По-малко часове, повече свършена работа | webcafe.bg
Webcafe

По-малко часове, повече свършена работа

webcafeLifecafe, по Quartz
21.04.2015, 19:32 (обновена 27.04.2015, 10:16)
Майка и дъщери

Снимка: © Getty Images

Отдаването на увлеченията е отличен начин да избягате от стреса и да отворите разума си за нови начини на мислене

Като съосновател на Hotwire.com и изпълнителен директор на Zillow в последните 7 години, 39-годишният Спенсър Раскоф е въплъщението на дефиницията на повечето хора за успех. Баща на три малки деца, зает човек - и у дома, и в офиса.

С какво отказва да се занимава Спенсър през уикенда?

С работа - поне в традиционния смисъл. Той споделя: "Никога не ходя в офиса през уикендите, но преглеждам имейли през нощта. Уикендите ми са важно време, в което да се изключа от ежедневието и да имам шанса да мисля по-задълбочено за фирмата ми и бранша ми. Уикендите са отличен шанс да размишлявам, да се самонаблюдавам по по-важни въпроси."

Ново изследване от Станфорд показва, че Раскоф е напипал златната жила.

Изследването установява, че производителността на час труд спада рязко, когато работната седмица надвишава 50 часа. Тенденцията е толкова силна след 55 часа, че направо няма смисъл да се работи повече. Точно така - хората, които работят по 70 часа (или повече) седмично, всъщност вършат същото количество работа като хората, работещи 55 часа.

Успешните хора знаят колко е важно да превключиш на друга вълна през уикенда, да отпочинеш и да се отдаваш на подмладяващи занимания. Подобно на Спенсър, те използват уикендите, за да направят следващата седмица по-добра.

Това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, така че ето малко помощ от нас. Списъкът по-долу съдържа 10 неща, в които успешните хора намират баланс през уикенда, за да се върнат на работа със 110% от капацитета си в понеделник сутринта.

1. Те се изключват

Изключването е най-важната стратегия за уикендите в този списък, защото ако не можете да намерите начин да се дистанцирате електронно от работата си - от петък вечер до неделя сутринта, то реално никога не си тръгвате от работа.

Ако сте на разположение за работни ангажименти денонощно и ежедневно, вие сте изложени на постоянна вълна от стресиращи фактори, които ви пречат да презаредите батериите и промените посоката.

Ако да си вземете цял уикенд почивка без досег до работни имейли и обаждания не е реалистично, опитайте поне да предвидите конкретно време в събота и неделя за проверка на имейли и отговори на имейли.

Например, проверявайте съобщенията в събота следобед и в неделя след вечеря. Предвиждането на кратки блокове от време ще облекчи стреса, без да принася в жертва достъпността ви.

2. Те свеждат до минимум домакинските задължения

Домашните задължения имат навика да превземат напълно уикендите. Когато това се случва, губите възможност да релаксирате и да размислите. Още по-лошо е, че повечето задължения изглеждат като работа, и ако прекарате целия уикенд в изпълнението им, просто застъпвате на седемдневна работна седмица.

За да предотвратите това, трябва да насрочите домакинските задължения подобно на всичко останало през седмицата, а ако не ги изпълните в отреденото време, продължавате напред и ги довършвате следващия уикенд.

3. Те размишляват

Седмичният размисъл е силен инструмент за усъвършенстване. Използвайте почивните дни, за да обмислите по-мащабните тенденции, които оформят вашия бранш, вашата организация и работа.

Без разсейванията от натоварения график от понеделник до петък, би трябвало да можете да видите нещата в нова светлина. Използвайте тези прозрения, за да промените подхода си към настъпващата нова седмица, подобрявайки ефективността и ефикасността на работата си.

4. Те тренират

Нямате време за тренировки през седмицата? Имате 48 часа всеки уикенд, за да го сторите. Раздвижването на тялото поне за 10 минути предизвиква отделяне на GABA, успокояващ невротрансмитер, понижаващ стреса. Упражненията и тренировките са и отличен начин да ви хрумнат нови идеи. Иноваторите и други успешни хора знаят, че пребиваването навън често дава тласък на креативността.

Без значение дали тичате, карате колело или поддържате градината, физическата активност води до предизвикан от ендорфините самоанализ. Важното е да намерите физическа активност, която да ви носи такъв резултат, и после да я превърнете във важна част от уикендите си.

5. Те се посвещават на хобита и увлечения

Ще се изненадате какво се случва, когато се занимавате с нещо, което ви доставя удоволствие. Отдаването на увлеченията е отличен начин да избягате от стреса и да отворите разума си за нови начини на мислене.

Неща като свирене на музика, четене, писане, рисуване или дори играене на топка с децата могат да спомогнат за стимулиране на различните форми на мислене, което да донесе огромни ползи през следващата седмица.

6. Те прекарват качествено времето си със семейството

Прекарването по пълноценен начин на времето със семейството през уикендите е задължително, ако искате да презаредите батериите. Времето за семейството през събота и неделя е толкова важно за Спенсър Раскоф, че той лети до дома си през уикенда, независимо колко далеч се намира, дори и да се налага да бъде в същия град през следващата седмица.

Делниците са толкова трескави, че цялата седмица може да мине без особено пълноценно време за семейството. Не допускайте това да се случва и през уикенда. Отведете децата в парка, заведете партньора в любимия ресторант, или отидете да посетите родителите си. Ще се радвате, че сте го направили.

7. Те планират микро-приключения

Купете билети за концерт или театрална пиеса, направете резервации за готиния нов хотел, който току-що е отворил в центъра на града. Вместо да тичате на бягащата пътечка, планирайте туристически поход. Пробвайте нещо, което не сте правили преди, или вероятно нещо, което не сте правили от много време. Изследванията показват, че очакването да се случи нещо добро е сериозна част от това, което прави едно занимание приятно.

Ако знаете, че сте планирали нещо интересно за събота, не само ще ви е приятно, че събота настъпва, но и това сериозно ще подобри настроението ви през седмицата.

8. Те се събуждат по едно и също време

Изглежда изкусително да спите през уикенда, за да наваксате пропуснатия сън. Въпреки че за известно време това носи приятни усещания, ставането в непостоянно време нарушава ритъма на редуване на деня и нощта. Тялото ви преминава през сложен цикъл от фази на съня, за да се събудите отпочинали и освежени. Една от тези фази включва подготовка на ума да бъде буден и внимателен, ето защо хората често се будят преди будилникът им да е иззвънял - мозъкът е отдъхнал, трениран и готов.

Когато спите след редовното си време за ставане, се чувствате замаяни и уморени. Това не само пречи на деня ви за почивка, но и ви прави по-непродуктивни в понеделник, защото мозъкът ви не е готов да се събуди в обичайното време. Ако имате нужда да компенсирате пропуснат отдих, просто си легнете по-рано.

9. Те предвиждат сутрините за "време за себе си"

Често е трудно да отделите време за себе си през почивните дни, особено ако имате семейство. Ако намирате начин да се занимавате сутрин първо с нещо, което е ваша страст, това може да донесе огромни ползи под формата на щастие и свеж ум. Това е и отличен начин да постигнете перфектен ритъм на ден и нощ, като се заставяте да ставате по едно и също време през делничните дни.

Мозъкът ви постига пикова производителност между два и четири часа след събуждане, така че станете рано, за да свършите някакъв физически труд, след което седнете и се занимавайте с някакъв умствен труд, докато мозъкът ви е в пикова форма.

10. Те се подготвят за настъпващата следваща седмица

Уикендът е отлично време да прекарате малко време в планиране на предстоящата седмица. Дори и само 30 минути планиране ще донесат сериозен ръст на производителността и ще понижат стреса. Седмицата изглежда много по-подлежаща на контрол, когато навлизате в нея с план, защото трябва само да се концентрирате върху изпълнението му.

Oще: бизнес  време за семейството  деца  кариера  офис  почивка  работа  работа в почивни дни  семейство  стрес  стрес в офиса  хоби 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

1 Govedo13 | 22.04.201510:19

Четох го в кварц, настина добра статия, хубаво е, че кафето почва да пие вода от извора.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани