" с камери," разкрива Морейра пред Reuters Television. "Оказа се много полезно да използваме Obsession (for Men), за да накараме ягуарите да излязат пред въпросните клопки с камери...Това ни позволява да оценим с по-голяма увереност пола и броя на екземплярите, които живеят във всяко от изследваните местообитания."

Откритието, че Obsession for Men действа като магнит за ягуарите, е резултат от експеримент на WCS в зоопарка в Бронкс, Ню Йорк.

WCS търсят начини да накарат дивите котки да излизат пред камерите - и след няколко години експерименти с различни парфюми, откриват, че пръскането с мускусния Obsession For Men край чувствителните към топлина и движение камери привлича котките повече от другите аромати.

Учените разказват, че са пробвали около 23 други аромати, но Obsession for Men привлича вниманието на ягуарите за най-дълго време, последван от L'Air du Temps на "Нина Ричи".

Практиката стига и до Гватемала, където Гарсия и Морейра казват, че регистрират подобен успех в джунглата от 2007 г., което им позволява да проследяват ягуарите и дори да записват техните ритуали за чифтосване.

Според Гарсия резултатите ще са безценни за усилията за запазване на тези видове.

"Клопките с камери ни помагат да идентифицираме колко ягуара живеят в определен район - и да имаме контрол над популацията им. Освен това можем да се мотивираме пред властите и  гражданите, че Laguna del Tigre има нужда от запазване," коментира той.

WCS обявиха, че възнамеряват да разширят в близките години употребата на одеколона в подобни програми във Венецуела, Никарагуа, Боливия, Перу и Еквадор.

Oще: биолози  гватемала  джунгла  келвин клайн  одеклон  ягуари 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.