По средата | webcafe.bg
Webcafe

По средата

Аспарух Калянджиев
11.11.2010, 11:56 (обновена 11.11.2010, 14:10)
уникален

Ти си уникален

Има един приятен (и доста популярен) аспект с проблемите на възприятието - всеки смята самия себе си за "над средното ниво".

Може би дори с 1%, но над това ниво. Особено неадекватните се смятат за значително над средното ниво.

Ами естествено, всички наоколо са обикновени педерасти, а аз - това е нещо друго. Аз съм необикновен. Уникален. Единствен. Няма втори като мен.

Това е като средната дължина на члена от 14 сантиметра и средната продължителност на половия акт от 2 минути, но когото и да попиташ, всички чукат жените с 21-сантиметров член поне по 3 часа нонстоп.

Смешната истина е, че чисто математически всеки втори е под средното ниво.

И на нас, както и на вас, хората, които наистина са над средното ниво, яко им тежи да живеят с това съзнание. А да се избавиш от синдрома на свръхценните идеи е два пъти по-тежко.

Заинтригувани хора вече неведнъж са ми намеквали, че е трябвало в свободното си време да взема да напиша една книга, щото с тоя блог нищо не правя за себе си - и да тръгвам да завоювам света. Или да съм продължал да свиря на китара, щото пред мен Пако де Лусия щял да си изяде дългите нокти от завист.

Е, аз, за съжаление, съм малко по-адекватен от средния човек. Напъвайки се, мога да произведа продукт, който е в някаква степен по-добър от средната температура за болницата, но след това все пак започват да си действат физическите закони - и се оказва, че имам по-ниска от средната мотивация за лансирането на продукта, и добре го осъзнавам.

Има още един смешен проблем - хората, достигнали определено ниво на некомпетентност, са до такава степен некомпетентни, че не са в състояние дори да осмислят собствената си некомпетентност. Оттам впрочем произлизат и всички тези фотографи със сапунерки и богове на фотошопа в аватарите си в социалните мрежи - но всичко това е смехория на битово ниво.

Те наистина просто не разбират.

В професионалната ми и социална сфера съм виждал (по-често, отколкото бих искал) специалисти, които примерно се занимават на определено ниво с журналистика. Или с PR. Или с програмиране, или с администриране, SEO или монетизация на блогърството (кхм, кхм...), които са били неадекватни до такава степен, че дори не са били в състояние да осъзнаят собствената си неадекватност и са се смятали за гурута в областта. Нещо повече, опирайки се на себеподобните си, са успявали да убедят част от тях, че действително са.

Аз просто смятам, че някои мои умения, които при мен са развити малко над средното ниво, сравнително резонно се балансират от умения, които са развити малко под средното ниво, в резултат на което на финала се получава една пълна самодостатъчна нула.

Честно, кажете ми. На вас примерно чете ли ви се книга, написана от пълна нула?

Oще: некомпетентност  среда  средно ниво  хора 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2011, 23:16

26 Kostadin Peevski | 07.04.201123:21

Да чете ми се такава книга, защото вероятността да съдържа нормални мисли, сносно аргументирани тези и полезни заключения извлечени чрез обективна преценка е много голяма ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.11.2010, 15:56

25 diamila | 14.11.201020:04

Уважаеми Калянджиев,прави ми впечатленияе Вашата фамилия,която съвпада с фамилията на един голям български професор Цани Калянджиев,първият ректор на Варненския икономически институт от 1923г и създател на научното направление наречено Стокознание.само от чисто любопитство бих ви попитала имате ли родословна връзка с този голям български икономист от преди 1944.Ако да ,то трябва да се гордеете.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2010, 20:58

24 Многознайковица | 13.11.201012:21

ХАХАХА Наюк, ако знаеш само колко съм ти благодарна , за веселието, което ми донесе в този прекрасен слънчев ден ?! Току що , с патешката си глава , усатнових колко е лесно да провокираш умниците сами да оборят тезите си . И за пояснение , веднага ти цитирам Коментар 16 :
1. Чудиш се , от къде авторът на статията е изнамерил своята средна аритметична стойност за сравнение . Ми'ч как от къде : ето, аз съм 1 , може би той е 2, някой друг тъпак е 3 , съпругата ти 4 , а ти естествено 10 .
2. В съкратен вариант : "..... а да прилага собствено мислене...." . А защо мили ми мислителю за такъв елементарен диспут се консултираш с информираната си съпруга , а не изказваш личното си мнение ?! Или може би ми я цитираш като 4-ка , че 10-та е неумозримо над нивото ми? Смее се
3. ".....да не си губи времето в четене на статии ....... да не говорим да пише коментари....." . Тук говори само действието ти.

Като обобщение : на базата на опита , който имам ( бел.аз. в една "по-човешка" област ) , на това , че автоматично приемаш чуждото мнение за антипод на своето , че не съумяваш да четеш между редовете и, че с лекомислие правиш оценки на непознати хора, бих казала , че имаш проблем със самооценката ( адекватност , устойчивост , зависимост ) и тук "БРАВО" на автора, и най -вероятно с удовлетвореността си от живота . Но това си е само твой проблем , тъй че спирам до тук ангелче
И , ако изобщо си се косултирал с женичката си , една препратка - нямаме какво да си мерим и да си доказваме пуша
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.08.2010, 07:41

23 Наюк | 13.11.201000:48

До многознайковица от коментар 17: преди малко посочих на жена си твоята реплика. Нейният отговор: "Ей заради такива патки трябва да се доказвам непрекъснато като специалист (по информатика - бел. аз). Глупави, че и парадират с това."
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.11.2010, 16:29

22 MaminSin | 12.11.201022:28

Абе вали, гърми, на жените 14те сантиметра са им важни Много щастлив .
Не сте прави!
Too big, too small,
Doesn't matter, one size fits all...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.09.2010, 13:02

21 sladuredka | 12.11.201019:44

Ели, я открий още малко завесата, де. Какво искаше да кажеш? Че повечето са под 14 см, или че са над? Пък как ги премери "на око"?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.10.2010, 15:52

20 Eli Sweet | 12.11.201013:34

Типична мъжка публикация. Защо повечето автори- мъже все опирате до самохвалство? Много тънки искаш да ни кажеш, че можеш цяла книга да напишеш, че можеш да свириш великолепно на китара и че си на по-адекватно ниво от средното, което направо може да разсмее и най-замисления читател. Вземи напиши една статия в която да се разбере каква ти е идеята, защото аз не намерих такава. Нахвърлени мисли, като в края забравяш какво пише в началото, а статията не е много дълга.

И ми е много чудно откъде ги намирша тези "средни статистики". Може би визираш себе си, защото първо, 14-те сантиметра са много-много рядък случай, а двете минути звучат като научна фантастика и по-скоро обобщават първите "изяви" на непълнолетни тинейджъри.

Куца ти статистиката, куца ти и опита да се направиш на интересен, а в началото тръгна добре.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2010, 10:06

19 vanko1 | 12.11.201012:53

Много щастлив Съвсем вярно, едно наше по-развито умение се компенсира от друго, което упражняваме по-слабо, или ни бива по-малко. Така си е, но въпросът е честно да си го признаваме, и с такова добро чувство за хумор като на автора Много щастлив Така и по-лесно се живее!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.11.2010, 16:29

18 MaminSin | 12.11.201012:37

Всеки се мисли за над средното ниво, това е естествено. А кой е наистина и най-вече в какво, това го оценяват другите...

За съжаление нивото на самооценка на българите е силно изкривено, да не кажа, че почти липсва Усмивка. Това личи и в доста от коментарите под мен.

Горчивата истина е, че нашето ниво е ниско. Под средното за географския ни район. И това личи отвсякъде, където и да се огледаш. И продължава да пада със страшна сила. Някои се опитваме да променим нещата, но тези, които ни пречат и дърпат надолу са много повече и резултатите които постигаме са локални и ограничени. Така че въпрос на време е да ми писне да полагам тези усилия и да си бия камшика за странство. Все още съм непоправим оптимист, ще си поблъскам главата още малко, пък после...
Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2010, 20:58

17 Многознайковица | 12.11.201009:02

Ей , момчета , к'ви са тия см, проценти, средно аритметични стойности и пр. , я се изразявайте така, че да ви разбере и другата половина от човечеството Чуди се
Не се напъвайте толкова, нещата са толкова прости, човекът ви говори за самооценка , която от своя страна не е само СЕБЕПРЕДСТАВЯНЕ , а и САМОНАБЛЮДЕНИЕ, СЕБЕРАЗБИРАНЕ и СРАВНЯВАНЕ. Не напразно Кант е казал , че "Човек се страхува най-много от това , че може да се окаже незначителен в собствените си очи " , и в този ред на мисли ми се струва , че освен да ви даде повод за мерене на .... , авторът си прави и собствено проучване с бъдещи намерения. Хайде , спорен и прекрасен ден Усмивка
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани