Защо мъжете бягат от комплименти | webcafe.bg
Webcafe

Защо мъжете бягат от комплименти

Lifecafe, по The Atlantic, Кейси Куинлад
22.12.2013, 20:17 (обновена 26.12.2013, 15:02)
Цвете

Хубавите думи понякога могат да се окажат нещо много сложно

Наскоро бях на среща с един мъж и той директно ме попита: „Защо не си ми направила нито един комплимент досега? Аз вече ти казах толкова ласкави неща". Замислих се колко рядко срещано е представител на силния пол да изразява открито желание да бъде възхваляван заради начина, по който изглежда.

Потърсих в интернет подходящи комплименти за външния вид на мъже, но вместо това Google ми предостави точно обратните резултати - за комплименти, давани от мъже. Все още ми се струва странна и далечна представата за една жена, която да обсипва с хвалби някой мъж, особено по отношение на неговата външност.

Мъжете често използват комплиментите като социално оръжие, но дали имат нужда да получават същото по отношение на техните физически качества?

На някои им харесва да ги хвалят

Оказва се, че човекът, с когото съм излизала във въпросната вечер, спада към малцинствената категория на мъжете, имащи нужда да чуват добри неща за себе си. Поне така излиза от едно старо проучване пред 90-те година на миналия век, според което комплиментите от мъже са добре дошли за жените, докато ласкателствата от жени често се възприемат по малко по-различен начин от мъжете - като заплаха.

Поставени в такава ситуация, мъжете разглеждат ласкателствата по-често като средство за смущаване или покровителстване. Дори да са замислени като проява на любезност, подобни думи могат да се възприемат като начин за жените да установят контрол над силния пол.

Още по-зле става, когато мъже получават комплименти за своята външност от други мъже - разбират го директно като свалка. Както писа Кристина Брат Паулсон в книгата си от 2003 г. - за хетеросексуалните мъже комплименти за коса, лице, дрехи или тяло са нещо изключително застрашаващо тяхната самопредстава - и за обекта, и за субекта на хвалбата.

В книгата „Психология на любовта" Мишел Антоанет Ралуди изтъква, че престъпването отвъд традиционните роли на двата пола може да намали привличането между партньорите. Пасивните мъже и прекалено настоятелните жени не са особено социално приемливи, а и мъжете предпочитат жени, които не обичат да се самоизтъкват.

Кашата е пълна

Понякога да бъдеш арбитър за нечия привлекателност може да бъде изтълкувано като един вид особена твърдост и дори форма на мъжественост, каквато жените обикновено не се очаква да имат. Но пък много мъже не искат да бъдат третирани като жени, доколкото се опитват да са над нещата, които обсъждат представителките на нежния пол.

Като цяло мъжете внимават и се спират повече да се държат злобно или завистливо, става ясно от книгата „Полова култура и потребителско поведение" от 2012 г. Силният пол се колебае дали да изрази „нисши емоции", сред които безпокойство, гняв, ревност и уязвимост.

Изводите също са различни, когато жена ласкае мъж и обратното. През 2006 г. изследователите Кристофър Паризи и Петър Уоган откриха, че в колежа мъжете обикновено получават комплименти за своите умения, а жените - за тяхната външност.

За жените е важно много да внимават, когато отправят комплимент към някой мъж, за да не бъде изтълкувано поведението им като твърде директно, прямо или като нежелано внимание.

Това опасение се потвърждава от изследване на австралийски учени през 2008 г., според което мъжете са по-склонни да фантазират и да разбират погрешно женските комплименти като флирт или сексуално изкушение, отколкото жените - мъжките ласкателства.

Хубавите думи понякога могат да се окажат нещо много сложно. Може би трябва да разберем по-добре социалните норми, които стоят зад комплиментите. Иначе мъжете и жените нямат да се чувстват комфортно да се хвалят един друг, но без от това да произтича някакво очакване, сексуално намерение или просто друг комплимент в замяна.

Oще: жени  комплименти  ласкателства  мъже  свалка 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.05.2012, 03:56

1 Starija hush | 27.12.201304:19

Па на ме почти всека дама ми прави комплимент особено след секс.Били сме като по калъп.Па това и сестрами ми го казва редовно...
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани