Какво се случва, когато хората спрат да се целуват | webcafe.bg
Webcafe

Какво се случва, когато хората спрат да се целуват

Webcafe.bg, по Independent
25.03.2014, 17:32 (обновена 27.03.2014, 16:18)
Момче и момиче

Целувките са мост между духа и тялото според канадския семиотик Марсел Данеси

Видеото Първата целувка на Татя Пилиева, което показва целувката между хора, които се срещат за първи път, доби голяма популярност и е гледано над 70 милиона пъти. Този отзвук сам по себе си доказва, че реклама или не, видеото е успяло да предизвика вълнението на хората по целия свят.

Причината е, че именно първата целувка е онова магическо усещане, което според различни изследвания много хора си спомнят по-ясно дори от първото сексуално изживяване. Но ако си спомнят за първата целувка, дали обвързаните от дължи години могат да си спомнят последната?

Проучване на благотворителната организация British Heart Foundation показва, че 18 на 100 от обвързаните не долепят устни с половинката си цяла седмица, а 40 на 100 се целуват по не повече от 5 секунди седмично.

Изследване на Оксфордския университет наскоро допусна, че хората допират устни, за да проверят съвместимостта си с партньора - теория, подкрепена и от Шерил Киршенбаум, автор на "Науката на целуването":„Жените са най-силно привлечени към аромата на мъжете, с които имат много различен генетичен код, в резултат на което им се раждат по-здрави и по-силни деца. Добрата целувка помага на жената да разбере дали партньора й ще бъде добро попадение в дългосрочен план".

Именно това повдига въпроса дали дългогодишните партньори се целуват по-малко, защото вече не им е необходимо?

Според Андреа Демириан, която също е автор на книга за целувките, това сладко удоволствие върви със здравословни екстри. Устните имат толкова много нервни окончания, че от момента, в който е провокирано вълнение, се задейства цял порой от сигнали към мозъка. Кръвоносните съдове се разширяват, кръвното налягане се понижава, пулсът се ускорява и човек започва да се отпуска.

Демириан сравнява това състояние с еуфорията, която изпитват бегачите заради отделянето на серотонин и допамин - хормони на щастието. Но целувката освен да носи приток на адреналин, чрез разширяването на кръвоносните съдове може да пребори главоболие и дори да изгаря калории.

Какво се случва, когато хората спрат да се целуват?

Според д-р Валери Къртис от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина първите знаци на проблеми в брака се появяват, когато отвращението вземе превес - когато сбърчиш нос при миризмата на чорапите на любимия, вече не си влюбен, твърди тя. Целувката от друга страна е механизъм, с който да покажеш на другия, че искаш да бъдеш край него. Ако двойките, които от години са заедно, не се целуват, вероятно това е, защото не им се налага, предполага тя.

Щатският университет в Аризона е открил чрез свое изследване, че обвързаните, инструктирани да се целуват често, страдат от по-малко стрес и изпитват по-голямо удовлетворение от връзката си, а освен това имат и по-ниски нива на холестерола. В сравнение с двойки, които не са толкова ласкави един към друг, първите са спорили по-малко, имали са по-малко конфликти и са се разбирали по-добре.

И ако това не е достатъчен знак да продължим да се целуваме, то трябва да се има предвид и че целувките са мост между духа и тялото - поне така твърди канадския семиотик Марсел Данеси, чиято последна книга за историята на целувката проследява явлението, което поставя в основата на популярната култура. „Любовта, изразена открито и физически, променя хората. Тя може да промени и света", казва Данеси.

Oще: брак  влюбени  любов  първата целувка  целувка 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.03.2014, 15:35

1 Browsky | 27.03.201415:37

Общо взето ако човек не се целува, фероните изчезват. Като цяло не е на добре.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани