Пожеланията, без които не можем | webcafe.bg
Webcafe

Пожеланията, без които не можем

Lifecafe, по Daily Beast
21.12.2012, 15:44 (обновена 28.12.2012, 18:20)
китай, нова година

Снимка: © Getty Images

Колко от обещанията, дадени на Нова година, сме сбъднали?

За пазара на книги-наръчници няма по-благодатно време от Коледа и Нова година. И това е съвсем обяснимо. Колко пъти сме добавяли към новогодишната нощ обещания за "нов аз"? 1 януари е дата-магнит за какви ли не мераци и заявки - отказване от цигарите, отслабване и какво ли още не, че чак до истинска персонална революция.

Тогава идва пазарният бум на книги със заглавия от типа: "Промени живота си за 7 дни", "Започни днес - журнал за промяната и намеренията" и т.н.

Поне 1/3 от американците, предимно под 45-годишна възраст, правят новогодишни обещания за себе си с надеждата да променят начина си на живот.

Ако си купите смартфон, а после се окажете подведени за възможностите му, много е вероятно да загърбите неговия производител. Доктрината на позитивното мислене, която стои в основата на т.нар. self-help книги, следва друга логика.

Дори и някоя техника за личностно подобрение да не сработи, вие вече сте въвлечени в тази безкрайна спирала и ще имате нужда от нови съвети.

Психолозите твърдят, че повтарянето на твърдения за себе си кара хората с ниска самооценка да се чувстват още по-лошо. Напълно възможно е колкото повече цели си поставяте, толкова повече те да се отдалечат от вас. Удоволствието да опиташ е неустоимо.

Брайън Трейси е смятан за успешен "мотивационен писател". Ключът към успеха, твърди той, е да се концентрираме не върху нещата, от които се страхуваме, а върху тези, които желаем.

Това ни дава кратък прилив на добро настроение, но бързо отшумява. И често се връщане отново към нещата, които искаме да поправим в себе си.

Изкушението от "чисто начало" и "нов старт", което идва с новата година, е толкова силно. Едва ли много от нас биха приели съвета на Дъг Ричмънд, който препоръчва инсценировка на самоубийство в книгата си "Как да изчезнем напълно и никога да не бъдем открити" (1997), за да рестартираме живота си и да се роди новото ни Аз.

Също толкова нереалистично е и възприемането на Нова година като момент за някакво прераждане. Успешната промяна трудно може да бъде извършена по този начин.

Често си мислим, че рязка, радикална и разтърсваща промяна е най-доброто решение. Сериозен брой изследвания показват обратното. Оказва се, че волята е единна цялост и колкото повече я използвате за една цел, толкова по-малко ще "остане" за останалите ви задачи. Така че, ако решите да се захванете с фитнес, няма по-естествен път да се откажете от бургерите.

Още по-зле. Почти сигурно ще се окажете с лоша преценка, подреждайки приоритетите за своето щастие.

Психолозите Тереза Амабайл и Стивън Крамер са проучили пожеланията на стотици работещи хора. Изводът им е, че "малките победи" са много по-важни и в много по-голяма степен правят хората щастливи.

Self-help-разсъжденията имат и други безполезни идеи. Една от тях е, че трябва да се концентрираме върху резултата, който искаме да постигнем. Например, да си представяме идеалната половинка, с която бихме доказали края на живота си. Или перфектната заплата, с която ще си живеем спокойно.

По-важното е да се фокусираме върху "процеса" на изпълнение на тази задача. В случая със заплатата - спокойно може да отделим един час седмично, проучвайки предложения за работа и новостите на пазара на труда.

"Нищо не пречи на концентрацията, която ни е нужна, за да се справим със задачата, колкото опасенията ни от крайния резултат", пише психологът Джон Елиът.

В зората на кариерата си Джери Сайнфелд не си е мечтал да стане велик комик. Направил нещо много по-простичко - всеки ден сядал да пише по нещо забавно, отбелязвайки "Х" върху датата на календара. Постепенно се образувала верига от хиксове. "Основната ти работа е да не я прекъсваш", казва той. Ако Сайнфелд отначало бе поискал да стане велик комик, вероятно това нямаше да му се отдаде. Не мислите ли?

Oще: желания  задачи успехи  нова година  обещания  цели  щастие 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 23.12.201203:15

секи ден си мисля.. да отидем на перфектата заплата при самодоволна и позитивна шефка.. кръстоска между джен от it crowd и кифличката от женени с деца muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани