Да съсипеш здравето на децата си заради социалните помощи | webcafe.bg
Webcafe

Да съсипеш здравето на децата си заради социалните помощи

webcafeLifecafe, по The Guardian
16.08.2016, 16:07 (обновена 18.08.2016, 15:03)
дете в болница

Снимка: © Getty Images

"Самият факт, че една майка е способна да достигне до такива крайности при изтезанието на децата си и то в продължение на 10 години, за да получава завишени социални помощи, минава отвъд всякакви граници", коментира зам.-главният прокурор на Лондон Малкълм Макхафи.

49-годишна британка беше осъдена на 7,5 години затвор заради това, че в продължение на цяло десетилетие е подлагала двете си деца на серия от ненужни медицински манипулации с цел да източва социални помощи от държавата.

Жената от Кройдън, Южен Лондон, систематично е лъгала лекарите и възпитателите, че децата й страдат от астма, аутизъм и други тежки здравословни проблеми. Самите деца са принуждавани да симулират симптомите на заболяванията. В резултат на нейните твърдения, синът и дъщеря й са лекувани с ненужни медикаменти и са подлагани на инвазивни манипулации, включително гастростомия (операция за поставяне на тръба за хранене).

Благодарение на измамната схема, майката е успяла да източи над 375 хиляди британски лири под формата на болнични, детски и социални помощи за период от 10 години, преди престъплението да бъде разкрито през 2013 г.

Три години по-късно тя бе осъдена за проява на особена жестокост спрямо децата, измама, съставяне на документи с невярно съдържание и придобиване на парични преводи с измама.

Самоличността на майката се пази в тайна, за да се запази анонимността на потърпевшите деца.

"Самият факт, че една майка е способна да достигне до такива крайности при изтезанието на децата си и то в продължение на 10 години, за да получава завишени социални помощи, минава отвъд всякакви граници", коментира зам.-главният прокурор на Лондон Малкълм Макхафи.

При обявяването на присъдата съдия Елизабет Смолър заяви, че за целия 3-месечен период на съдебния процес не е видяла никакви признаци на съжаление за причиненото страдание на децата от страна на подсъдимата.

Въпреки че майката е била информирана за рисковете от хирургическите намеси, тя е подписала всички разрешителни, изисквани от болничните заведния. В мотивите на съда се казва още, че подсъдимата "не е изпитвала тревогата, която повечето родители биха изпитали" при мисълта, че детето им ще бъде подложено на подобни манипулации.

Един от най-фрапиращите примери в разследването разкрива, че момчето и момичето са били оперирани, за да им бъдат поставени сонда за хранене, тъй като майка им е излъгала лекарите, че имат стомашни проблеми.

Синът на подсъдимата е лекуван със стероиди, след като тя го е завела в болница и е заявила, че детето й страда от затруднения с дишането и проявява признаци на аутизъм. Момчето е било принудено да носи пелени до 7-годишна възраст, когато грижата за него е поета от социалните служби.

"Крайностите, до които подсъдимата е стигнала, показват, че поведението й е напълно премислено. Действията й са умишлени, систематични и понякога изпипани в детайли. Подсъдимата не е обърнала внимание на вредите, които поведението й ще нанесе на човешкото достойнство на децата", се казва още в мотивите на съда.

По време на обиска на жилището й полицаите са открили големи количества лекарства и медицински приспособления на обща стойност от 145 870 лири, осигурени с пари от Националната здравна каса на Великобритания.

След изчитане на присъдата на майката, съдия Смолър обръща внимание на факта, че системата е позволила издевателствата над децата да продължат цели 10 години.

"Жалко е, че толкова високо квалифицирани и опитни медицински специалисти от някои от най-прочутите болници в света не са се постарали да поддържат по-добри канали за комуникация. Колкото и заети да са били, те вероятно ще се съгласят, че можеха да разберат каква е мотивацията на подсъдимата, ако бяха разговаряли с колегите си", посочва още съдията.

Oще: астма  аутизъм  болница  великобритания  детски надбавки  деца  държавна издръжка  жестокост спрямо деца  затвор  здраве  здравеопазване  клинична пътека  лондон  майки и деца  майчинство  национална здравна каса  особена жестокост  помощи за бедност  прокуратура  разследване  социални помощи  съд 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.09.2011, 20:46

1 theo | 16.08.201620:43

А не трябва ли всички тези лекари да бъдат съдени за съучастие? Що за лекар би извършил такива сериозни процедури без съответните изследвания и надлежно поставени диагнози? Кой би направил нещо такова само защото майката го е поискала? Нещо не ми се връзват нещата в тая статия...
   

оценка

+2 -0