София дизайн пик | webcafe.bg
Webcafe

София дизайн пик

Елица Николова
18.06.2011, 17:16 (обновена 22.06.2011, 16:09)
са

Оцветяването на скулптурите на въоръжените войници и партизани от Съветската армия като Дядо Коледа, Роналд Макдоналд, Супермен и т.н. е едно от най-пинизчийските неща, които са се случвали в родното улично изкуство

След като за уикенда избягах на село от суетнята около претенциозните арт инициативи на Sofia Design Week, инфантилния гей парад (който прекоментирахме) и всички нагласени ("забавни") събития, никога преди не ми се е случвало да искам да се върна незабавно в София. За да се кача на колелото и да отида да видя с очите си преоблечения Паметник на Съветската армия.

Чакам този саботаж отдавна. Откакто неуловимата графити художничка (не се знае дали не е мъж) Princess Hijab рисува с маркер или спрей мюсюлмански аксесоари върху сексапилните рекламни лица в парижкото метро - в крак с решението на светска републиканска Франция да забрани носенето на бурки на всички обществени места.

И тъкмо бях загубила надежда, че и младите у нас са консервирали критичното си чувство за хумор, столицата осъмна със стрийт комикс на мястото на Паметника на Съветската армия.

Асоциацията на случая с френската визуална терористка (за която трагикокомичният Banksy твърди, че е голям фен) е не само заради еуфоричния момент, в който си представяш как иначе самодоволните власти неловко кършат ръце - докато покрилите се вдън земя саботьори се хилят лаконично на бири след адреналиновия приток по време на добре свършената работа.

Ако хвърлиш едно око на форумите, всеобщата реакция на по-новото или върло антисоц поколение е подчинена на мнението, че това е култов начин да се привлече общественото внимание към едно ненужно парче бетон. Това по повод отколешния спор "За или против Паметника на Съвестката армия", заради който активисти на двете позиции се вдигнаха на паралелни митинги в началото на годината.

И сега могат да се скрият кротко в ъгъла. Едва ли авторите на тази цветна гавра имат някакво намерение да събарят или бранят нещо - така както саботажите на Princess Hijab не фаворитизират бурката. А просто иронизират истерично крайните културно-социални-политически страсти. Които вилнеят за сметка на интеграцията на хора и идеи.

Факт е, че оцветяването на скулптурите на въоръжените войници като Дядо Коледа, Роналд Макдоналд, Супермен и т.н. е едно от най-пинизчийските неща, които са се случвали в родното улично изкуство. И ще е тъпо, ако е политически обвързано. Според конспиративни теоретици подобен гиг изисква бая време, така че някой би трявабло да е "позволил" на художниците да окарикатурят болезнения за антисоц пропагандаторите паметник, който се намира на доста оживено и наблюдавано място.

Предпочитам да вярвам, че това е пробуждане. Някаква манучаовска контра и на соца, и на капитализма (макар любимият ми музикант да се води за ляв), в която талантливото умение да се бунтуваш срещу клишетата е доста по-важно от заемането на някаква крайна самоцелна позиция.

Ако е свързана само със събарянето на паметника, тази clandestino творба не би имала ефект  дълго. Тя по-скоро вади на бял свят проблема със скептицизма на една супер симпатична част от младите хора у нас, които не вярват нито на лявото, нито на дясното, отегчени са еднакво и от ретроградния култ към естрадата, и от префърцуненото западопоклонничество, но успяват да се спасят с автентична ирония към всички предишни и сегашни кумири.

Давайки си сметка, че съветският паметник е толкова ненужен, колкото и попкултурния, чийто прототип са надраскали набързо и гневно.

Така че не се знае дали спонтанният слоган на тази стрийт арт кампания "В крак с времето" е свързана буквално със скейт рампата наблизо, или е сръчкване, че идолопоклонничеството още виси на фасадата на емоциите ни. Времената се менят - паметниците също.   

"Човечеството се разделя с миналото си, смеейки се" (Маркс) и новата шарена Съветска армия прекрасно илюстрира тази сентенция. В същото време ъпгрейдът й е толкова свободен, суров и качествен (по уличните стандарти), че ти дава стимул да посрещнеш бъдещето по същия начин.

Oще: арт  бурка  дизайн  комикс  кумири  паметник на съветската армия  паметници  софия  стрийт 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.07.2011, 11:34

68 Dimitar Atanassov | 20.07.201110:21

Проблемът с паметника на съветската армия далеч не опира само до него. Ние въобще нямаме идея какво да правим с паметниците на социализма. Не знаем какво минало искаме един ден да разказваме на деца и внуци.
Дали искаме да превърнем тези елементи от градския пейзаж в неми фигури, които не говорят никому нищо? - Нещо, което вече е в ход, тъй като най-младото поколение не знае онова, което превръща тези паметници в символи.
Или навярно желаем да ги бутнем и от тях да не остане нищо, подобно на мавзолея? - Какво би станало, питам, ако българските ханове, князе и царе през средновековието унищожаваха всички следи от своите предшественици, след като се домогнат до трона? Едва ли днес щяхме да имаме Плиска, Преслав, Търново и т.н. За тракийските гробници изобщо не питам.
Вероятно далеч по-добре би било соц-монументите да бъдат отново внедрени в жизнената ни среда, но не като носители на героиката на соц-епохата, а като разказващи и показващи, като част от един музей на открито, имащ своите указателни табели и служители, които да информират посетителите. Струва ми се, че в този случай проекти на съвременното изкуство, подобни на тези на Кристо или на анонимния художник, изрисувал паметника на съветската армия, биха могли да бъдат нов акцент, различен поглед към историческото наследство, превръщайки го в привлекателна гледка и привличайки зрители. Това на свой ред ще даде на един такъв музей и икономически измерения, тъй като по такъв начин се и печели.
Едно балансирано и аргументирано мнение по въпроса: http://dimitaratanassov.wordpress.com/2010/07/22/socshadows/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

67 vanko | 22.06.201115:43

Цялата ни работа тук (коментарите) е вече "след дъжд качулка". Хората дойдоха, оцветиха, измиха, точка Смее се Намерих едно мнение, което е по-така... http://novinar.bg/news/ostanete-s-k-za-levski_MzYxMDs5.html#
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

66 My Majesty | 21.06.201113:05

До kirchos: Ей, момче, я по-полека. Как ги срещна исторически Левски и Ботев със Сталин и Ленин? Чуди се
Както си я подкарал ще уредиш среща на Клеопатра с Чърчил Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2011, 22:31

65 kirchos | 21.06.201112:22

@Душко Добродушков

Кажи си бе родоотстъпнико.

Какви глобалисти и боклуци сте.

Кажи си как са ви по мили ООН, Сталин, Ленин, Маркс и другите лайнари ...

Вместо Левски или Ботев и собствените ви братя и сестри.

Хлебарки мизерни ... отвращавате ме!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

64 My Majesty | 21.06.201112:01

До Душко Добродушков: Абсолютно съм съгласна и за Хитлер, и за Сталин. Те не са еднозначни личности в исторически план. За морален не коментирам, там е ясно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.10.2010, 14:20

63 Душко Добродушков | 21.06.201110:38

Ами, Ваше Величество, наясно съм с риска, но все пак си мисля,че историята трябва да се гледа безпристрастно. И за да докажа, че я гледам така, ще кажа, че пък от българска гледна точка Хитлер има най-голяма заслуга за единственото, трайно и все още валидно териториално разширение на България през 20 в. чрез връщането на Южна Добруджа. Факт. Нямащ нищо общо с цялостната морална оценка на действията на Хитлер. Както и с оценката на Сталин в предишния ми постинг.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

62 My Majesty | 21.06.201109:52

До Душко Добродушков: Айдеее и ти "изгоря" като мен. Чудя се как още не са те нарекли комунист и човек, който иска да лиши от бъдеще младите Намига Много щастлив
Аз цял ден вчера ги призовавам да четат историята, такава каквато е, те обаче предпочитат да си я представят такава, каквато я искат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.10.2010, 14:20

61 Душко Добродушков | 21.06.201109:39

Понеже нещата почнаха да се въртят около ролята на Съветската армия конкретно за България, ето едно мнение, върху което може да се поразсъждава. Значи България става член на Оста на 1 март 1941 г. Навлиза с окупационни войски в Гърция и Югославия (само недейте да започвате с това "ама тя освобождава български земи и т.н.", защото това е гледано от нашата камбанария, а от международно-правна гледна точка това си е окупация на територията на ПРИЗНАТИ в своите граници от Обществото на народите държави, каквито са били и Гърция и Югославия), обявява война ("символична") на Англия и САЩ и подпомага материално и логистично Хитлер. Нещо спорно доктук? Така. Ако България днес е в сегашните си граници, заслугата за това е само и единствено на СТАЛИН (абстрахираме се от личността му, говорим за заслугите му за България). На Парижката мирна конференция само съветската делегация отстоява интересите на една победена България, за каквато е била считана от страните-победителки. Гърция и големият "приятел" на България Чърчил са настоявали южната ни граница да минава малко над Асеновград, т.е. по северните склонове на Родопите. Само Сталин обуздава Тито да не поиска включването на Пиринския край в границите на новата югославска република Македония. Ето ви тема за размисъл.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.05.2011, 14:05

60 YOLE | 20.06.201123:29

Аааа чакай чакай става интресно може би току що
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

59 Оня Дето Го Трият | 20.06.201123:10

Маджести

Ставам банален, но всеки път надминаваш и надминаваш себе си Чуди се
Комунизма е лош дъра-бъра дъра бъра.....обаче руснаците са пичове...пак малко дъра бъра...и накрая като съберем аргументите логически победителя е кой....ми кой друг - комунизма!
Горе-долу е така ти се развиват тезите.
Най-червените картуни сред червените биха се радвали да те имат за свой защитник, та дори и неволно да го правиш.
Надявам се все пак, че друго си искала да кажеш...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани