Страната на религиозните знаменитости | webcafe.bg
Webcafe

Страната на религиозните знаменитости

Големият Лебовски
14.09.2014, 08:29 (обновена 26.09.2014, 08:38)

1 от 3 снимки Назад Напред

Дядо Добри

Известният графити артист Насимо изрисува лика на Дядо Добри върху фасадата на блок 54 в квартал „Хаджи Димитър"

Колективното въображение се вълнува от "джънк" културата и нейните преносители - врачки, духовни учители, лечители, религиозни фигури, номенклатурна аристокрация и други шарлатани. Автентичното познание е презряно и опаковано като скучно и претенциозно. "Педалско" или "девственяшко", ако щете.

Природата на хората, превърнати от медиите и обществения интерес в "значими", "фактори", "личности", "авторитети" и прочее клишета, рисува твърде неприятни картини на културна идентичност в България. Есенцията на елита щрихова карикатурен комикс с малки балончета за мисли, в които не пише нищо. Или пък има драсканици на шльокавица с четворки за "ч", шестици за "ш" и някакви неразбираеми заклинания на възбудената посредственост.

Интелектуалното любопитство е посечено от варварския ятаган на ориенталската сантименталност, мъглявата езотерика и шаманскoто очарование на предмодерното мисленe. Принципите на просвещението и скептицизма се губят в сянката на огромна мрачна стена, изградена от масово пожеланото връщане към тъмните векове.

Хората, които обитават петното светлина, оставено от прожектора на медиите, се делят на няколко групи с множество пресечни точки помежду си.

Сред фаворитите на обществото задължително има атлети, телевизионни лица и политици

Успелите спортисти, ефирните любимци и людете с власт имат гарантирано място в пантеона на всяка социална архитектура. Това е глобална закономерност и България няма как да бъде изключение. Но в страните, които милиони българи ще препоръчат на децата си, има и друг вид публични първенци - учени, иноватори, хора на идеите и мисловната провокация. В англоезичния свят освен ненужно уважавани измамници с религиозен дрескод като Били Греъм, Глен Бек или Пат Робертсън, съществуват и знаменитости на здравословния скептицизъм като Ричард Докинс и Сам Харис.

Астрофизикът Нийл деГрас Тайсън е днешната рок-звезда на научното популяризиране с огромно обществено влияние и максимално широка медийна експлоатация. Въпреки неандерталската хип-хоп култура, конформисткия "уол-март" манталитет и епичната игноранщина, в развитите страни има мейнстрийм фигури с реална интелектуална гравитация. Там знанието и научният метод още са секси. Тук по-скоро не. При нас това липсва. България е територия на конспирации и псевдознание.

Властват ораторите на окултизма

Добре дошли в страната на паранормалните мегазвезди - майката на всички врачки баба Ванга и бащата на езотеричното християнство Петър Дънов. Истинските герои на нацията са "съвременните светци", каквото и да значи това. Усещате накъде отива този текст, нали. Религиозните апологети могат да спрат да четат тук ако не желаят чувствата им да бъдат поругани като православен храм от руски пънк мацки.

Защото ще се говори критично за най-обожавания човек в България. Или по-скоро за общественото и медийно лицемерие, превърнали го в сензация и устойчив интернет meme. Става въпрос, разбира се, за прочутия софийския аскет Дядо Добри. Сигурно съм скрил над 100 човека от фийда си във Facebook само заради горещи гейзери от споделяне на статуси за "духовната сила,  върховния морал и нравствената чистота" на Дядо Добри.

Този клет човечец, дарител на български храмове, избрал да живее в екстремна материална нищета и изцяло извън модерността, се превърна в символ на гузната съвест на стотици хиляди консуматори.

Хора, които презират бедността, но демонстрират преклонение към Бедняка. Защото се нуждаят някой, някъде там, да живее като в техните кошмари.

Споделете тази снимка на Дядо Добри, след като сте харесали линк със златно "Бугати" от Дубай

и сте постнали гадно пиянско селфи от партито снощи. Напишете от смартфона си колко велик е този флешбек от XIX век и колко деградирали са западняците. Доколкото знам старият Добри не дарява на болници или изследователски програми, а и няма отношение към науката.

В моите очи стареца е фотогеничен ексцентрик, достатъчно скъсал с реалността, че да се вкара в онази тъжна картинка с Бареков отпреди няколко седмици. Нищо повече. Със сигурност не го виждам като ролеви модел или национален герой. Но стотици, ако не и милиони, мои сънародници са готови да посочат назоваването на тази реалност като проява на лош вкус.

Няма как физици и биолози да просперират в хранителната среда на суперзвездите на суеверието. Пророчиците, баячките и гледачките се ползват със специални медийни привилегии, Те привличат интерес и го трансформират в рейтинг или тираж, Това е единствената им магия.

На никого не му пука за астронимите, защото астролозите са навсякъде

Хората копнеят за окултния чар на Людмила Живкова и нямат никакъв емоционален или интелектуален ангажимент към скептичната мисъл и рационализма.Най-известният "лекар" е доктор Енчев, най-ухажваният от медиите "психолог" е конспиративният маг Еленко Ангелов, най-вървежните историци говорят за плачещи статуи, вампири и за България като люлка на цивилизацията. Така наречените интелектуалци затвърждават себе си чрез колоритен дрескод, екстравагантни очила за четене и преекспонирани битово-сексуални шегички. Друго не им трябва.

Българското общество отказва да излъчи мейнстрийм фигури от света на истинските идеи. Ако не можете да говорите за зодии, за личната си връзка с Бог или поне да разкажете някой сочен спомен за Иван Славков, не сте достатъчно интересни. Това е.

А сега отивам да блокирам още няколко човека, които са написали, че Дядо Добри е най-великото нещо след нарязания хляб.

 

Oще: ванга  добри  дядо добри  идоли  култура  петър дънов  религия 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.02.2016, 11:26

59 Vinnie Jones | 17.05.201613:31

"В моите очи стареца е фотогеничен ексцентрик, достатъчно скъсал с реалността, че да се вкара в онази тъжна картинка с Бареков отпреди няколко седмици. Нищо повече" - Това е доста тъжно Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.06.2012, 11:35

58 Сърце Червено | 21.05.201516:30

krismin

Какво очакваш от Лебовски като той твърди,че Командо е добър филм и е по-добър от филмите за комикси. Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.05.2015, 12:34

57 krismin | 20.05.201523:11

"В моите очи стареца е фотогеничен ексцентрик, достатъчно скъсал с реалността, че да се вкара в онази тъжна картинка с Бареков отпреди няколко седмици. Нищо повече. Със сигурност не го виждам като ролеви модел или национален герой. Но стотици, ако не и милиони, мои сънародници са готови да посочат назоваването на тази реалност като проява на лош вкус"

*********************
Това не е проява на лош вкус, драги, това е идиотизъм, съчетан с чувство на интелектуално превъзходство, каквото образованите глупаци започват да демонстрират, когато им се даде трибуна. (а не дай Боже и да му плащат за това)
Само се чудя защо си се разпрострял в темата само в България. Та ти можеш още. Крайно време е някой да развенчае и Буда и Христос, а защо не и св. Иван Рилски или Лао Дзъ. Някакви си там духовни учители, аскети и светци, нямащи нищо общо с чистото научно познание. Милиони тънат в заблуда, създали си погрешните ролеви модели и чакащи да ги поведеш по пътя на научното мислене.
Има една хубава мисъл в една книга, която съм сигурна, че не си и няма да разгърнеш - "Пред падение върви гордост". Дерзай, г***ко.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

56 TheRock | 20.05.201511:48

Прочетете "Откровение" и ще ви стане ясно защо!
Или познато още като "Апокалипсис"!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.12.2014, 02:32

55 тинчо | 20.05.201509:21

Не е истина просто. Какво е виновен човечеца, че е вярващ, и че некви мижитурки като бюрека го използват, или пък че фейсбукарите си чешат пръстите с него.
Статията нагледно показва колко е лесно едновременно да си интелигентен и изключително прост.
Вземи напиши нещо позитивно за възвишените си идеали бе пич, кво си цапаш пръстите с "изпаднали нещастници" като бай Добри.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.03.2014, 15:35

54 Browsky | 21.09.201412:26

Всеки е свободен да се израдява както пожелае. Живеем във времена обаче където трябва човек да си даде сметка дали може да допринесе с нещо, а не само консумира.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

53 deowin | 17.09.201400:54

Cutter, специално за теб: https://www.youtube.com/watch?v=HMGIbOGu8q0
Искрено ти пожелавам да попаднеш на такива доктори в болницата, явно ти е точно по вкуса.
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 30.01.2011, 11:20

52 Cutter | 16.09.201421:11

1. Водата няма "памет"

2. Даже и да имаше, пътят от там до реален механизъм на действие съвсем не се вижда.


===========


Това на базата на лични експерименти ли го твърдиш, че си толкова категоричен? Бай Цоньо има друго мнение по въпроса - http://grander.bg/grander_in_bulgaria_bees.php
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 27.06.2012, 11:35

51 Сърце Червено | 16.09.201420:52

Само,че на мои бизнес партньори хич не им пука дали има Бог или няма. Дори те могат да ти извадят хиляди доводи това колко е важна печалбата и ,че това въобще не е повърхностно мислене,а напредничаво. Защото бедните мислели другояче.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 27.07.2014, 05:46

50 Georgi Marinov.711315 | 16.09.201420:46

Сърце Червено | 16.09.201420:37
Добре бе, тогава практични,рационално и материалистично да те питам мен лично това което искаш да стане ще ме обогати ли финансово ? Ще стана ли по-богат ако научната истина свети на високо?
И хубаво си вметнал теорията за еволюцията и учебния план, защото ме подсети като един бизнесмен от чужбина разправяше на една бизнес среща как в училище ги учели на неща от които нямало никакъв смисъл като физика, биология, химия и т.н., защото тези неща може и да са били интересни но по никакъв начин не му са помогнали да изкарва пари и да прави бизнес.

=============================

Гледаш на нещата в рамките на зададената ти от културата ти социоикономическата система. Обаче едно по-дълбоко разбиране на естествените науки води да осъзнаване на безумието на тази система и тогава тези въроси, които си ги задаваш губят смисъл
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани