Жените, които нямат никакъв интерес да стават майки | webcafe.bg
Webcafe

Бездетни – по свой избор

Lifecafe , По The Daily Beast
20.09.2010, 18:27 (обновена 24.09.2010, 10:50)
барби

Снимка: © Getty Images

Барби има лъскав живот с прекрасни дрехи, хубав приятел и няма деца

Докато треската за бебета обхваща приятелките им - и bumps and booties се превръщат в основна тема на разговорите, някои жени остават спокойни и дистанцирани.

Те изпитват изгарящо желание да се развиват в областта на графичния дизайн например. Да се омъжат за приятеля си от гимназията. Но деца? Не, благодаря.

Малко след като навършва 20 години, Кристен Босърт от Ню Джърси  казва на тогавашния си приятел право в очите, че няма никакъв интерес да става майка.

Като малка тя никога не е играла с кукли - предпочита рисуването. Харесва децата, но не може да си представи да роди дете.

Обича свободата на спонтанните пътувания по света - или спането в неделя, или да се развива като творец. 23 години по-късно, щастливо женената двойка не съжалява, че семейството им е само двучленно.

"Това е най-доброто решение, което съм взимала", казва Кристен.

Бездетните по свое желание се увеличават

От появата на контрола на раждаемостта все повече жени избират да нямат деца. Почти всяка пета американка сега изживява фертилната си възраст, без да роди, ръст от една на всеки десет през 70-те години, според скорошно изследване на института Pew. Процентът е нараснал за всички расови и етнически групи.

Основната причина, която жените сочат за нежеланието си да родят, е просто, че харесват живота си такъв, какъвто е, коментира Лора Скот, автор на "Двама е достатъчно: ръководство за двойката как да живее бездетна по собствен избор".

От 2004 до 2006 г. Скот провежда проучване между 121 избрани бездетни по свое желание жени. Сред водещите причини са цененето на свободата и независимостта и нежеланието да се поема отговорност.

А 74% казват, че "не са имали майчински/родителски инстинкт."

Тази нарастваща общност, която се самоопределя като "свободни от деца" (с акцент върху „свободни") или "бездетни по избор" (с акцент върху „избор") - поставя неустоим въпрос пред жените от двете страни на разделението за майчинството: защо някои изпитват изглеждащо вродено, почти първично желание да се възпроизведат, докато други са напълно лишени от него?

Културни и биологични фактори

Въпреки че знаем, че 1.9 милиона американски жени на възраст между 40 и 44 години са били бездетни през 2008 г., трудно е да се определи броят на свободните от деца, изтъква Скот. Просто повечето изследвания не правят разграничения между бездетност по собствено решение или по силата на обстоятелствата.

Но в скорошно проучване Кристин Парк, социолог в Уестминстърския колеж, установява, че бездетните по избор жени (и мъже) са по-образовани, по-вероятно е да са ангажирани в професионални занимания, по-вероятно живеят в градски региони, а също така са по-слабо религиозни и по-малко се придържат към традициите.

Изненадващо, като се има предвид колко фундаментален може да изглежда въпросът за продължаването на човешкия род, причините, поради които някои жени желаят деца, а други не, остават мъгляви.

Малцина учени всъщност са изучавали така нареченият биологичен стремеж към възпроизводство у жените, така че в научната литература не присъства универсално обяснение.

Някои го приписват на базово генетично разнообразие; някои жени харесват деца, някои не. Но при относително малко жени, попадащи в категорията "не харесвам", въпросът защо тези жени не се интересуват от това да имат деца, става дори още по-интересен.

Единствената последователна биологична теория е, че жените, които не искат да бъдат родители или имат високо ниво на тестостерон, или са били изложени на над средни нива на тестостерон преди раждането си.

Много учени вярват, че изглеждащият като биологичен стремеж, който някои жени изпитват, не се задейства толкова от биологични, колкото от културни фактори - съчетани с крайна граница на фертилността.

Не само че това да имаш деца е по-социално приемливо, казва еволюционният биолог Дейвид Бараш, автор на "Странни партньори в леглото: изненадващата връзка между секс, еволюция и моногамия", но за мнозина като цел в живота това представлява източник на щастие и принадлежност. По същия начин, по който е посещаването на колеж или стремежът към израстване в кариерата.

Липсата на интерес към децата

Еволюцията е дарила на жената желание за секс - и необходимите принадлежности, за да има дете. Оттам нататък се намесва свободната воля.

"Представях си тиктакаща бомба с часовников механизъм, настроена за някой случаен ден през моята 35-а година," пише в своята книга Лора Скот. "Възпламенителна смес от хормони и желание, които е взривят моето съществуване и ще подменят чипа в главата ми." Този ден така и не настъпва.

Една от по-интригуващите теории е, че за много от тези жени липсата на интерес към децата изглежда  е била налице много преди те да навлязат в 30-те си години - в някои случаи, дори преди да са напълно възприели концепцията за родителството.

Да вземем Елизабет Манъринг, която сега е на 48. На 6-годишна възраст тя вече е демонстрирала липса на желание към каквото и да е, свързано с деца. Тя не е изпитвала привличане към бебета или по-малки деца, и дори признава, че е леко отвратена от тях. И тя е отхвърляла куклите - "с изключение на Барби, която има лъскав живот с прекрасни дрехи, хубав приятел и е без деца". 

"С годините хората ме отхвърляха. Те ме гледаха разбиращо - често снизходително - и ми казваха, че ще променя мисленето си", казва тя. "Хора, които почти не ме познаваха (основно мъже), казваха, че от мен би се получила прекрасна майка."

Умишлена стерилизация

За тези "ранни изразители на отношение", отсъствието на деца почти не оставя усещането за какъвто и да е избор. Вместо това то е определяща - неизменна - част от тяхната личност.

Много от рано изразилите подобно отношение са толкова уверени в това си решение, че се стремят към стерилизация около 20-годишна възраст, но съобщават, че се сблъскват с отказ от лекарите, които се боят, че ще съжаляват по-късно за избора си.

"За щастие хапчетата за контрол на раждаемостта вършеха добра работа за мен - и моята възраст накрая убеди медицинските среди, че аз реално няма да си променя мнението", пише Манъринг за своя опит за стерилизация, който започва на 18-годишна възраст.

Въпреки увеличаващия се брой, жени с такъв избор все още се оплакват от усещане за стигма. Босърт казва, че често не казва на хората за своя отказ от раждане на деца, докато не ги опознае по-добре.

Нечувствителни приятели подхвърлят, че този избор е знак за незрялост, дори за егоизъм. На което "свободните от деца" често изтъкват, че по никакъв начин не е егоистично да решиш да не създадеш "миниатюрно аз", за да пренася твоите гени...

Oще: избор  кукли  майки  раждане 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.07.2011, 10:30

22 Venera Dachkova | 27.10.201109:17

Уважавам избора на доброволно бездетните хора - техен си е, имат право на него и няма нужда "да се оправдават" за което. Моля любима дружка е избрала да НЕ СЕ възпроизвежда: това в никакъв случай не я прави по-малко ценен или лош човек. Не си позволявам да изпитвам "съжаление", или "презрение", или "възмущение" към подобен избор - на какво отгоре?!? Leben und leben lassen- живей и остави другите да живеятУсмивка! Или - както думат хлевоустите ни западни съседи: "мАнье пУцай, вИше тУцай!" (мнооого колоритен превод на хипарското "Правете любов, а не война!")

Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.09.2010, 10:12

21 Мокана | 29.09.201023:04

Лаиче, ти си много по-прозорлив щом вече направи заключение за съществуването ми. Смее се Поне съм го осмислил с 3 деца. Смее се Не е лесно, но никак не е тъпо, скучно и жалко. Можеш да ми вярваш. Намига И вече казах няколко пъти , всеки да си живее живота както си иска. Да потретя, ли специално за теб? Чуди се Айде, бягай да си пишеш домашното. Смее се
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.08.2010, 22:41

20 лаик | 28.09.201016:20

до мокана-ма много си прозорлив брей,как решаваш кой колко е годишен и какво е правилно или не,като се огледаш около теб и си видиш върха на пръстите ли,кой си ти да съжаляваш,да даваш оценки,да си последна инстанция,кой ти дава право да оценяваш живота на другите,на базата на твоето смешно,жалко,скучно съществуване.Аз избирам как да живея,не ти,умнико,нямам нужда от проповедници.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 14:01

19 Катя | 27.09.201010:01

Аз мисля, че щом са избрали да живеят в егоизъм то това, че могат да изберат да нямат деца е чудесно.
Значи имат правилна преценка. Ако не искат да дават, как ще отгледат дете?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.09.2010, 10:12

18 Мокана | 26.09.201012:29

Няма нищо смешно муму, просто си е така. Ако твоите родители не се бяха възпроизвели, теб нямаше да те има. Доколкото знам Хитлер е насърчавал възпроизвеждането на германците, но не съм спец в тази област....
Лаик, ако бях на твое място, щях да изчакам поне докато стана на 14. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.07.2010, 15:06

17 mumu | 25.09.201021:12

Смешното е, че светът наистина е оцелял, защото се е възпроизвеждал, а най-вероятно и това би могло най-качествено да го затрие. Нека не забравяме, че Хитлер и Сталин и други такива също са дошли на този свят, защото някой е решил, че трябва да се възпроизвежда и за малко да попречат на другите да го правят Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.08.2010, 22:41

16 лаик | 25.09.201001:02

Към Мокана-Знаеш ли как ме просълзи,чак ми идва веднага да направя едно дете,за да не ме съжаляваш вече,и сега по сериозно-БЯГАЙ ДА ПАСЕШ
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.09.2010, 10:12

15 Мокана | 23.09.201023:09

Първобитен съм, Гаро. Не използвам думи като "конформмизъм". Смее се Значи, жените раждали, щото ги тресвал фертилният период. Не думай. Ти направи откритието на века. Аз пък мислех, че раждали в менопаузата. Смее се Интересни са ми оправданията на доброволно бездентните (каноне, обърни внимание на думата "доброволно"). Искали да пътуват. Аз също. Пътувам с децата си. Пътувал съм и сам, но понякога става скучно. Искали да спят до късно в неделя. Ами, родителите могат да си разменят уикендите. Една неделя спи единия, другата втория. Кариера? Който прави кариера, значи работи и печели добре, може да си позволи платена помощ...Всеки проблем си има решение, стига да искаш да го намериш. Тези дето предпочитат да не се охарчват за деца, за да си построят вила или да си купят кола... ги съжалявам. По принцип изпитвам съжаление към всички бездетни, защото не познават тръпката да бъдеш родител, да дариш живот и да отгледаш човек. Светът е оцелял, не защото се е смял, а защото се е възпроизвеждал. И нека всеки да си живее живота както иска. Това по-толерантно, ли звучи? Чуди се
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 20.09.2010, 10:12

14 Мокана | 23.09.201022:42

Каноне, прочети ми пак поста, прочети заглавието, не ми приписвай думи и изречения, които не съм писал. Живей си живота както искаш и не се оплаквай, че циганите ставали повече от българите (както правят почти всички в Бг). Осмислил съм си живота с 3те си деца. Планувам и 4то и не съм циганин. Проблем? Направо ме засрамихте. Отегчен Толкова от мен към теб. Това е отговор и към Андрей. Сега идва ред и аз да попитам, какъв е смисълът на твоя живот, Андрей? Чуди се
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 22.09.2010, 19:17

13 Canon | 23.09.201018:08

@Мокана
За жалост не можеш да се погледнеш от страни, за да разбереш, колко си арогантен и абсурден. Като си направил 3 деца и вече си си осмислил живота ли!?! Смешен си! А помисли ли за хората, които са стерилни по рождение. Те просто да се разстрелват при раждането ли? Тесногръд и егоистичен си ти, а не хората без деца... Също за какви последни моменти на живота говориш??? Пълен си с клишета. Ти като умираш и си създал 3 или 30 деца и какво ще си "МИСЛИШ"? По-добре мисли сега за това какъв човек си, а не когато умираш, защото дотогава, с твоята арогантност и липса на толерантност, предполагам ще си нагрубил и обидил и направил нещастни стотици хора. Важно е как живеем, както е казал един български хан, преди векове. Много хора без деца може да са помогнали на свои близки, приятели, дори непознати, много пъти през своя живот. Ето това е осмислило живота им, а не да ли са създали деца или не. Знаеш ли, колко родители са унищожили живота на своите деца и колко деца този на своите родители... ВАЖНО Е КАК ЖИВЕЕМ!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани