Ранното ставане е силно прехвалено | webcafe.bg
Webcafe

Ранното ставане е силно прехвалено

webcafeLifecafe по BBC
26.11.2017, 11:28 (обновена 27.11.2017, 18:35)
сън

Защо не си заслужава да се насилваш да си рано пиле

Да, всички сме чували, че за да успееш, трябва да си на крак от ранна сутрин. Тим Кук, главният изпълнителен директор на Apple става още в 3:45 сутринта. Главният изпълнителен директор на Fiat Серджо Маркионе се събужда в 3:30. А познатият на всички Ричард Брансън е активен от 5:45 всяка сутрин. И да, всеки знае старата поговорка, че рано пиле рано пее.

Но само защото някои успешни хора се събуждат рано, значи ли това е черта, която повечето от тях споделят? И това че преди още да е станало 8 часа вече си направил упражненията си, закусвал си, планирал си деня и си визуализирал какво точно ще се случва днес, значи ли, че си обречен на успех?

За близо половината хора по света това всъщност не е въпросът. Смята се, че около 50% от хората по света реално не са "сутрешни хора" или пък "нощни птици", а нещо по средата.

Реално около 1 от 4 души може да бъде продуктивен много рано сутрин. Отново 1 от 4 души е нощна птица и постига най-доброто от себе си през нощта. За тях ефектите могат да надхвърлят заспиването пред телевизора в 10:00 или да са хронично закъснение за работа.

Изследванията показват, че сутрешните и вечерните типове показват класическото разделение на лявото полукълбо срещу дясното полукълбо на мозъка: по-аналитичните и кооперативни срещу по-креативните и индивидуалистични типове.

Многобройни проучвания са установили, че сутрешните хора са по-упорити, с висок самоконтрол и приятни. Те си поставят по-високи цели, планират бъдещето и имат по-добро усещане за благополучие. В сравнение с нощните сови, те са също така по-малко склонни изпадат в депресивни състояния, да пият или да пушат.

Въпреки че сутрешните типове могат да постигат по-добри резултати в академичен план, нощните хора се представят по-добре в качеството на паметта, бързината на мисълта и когнитивните способности, дори когато те трябва да изпълняват тези задачи сутрин. Нощните хора са по-отворени към нови преживявания. Те също така могат да бъдат по-креативни (макар и не винаги). И противно на максимата ("здрави, богати и мъдри") едно изследване показа, че нощните сови са здрави и мъдри като сутрешните хора - и дори малко по-богати.

И ако все още мислите, че най-добрите шефове са тези, които стават в тъмна доба, не бързайте още да си навивате алармата за 5 часа. Промяната във времето за сън може и да няма кой знае какъв ефект.

"Ако хората са оставени да будуват в естествено предпочитаното от тях време, те се чувстват много по-добре. Сами отбелязват, че са много по-продуктивни, а умствената им способност е много по-широка", казва биологът от университета в Оксфорд, Катрина Вулф, който изследва хронобиологията и ефектите на съня.

По нейни думи също така изтикването на хората далеч от естествените предпочитания за будуване може да бъде вредно за организма. Когато нощните птици се събудят рано, техният организъм все още произвежда мелатонин и самото събуждане нарушава този процес, а това може да има негативни психологически последици и чисто физически ефекти като наддаване на тегло.

Всичко това има смисъл като се има предвид, че вътрешният ни часовник е предимно биологичен и се унаследява. Това означава, че ако всяка вечер силите ви угасват към 10 часа още, вероятно идентични показатели ще видите и при родителите си.

Един генетичен фактор изглежда е дължината на циркадния ритъм. Това е дневният 24 часов ритъм на човек (средно по около 24,2 часа). За нощните птици обаче този ритъм продължава малко по-дълго, което означава, че ако няма външни вмешателства, с всеки ден те биха заспивали все по-късно и биха ставали по-късно съответно.

Разбира се, и възрастта има значение в случая. Децата са склонни към активност сутрин. Връхната точка на нощната активност е около 20-годишна възраст. Отново промяна към сутрешната активност идва след 50-ата година.

И все пак, в склонността на някои статии да разкриват тайните на успеха, се забравя нещо важно. Не всички успешни хора стават толкова рано и не всички ставащи рано постигат в крайна сметка грандиозни успехи. И най-добрият пример за това е училището. Часовете там започват рано (7:30 или 8:00). За първия час само малка част от учениците са способни да работят добре, защото са още сънени и просто им трябва малко време, че да "загреят".

Комбинацията от вътрешния биологичен ритъм, произвежданите от организма хормони и телесната температура може сутрин да даде предимство на сутрешните хора. Те ще са способни да се фокусират върху задачите и да постигнат повече. За сметка организмът на нощния тип хора в 7:00 ще се възприема за спящ, независимо дали човекът е буден или заспал.

Затова се случва така, че често този тип хора им се налага често да функционират тогава, когато телата им просто не искат.

Това може да е реалната те да намират по-креативни и бързи начини за справяне с проблемите (по-малко време за справяне със задачите и изхабяването на по-малко енергия за постигането им), което подсилва творческото мислене.

Но заради културните стереотипи, според които хората, лягащи и ставащи късно, са мързеливи, голяма част от тях се опитват да станат по-адаптивни към сутрешния ритъм (най-малко заради някаква професия, изискваща просто работа по график). Промяната на дневния ритъм обаче не означава със сигурност и промяна във възприятието на сутрин и вечер.

Така ако някой нощен тип започне да става преди 7 часа, много по-вероятно е до към 10 той да мрази света и да не е способен на много работа.

Ако и след това все още мислите, че все пак трябва да се превърнете в сутрешен човек, експертите съветват промяната да се случва плавно, иначе можете по-груб начин да навредите на организма си, лишавайки го от сън и енергия. А това, определено не помага за успеха на един човек. Освен това си струва да се помни, че ранното ставане не е гарантирало поста на нито един изпълнителен директор.

Oще: нощна птица  нощни птици  ранно ставане  спане  ставане  сутрешен човек  сън 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.01.2015, 20:48

2 MarkModel13 | 27.11.201714:07

Абе едно 30 мин. кростренажорче сутрин ще направи деня песен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

1 gothic | 27.11.201713:33

Някога, някъде, в някакво село живяла една вдовица. Тя имала син. Много мързелив! тя се опитвала да го събуди всяка сутрин, за да се захване и той като хората за работа. Но мързелът не реагирал и спял до след пладне. Веднъж тя го сбутала по първи петли с думите:
- Ставай бре, майка! Ставай, че завчера чичов ти Пенчов Захари станал рано и намерил кесия пари!
Дембелинът само се протегнал, отворил едно око и отговорил в просъница:
- Ха, станал рано! Добре че някой е станал преди него, че да я затрие...
Обърнал се и заспал отново.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани