Манипулирайте мъжете с езика на тялото | webcafe.bg
Webcafe

Манипулирайте мъжете с езика на тялото

Lifecafe , По Daily Mail
01.03.2012, 16:48 (обновена 03.03.2012, 09:01)
body language

Снимка: © Getty Images

Отворената позиция на ръцете е знак за уверена и конструктивна нагласа и създава положително впечатление

Запознанството с нов човек винаги е леко изнервящо, а това важи особено много при срещата с Елизабет Кунке. Като "треньор по мениджърско поведение" и експерт по анализ на езика на тялото, тя има многогодишен опит в четенето на негласните съобщения, които изпращаме с жестове.

Човек не просто се притеснява какво ще й каже, но и как ще позиционира ръцете и краката си, докато разговаря с нея.

Още първият контакт с нея разкрива уменията й да предразполага събеседника

Дори на живо, тя продължава да бъде леко плашеща. Енергична руса жена на около 50 години (Кунке отказва да говори за възрастта си), тя е облечена в безупречно бежово и носи много златни бижута. Ала с течение на разговора, тя започва да изглежда все по-мила и приветлива.

Няма нищо чудно в това, тъй като тя е заела същата позиция като събеседника си - леко наклонена напред, с ръце на коленете - и непрестанен зрителен контакт.

По този начин няма как да се разбере дали тя отразява позата на човека, с когото разговаря, или пък той имитира нейната поза - и дали всичко това се случва съзнателно. Но при всички положения, това помага за установяване на разбирателство между нея и останалите.

"Как например се чувствате, ако седя по този начин?" пита тя, облягайки се на креслото с наклонени настрани крака и ръце на кръста. Тя може да разбере, че това изглежда неуважително за събеседника й, без дори да чуе отговора му - а само като наблюдава инстинктивното му отдръпване и прибиране на ръцете.

Често езикът на тялото на някои хора съвпада с нейния. Обикновено това са отворените, достъпни и дружелюбни хора. Макар че дори те, при определени теми на разговор (например пристрастеността на съпруга към работата), демонстрират напрежение пред Кунке, което личи по челото и устните.

"Мога да позная каква е връзката между двама души по начина, по който те използват телата си, докато говорят за другия," обяснява тя.

Сега Кунке обучава на невербално поведение хора от бизнес-средите

"Работя с много млади жени, които са толкова въздържани, че въобще не могат да окажат влияние," споделя тя. "Жените са склонни към това да потискат властта си. Кръстосваме крака, когато сядаме и умишлено се смаляваме, докато мъжете седят с широко разтворени крака и заемат пространство за двама."

"Често пъти се случва по-младите жени да влизат в среща, носейки разни неща - книга, тефтер или листове - опрени в гърдите им. Това е вид самозащита, но по този начин те изглеждат по-скоро като трудолюбиви пчелички, от колкото като мениджъри. Един мъж не би направил нещо подобно."

Ала ефективният език на тялото е важен за всички, не само за амбициозните. Без значение дали искате да обезсърчите някой да ви изпревари на опашката, да убедите служителите на "Градска мобилност" да не ви вдигат колата, или да привлечете вниманието на някой непознат красавец, езикът на тялото ви може да обърне картите във ваша полза.

Очите

"Очите са прозорец към душата. Това е клише, но е вярно," казва Кунке. Много от невербалните съобщения, които изпращам на света, идват точно от очите ни и не могат да бъдат контролирани. Например зениците ни се разширяват когато видим нещо или някой, когото харесваме.

Но въпреки това има и трикове, които бихме могли да упражняваме съзнателно. За да осъществим връзка с някого, Кунке препоръчва да го гледаме в очите между 60 и 70 процента от времето. Бил Клинтън например е известен с това, че постоянно "сканира" лицето и очите на своите събеседници, създавайки впечатлението, че никой друг освен тях няма значение.

Други политици също използват очите си умело, за да разпространяват позитивно влияние. "По време на предизборните дебати например беше очевидно, че Дейвид Камерън е трениран да гледа надясно - така наречената "позиция на зрението" - с изражение на надежда в очите му," добавя Кунке.

Обратно на това, можем да използваме очите си и за да отблъскваме хората. Възможен начин за това е умишленото избягване на зрителен контакт.

Ако сме в група и чувстваме, че се отнасят зле с нас, трябва бавно да изместваме погледа си от един човек на следващия, без да мигаме. Движим първо очите си и оставяме главата си да ги последва, докато тялото ни е неподвижно. Нещо като Арнолд Шварценегер в "Терминатор".

Ръцете

Отворената позиция на ръцете е знак за уверена и конструктивна нагласа и създава положително впечатление, обяснява Кунке. Скръстените ръце създават впечатлението, че се отбраняваме и отблъскват другите.

Така че ако се опитваме да повлияем или убедим някого, който стои с кръстосани ръце, е добра идея да им дадем нещо, което да държат или някакво занимание, така че да "отключат" ръцете си. Това ще доведе до по-отворена нагласа и вероятноста да успеем да променим мнението им ще нарасне значително.

Когато срещаме група от хора за първи път, трябва да демонстрираме статуса си, като не сгъваме ръце. Вместо това трябва да ги държим опрени до тялото - така наречената "властна позиция", като едната слан трябва да почива върху другата и да бъдат разположени на височината на таза.

Ако сме на парти и се чувстваме несигурни, е подходящо да държим чашата си с две ръце пред тялото си. Това създава лека бариера.

Дланите

Начинът, по който се ръкостискате, издава много за вас. Вялото и отпуснато ръкостискане създава впечатление за отчужденост, въпреки че при жените то е знак за женственост. Някои мъже пък използват твърде много сила, която се възприема като компенсация за липсата на умения или ефективност.

Здравото ръкостискане е най-подходящо. Ако искаме да покажем, че винаги сме отгоре, трябва да го направим буквално като се уверим, че дланта ни сочи леко надолу при ръкостискането.

Какво да правим ако някой ни стисне ръка твърде силно, а ние искаме да установим контрол върху него? В тази ситуация трябва да сложим лявата си ръка върху дясната ръка на въпросния човек, за да я "захлупим". Тази позиция ни позволява да засилим ръкостискането и да си възвърнем част от контрола.

Политиците са много умели в това, коментира Кунке. "Често виждаме, когато Джеймс Камерън и Ник Клег се здрависват, как Камерън слага ръката си отгоре, след което Клег я "захлупва" с лявата си ръка. И двамата се борят да бъдат на върха".

Цялостна поза на тялото

Демонстрираме статуса си чрез начина, по който стоим. Ако искаме да бъдем възприемани като властни личности, които контролират ситуацията, трябва да стоим с леко разкрачени крака. Високите хора автоматично създават уважение към себе си заради ръста си, но често се прегърбват, което ги лишава от авторитета им.

По-ниските хора трябва да създават илюзия за височина. "Френският президент Никола Саркози е толкова дребен, но ходи като тигър - със стиснати юмруци и затворена уста - за да демонстрира сила," отбелязва Кунке.

Разкрачената позиция, при която ръцете ни образуват буквата Ф около тялото, е типично мъжка поза.

Позата - ножица, при която краката са кръстосани и е предпочитана от много жени, предава различни послания - всяко от които негативни: подчинение, отрицателно отношение, неувереност и неподвижност. Поуката е ясна - да си развържем краката!

Oще: език на тялото  жени  мъже  секс 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

17 Thea Atanasova | 04.03.201212:31

Значи колкото са ни по-разкрачени краката, толкова по-добре... Смее се
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 29.02.2012, 20:28

16 Rosi Georgieva | 03.03.201218:14

"Отворената позиция на ръцете е знак за уверена и конструктивна нагласа и създава положително впечатление" или пък " Вижте, обръснах се най накрая!

http://na-shega.blogspot.com/ забавни снимки + вицове Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.08.2010, 21:07

15 ivorad | 03.03.201215:14

"Манипулирайте мъжете с езика на тялото"

Аааааа, и само с езика става!

Намига
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 22:32

14 Simeon Panov | 02.03.201223:13

Преди време мернах статистика за % вербална комуникация между хората, която учените споменаваха, че е под 10.
Много важно е да се анализира не само един жест, а поредица от жестове.
Т.е ако човек си кръстосал ръцете може би му е удобно, но ако е кръстосал и краката то със сигурност не мисли положително за вас.
Ма така де, то това вие си го знаете... Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

13 Rodrigo Diaz de Vivar | 02.03.201220:33

Под снимката пише:
"Отворената позиция на ръцете е знак за уверена и конструктивна нагласа и създава положително впечатление"

За каква нагласа е знак отворената позиция на краката и какво впечатление създава тя.
Това е въпросът.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

12 Мина | 02.03.201215:53

4strawsPulledAtRandom | 02.03.201210:40

В някои твърдения може да има по нещо вярно, но има и откровени глупости. Зениците например се разширяват при намаляне на осветлението и обратно - при ярка светлина се свиват. Ако някой е с лице към прозореца и когато влезете се обърне към вас, тоест към по-тъмно, това няма да означава автоматично, че ви харесва. Аз пък например обичам да стоя със скръстени ръце, защото ми е по-удобно - както и много други хора, с които съм обсъждал този прекалено разпространен мит за езика на тялото. Когато един човек е физически силен, очевидно е, че ще се задрависва по-силно - това не зная как го прави по-неефективен.....
------------------

Еее, Сламке, подходил си много научно и педантично! Не така, бе човек. Намига Естествено, че за зениците се внимава/неутрализира ефекта на светлината- измерването се прави няколко пъти при еднакви светлинни усложия и тогава чак се прави статистически валиден извод, дали някой те харесва или не! Намига

Това, че ти е по-удобно да стоиш със скръстени ръце, само си го мислиш така съзнателно, но НЕСЪЗНАТЕЛНО всъщност ти е защитен жест.... И т.н.т. на всичките ти писания може така да се отговори от специалист по езика на тялото.

Сега сериозно- не можеш да отречеш, че НЕВЕРБАЛНАТА КОМУНИКАЦИЯ, ака езика на тялото (а всъщност включва И ЛИЦЕТО, И ИНТОНАЦИЯТА, И ....) е в ПЪТИ по-важна от вербалната такава! За това става въпрос, и има ОГРОМНА полза да се изучава. Но не мисля, че целта на използване трябва да е МАНИПУЛИРАНЕ! Освен ако не става въпрос да изманипулираш интервюиращия/шефа да ти предложи мечтаната работа/повишение! Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

11 паяка | 02.03.201214:37

Като прочетох "теляк" и се сетих за оня виц, дето англичанин дошъл в България да специализира езика ни и като се върнал в къщи казал, че няма нищо по-лесно, щото тука с една дума- "такова" се оправяш навсякъде. Та разправял той " Слизам на летището и казвам "таковайте ми такси" и ми хващат такси. "Таковайте ме до хотела" - и ме закарват до хотела." Таковайте ми багажа в стаята" и ми го отнесоха. "Таковайте ми банята " и ми подготвиха ваната. Единствено не означава "Изтъркайте ми гърба", разбрах, като си поръчах теляк. Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

10 lele male | 02.03.201213:04

@ 8 - Ща схрускам
Прочетох и статията...
Извод - Телякът е най-големият манипулатор... докато си му в ръцете, мое да те манипулира как си иска... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2011, 08:34

9 Андрей Едрев | 02.03.201212:20

Манипулацията е за прости хора, който така или иначе са попаднали под влиянието на една жена, защото са се надценили.
То само с кунки не става, трябва и член.
Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

8 паяка | 02.03.201211:38

Смее се Леле мале, "Лятна вечер, денонощен магазин", а?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани