Всекидневният сексизъм на дамските тоалетни | webcafe.bg
Webcafe

Всекидневният сексизъм на дамските тоалетни

webcafeВаня Ефтимова
12.11.2015, 13:27 (обновена 20.11.2015, 13:45)
тоалетна, тоалетни

Снимка: © Getty images

Може би решението не е просто да променяме вече съществуващите пространства в полза на жените, а да помислим как да ги направим удобни за всички

Ако сте жена, не може да не ви се е случвало поне хиляда пъти - да стоите дълго на опашка в някое обществено място пред дамската тоалетна, докато в съседната мъжка няма никого.

Обикновено имате избор: а) да се врътнете и с нахакан жест да влезете в тази за другия пол; б) да продължавате да мрънкате и да се надявате, че останалите жени пред вас ще излязат по-скоро. Уви, възможността да махнете с ръка, отидете навън и свършите работата набързо и накрак между стена и борче, също ви е изначално отнета.

Дори и най-дългата опашка обаче все някога свършва и веднъж облекчени, мнозинството жени бързо забравят неудобството... До следващата опашка пред следващата тоалетна.

Чакането е станало вече толкова тривиално и ежедневно за повечето жени, че мнозинството от тях дори не се сещат, че в самата му натрапчива повтаряемост има нещо нередно.

Как е възможно всички да знаем, че дамите ходят по-често и за по-дълго до тоалетна и въпреки това никой да не помисля за възможно решение? Толкова ли е сложно архитекти и собственици на обществени заведения, които трябва да мислят за нуждите на посещаващите, да планират повече места за жените?

В крайна сметка това засяга и голяма част от другата половина от човечеството - мъжете, които, в ролята си на съпрузи, гаджета, приятели и т.н., също трябва да се въртят отпред докато жените се върнат от дългото си редене пред тоалетната.

Проблемът не е точно подходяща тема за изискана вечеря или интелектуална дискусия. Това може би и обяснява защо жените, въпреки че едва ли не всекидневно се сблъскват с опашките, избягват да дискутират безумието и неудобството на ситуацията.

Всъщност темата не е чак толкова непозната, колкото изглежда на пръв поглед. От поне две десетилетия в САЩ например съществува терминът potty parity, или нещо като "тоалетно равенство".

Изследванията показват, че уж привидното равенство на 50/50 мъжки и женски помещения не решава проблема. Според статистиката дамите не просто прекарват двойно повече време във WC-то по естествени причини, но и често водят със себе си и децата.

Мъжете ползват и предимството на писоарите, което още повече намалява пребиваването им в "едното място". Т.е. "тоалетното равенство" не се постига с еднаквия брой помещения, а когато двата пола прекарват еднакво дълго време чакайки или, още по-добре, не чакайки пред WC-то.

Веднъж квалифициран и изследван, проблемът започна да получава повече внимание. В САЩ например са приети закони, изискващи промяна на съотношенията. Двайсет и един щата имат различни разпоредби - от търсене на реален баланс до разпределение 2:1 на пространството в полза на жените. Япония, Сингапур и Хонг-Конг също имат подобно законодателство. Дори протестите на изнервени жени в китайските градове Гуанджоу и Пекин през 2012 г. бяха толкова подробно отразени от местните и международните медии, че доведоха до обещания за налагане на 1,5:1 съотношение между тоалетните за различните полове.

Проблемът е, че, както в САЩ, така и във всички останали държави, изискванията засягат само новото строителство. Вече построените сгради в Ню Йорк например трябва да приложат разпределението 2:1, едва когато минат основен ремонт, а малкият бизнес е изключен. И ако за второто има резон, то първото води до факта, че близо едно десетилетие след приемането на щатския закон жените много не усещат разликата. В крайна сметка едни от най-посещаваните места като училища, държавни институции и обществени сгради не са се променили особено.

В края на миналата годината дори една толкова уважавана институция като Британския музей в Лондон стана обект на феминистки гняв и кампания в Twitter заради дългите опашки и липсата на промяна.

Допълнителна горчивина носи познаването на историческата истина, че мнозинството обществени сгради поначало не са имали дамски тоалетни, защото или строилите ги са вярвали, че жените нямат място в тях (като парламенти и правителства), или защото са искали да ограничат достъпа им до тях (офиси).

Още е пресен споменът, че чак до 2011 г. жените в Камарата на представителите (долната камара на американския Конгрес), е трябвало да използват тоалетната за туристи. Мъжете-конгресмени са имали отделна, при това с такива удобства като телевизор, камина и охранител.

Може би решението не е просто да променяме вече съществуващите пространства в полза на жените, а да помислим как да ги направим удобни за всички.

С какво реално помага на милиони жени по света новината, че мъжете в централата на Amazon в Сиатъл се редят на опашки пред WC-то? Миналият месец гръмна разкритието, че служителите от силния пол най-често се оплакват пред щатското министерство на труда заради липсата на достатъчно тоалетни в ултрамодения кампус на компанията.

В централата на Amazon работят диспропорционално много мъже и това води до драстични ситуации - на един етаж има 60 мъже и 3 жени. Ситуацията с опашките пред тоалетните е довела достъчно мъже до отчаяние. Някои дори са развили стратегии като например да тичат по стълбите и щурмуват едното място на етажите където се намират Amazon Mom и Amazon Baby, населени предимно с жени.

Новината за растящия брой унисекс тоалетни в САЩ в обществените сгради и дори инсталирането им в Белия дом, публикувана в няколко български медии миналата седмица, предизвика ураган от негативни коментари. Те варираха от "Тоя свят полудя!", „Кой ги мисли тези глупости, умът ми не го побира...," през дълбокомислени заключения, че декадентска Америка най-после загина, до притеснени въпроси как мъжете ще ползват писоари, ако наоколо щъкат жени.

Факт е обаче, че това е бъдещето. Не става дума, че най-после мъже и жени ще бъдат наравно на опашката. Всъщност може би чакането ще бъде намалено за всички, защото едната половина няма да стои празна докато другата е пълна.

За цели групи от хора полово неутралните тоалетни са реално облекчение. При това не става дума за транссексуалните, чиито движение за равни права набира сила по света. За семейства с малки деца възможността да не се делят също е удобство.

Може би най-важният аргумент за унисекс тоалетните е, че те просто се строят по-добре, за да гарантират лично пространство и сигурност (стени от горе до долу, по-добро заключване и т.н.). Неслучайно организациите за защита на правата на хората с увреждания също са сред най-големите им привърженици.

Както показва опитът на Amazon в Сиатъл, светът се променя по-бързо, отколкото някой очаква. И онези, които са били привилигировани, лесно могат да се окажат в по-неизгодната позиция.

Oще: ваня ефтимова  дамска тоалетна  жени  мъже  мъжка тоалетна  неравенство  неудобство  опашки  сексизъм  тоалетна  тоалетни  унисекс 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

28 deowin | 13.11.201521:52

Жените, които катерят big wall, ползват такива приспособления от край време, но това е единствено защото нямат други опции: http://www.climbing.com/skill/tech-tip-alpine-for-women-2/
Въпросът, отново, не е дали има техническо решение за това жените да пикаят прави (има), а доколко реалистично е да очакваме едно такова решение да добие популярност (вероятно николко).

Забелязал съм тази често срещана заблуда сред не-инженерите - че съществуването на някакво техническо решение се приема някак си за достатъчно, особено когато на тях лично им се струва приемливо или желателно, и често следва пълна липса на интерес в по-дълбокото вникване в проблема като се вземат под внимание всичките му аспекти, някои от които, особено сред човешките, са неудобни и дори нерационални. Но са там и присъстват съвсем реално.

Не-инженерите и слабите инженери разсъждават за проблемите от гледната точка на любимите им решения, особено когато им се струват "хитри". Добрите инженери говорят за проблемите от гледната точка на постигане на практически резултати. А в края на краищата резултатите са единственото, което има значение, а не съществуването на "хитри" решения.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

27 Ivan Bardarov | 13.11.201521:13

А какво ли е да ходиш по нужда на космически кораб в условия на безтегловност в космоса и какво правят след това с изходеното?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

26 Ivan Bardarov | 13.11.201521:07

Дамският писоар изглежда гадно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

25 boris | 13.11.201518:45

Решение има от поне десет години- картонена фуния за дамски писоар. и в тръбата има ръководства за ползване.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

24 deowin | 13.11.201517:22

>жените просто се мотаят, губят време и, в крайна сметка, бавят останалите

И, след като си направила наблюдение и си установила фактите от реалността, какво предлагаш да направим?
За мен е очевидно, че подход, чиято цел би била да намали мотаенето на жените в тоалетните, е далеч по-малко вероятно да успее, отколкото такъв, който го взима предвид и предлага практическо решение, което не изисква от половината човечество да си промени навиците и поведението. Не, че не би било добре, просто не ми се струва особено прагматично да очакваме да го постигнем.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

23 boris | 13.11.201510:19

Да се впрегнат в проблема и модните дизайнери- жените са мотаят в кенефите и заради много непрактичните си дрехи. Особено жимата.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

22 паяка | 13.11.201510:04

Дали е важна една тема можеш да усетиш когато ти дойде неотложно и невъзможно до главата, в случая, не само до нея, ама там е командното табло.
Преди години пътуваме при зимни условия, но естествено снегът беше изненадал Родината. Резултатът беше непреодолимо задръстване и в двете посоки. Кола до кола. Гледахме си едни други в купетата. След такъв непредвиден престой по този начин, съвсем естествено беше да зазвучат аларми от простатата и други като нея. Стоим с часове. На мен вече буквално ми се реве. Мъж ми вика: Слизай и клякай там! - Бе как бе!? - Ми там, бегай в храстите! - Слизам от колата, ама нали много сняг, при това не някаква лигавщина, а снегът беше точно до задника ми в право състояние! Как да клекнеш!? И се върнах, вече ревяща и необлекчена. От съседните коли зяпат- половината злорадстващо, останалите- съчувстващо. След още мнооого време, движението се поотпуши и спираме на първия Макдоналдс. След като се върнах в колата, гадината - мъж ми вика: Надявах се да е зает кенефа! Бе гад!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

21 Harry | 13.11.201509:44

Прасчо, ти сигурен ли си че си момченце?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

20 Harry | 13.11.201509:43

Унисекс тоалетни!!!

Поне в кенефа не искам да ме разсейва женско бърборене и истерични припадъци. Те жените за това се бавят в кенефа, щото и там не спират да говорят и така се разсейват, а да й блести носът е трагедия!
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

19 Крив Макарон | 13.11.201508:48

Защо жените търпят подобно неравенство, вместо да си купят по едно гърне, което могат да носят на всякъде със себе си, и когато се наложи да го ползват в коридора на тоалетната, или пред нея, и после да пуснат съдържанието му в мивката? Понякога може да е толкова е просто!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани