Чичкото с умрелите момиченца | webcafe.bg
Webcafe

Чичкото с умрелите момиченца

Драгомир СимеоновДраго Симеонов
08.12.2016, 13:09 (обновена 13.12.2016, 10:34)
Андерсен, Дивите лебеди

Снимка: © Getty Images

Кой и кога реши, че изповедите на Андерсен са полезни и подходящи за децата?

"Всичко е добре, когато свършва добре" - това изречение поставя края на "Малката морска сирена" - най-новото детско представление на театър София.

Салонът светва, публиката ръкопляска, дребосъци хлипат безутешно в търсене на родителско обяснение. Току-що главната героиня е направила неуспешен опит за убийство, сдобила се е с крила, които не желае, и отлита самотна далеч от всичко.

Надеждата е грубо изкормена и сервирана сурова на невръстния зрител, вярата в доброто пляска с опашка в предсмъртни конвулсии.

Любимият принц е предпочел друга, въпреки саможертвата й и безочливо споделя този факт като естествен.

Онази печели, защото няма физически недъг. Освен това предстои голямо сливане на земи, така че немите русалки са свободни да се пръждосват. Приказката е свършила, но кое ли му е добре-то?

Андерсен за пореден път се е вмъкнал в живота на децата, а ние сме пуснали стария психопат да вилнее, защото като зомбирани повтаряме лъжата колко прелестни са историите му.

"Приказка за доброто, което понякога боли", казва в анотацията си режисьорът Василена Радева и на вас се пада задачата да оправдаете това житейско наблюдение пред четиригодишни, когато светът все още изглежда подреден и за такива "мъдри" уроци, слава Богу, още е рано.

Всъщност Василена е свършила великолепна работа. Трудно бихте могли да си представите по-красиво представление.

Сценографията на Свила Величкова е зашеметяваща, актьорите са фантастични, а Симона Халачева в ролята на Сирената печели симпатиите още с първата си поява.

Ако всички не бяха толкова старателни, може би щеше да е по-добре - болката щеше да е фалшива.

Но как сега да обясниш на дребосъците, че това, което на поколение след поколение насила се набива в гърлото до задавяне, не е детска приказка.

Това е автобиографичната изповед на един неприятен сърдит скандинавец с объркана сексуалност, който ние се чувстваме длъжни да славим, макар дълбоко в себе си да намираме за потресаващ.

Никой май не е чел архивите му, в които добре е описано защо приказките му са създадени толкова ужасяващи. На тоталната липса на любов в живота му се дължи и серия други плашещи фактори. Някъде там лежи и недоразумението, че "датски" и "детски" са едно и също.

Преди да са скочили защитниците на Андерсен и прочее класически перверзници под прикритие в излишна бран на... и те не знаят на какво - върнете се в четвърти клас и си спомнете що за удоволствие изпитахте след прочитането на "Малката кибритопродавачка", вкочанена между страниците на учебника ви по литература.

Детската смърт никога не е била поднасяна така безкритично и добросъвестно на доверчивите хлапета.

Жертвите на измръзване не са тема, от която смятате, че те имат естествена нужда, и вероятно ги щадите от подобни новини, но тук портата на ужаса е широко отворена, защото е маскирана като благ литературен жанр.

Затова не спираме да правим детски оперети, танцови спектакли, куклени постановки с този сюжет. Благодарим ти, Ханс, че не си се сетил да включиш и сцена с разложено любимо кученце, заклано заради тромавичката му походка.

Очевидно единственото, което е необходимо, за да валидираме нечия извратена фантазия, е етикетът "приятел на децата".

Чакайте, този урок не трябваше ли да е ключов и да нямаме доверие на непознати чичковци, които ни говорят за хипотермия, изпепелени войници или расово чисти пернати, пощадени от висшата каста не заради качествата им, въпреки вида, а точно защото принадлежат на него.

Да, животът е суров, дума да няма, и децата ни ще го разберат на някакъв етап.Добре е да ги подготвите или пък да ги оставите сами да го усетят - ваша работа, не ви се бъркаме.

Но кога приехме, че е добре да им причиним болезнена пенетрация на страдание от името на някаква патологична танатофилия, нахлузила като Ханибал Лектър одраното лице на детска проза?

Като отговорни родители вие ще предпазите децата си от всичко друго, но не и от тихия извратеняк с умрелите момиченца в главата.

И пак поколение след поколение ще поглъща ужас, опакован като болезнена истина за доброто и неистово зовящ за терапевтични сеанси... Иначе телевизията ви била виновна.

Ама карайте, всичко е добре, когато свършва добре, макар че Андерсен би написал такова изречение само през трупа ви.

Oще: автор  андерсен  дания  дете  деца  дечица  драго симонов  книжка  момиченца  представление  приказки  ханс кристиан андерсен 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2016, 09:13

109 Kamo Sve.566818756822542 | 15.10.201710:36

О, самоцелна дивотия и губене на време. Защо си пропилявам сутринта, четейки подобни неща, не мога да разбера. Че и напълнили форума с "мнения"...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

108 deowin | 12.12.201619:06

>колко възмутително малки момиченца умират в стега

Не изглежда изобщо да си разбрал статията.
В нея не се говори за това, че е "възмутително" деца да умират от студ. Да, възмутително е, но не това е фокусът на статията. Фокусът е върху това, че приказки, в които присъстват силно мрачни елементи от реалния живот, е може би по-добре да не бъдат давани на малки деца, чието когнитивното развитие все още не е подходящо високо, за да имат полза от такива приказки. Напротив, може да има вреда.

>богатия не вярва на бедният

Кой на кого?
Може би не е лоша идея да избягваш пълния член ако не го владееш, особено когато коментираш в статия за литература.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

107 deowin | 12.12.201618:58

>Спираме там, където моментната ситуация и душевното и интелектуалното състояние го изисква

Тоест, всеки спира там, където прецени за добре.
Изобщо не оспорвам правото на всеки родител да го прави, но ми се струва неоптимално.
Аналогично, може всеки родител да реши да лекува детето си както намери за добре - модерна медицина, традиционни мехлеми, бавачки или хомеопатия - но това не е точно оптимално за бъдещето на цивилизацията.

>Аз лично съм израснала с Андерсен

Както вече споменах, това е просто позоваване на традиция, което е доволно банална логическа грешка.
Това, че практически всички сме израснали с приказките на Андерсен, изобщо не е валиден аргумент, че приказките му са полезни за подрастващото поколение.

Разбирам, че се опитваш да даваш примери на положително влияние на тези приказки върху твоя характер. За съжаление, тези примери са неизползваеми - те са жертва на силната ти лична наклонност да видиш възприетото от теб пряко положително влияние на приказките за да се чувстваш по-добре за това, че ти като малка си ги чела. Конкретно, очевидно няма как да видиш никакви негативни последствия от тях върху себе си, дори такива да съществуват - подобна интроспекция би била твърде болезнена, и затова би я избягвала.

>по-добре децата да го разберат в ранна възраст от приказките, отколкото после от шамарите на улицата и обществото

Разбирам, че това е личното ти мнение, но без аргументи то остава просто това - лично мнение.

Що повторя - търся поне един валиден аргумент за това да се дават на деца под 12 да четат приказките на Андерсен.
Тоест, нещо различно от "аз смятам, че е важно", "Андерсен е велик", "аз съм израснал с тях" и прочие субективни лични мнения и банални логически грешки.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 17.10.2016, 09:48

106 kbel | 12.12.201614:10

На фона на всички ужасни ужасони, които облъчват децата от екраните на всевъзможни устройства, някой се вторачил в малката Ида, Герда и Елиза и смръщил чело.
Извини ме, но ми звучи по-тъжно и от „Малката кибритопродавачка” в четвърти клас.
Какво ти се е случило със сетивата, човече?..
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 02.07.2011, 10:42

105 Ognyan Gerassimov | 11.12.201617:59

До Драго Симеонов,

В нашият квартал често се навърнат няколко дрипави хлапета, къде живеят ли ами сигурно на улицата, минават километри на ден, ровят в кофите за смет, незная дали имат родители, те са от тези които възрастните ще предпочитат да отбегнат, през лятото лесно топло е не че много имат дрехи. Но зимата дойде и къде са те сега без дом безпризорни циганета?! Г-н Симеонов разпознахне ли "Малката Кибритопродавачка", или всичко това е нещото за което еснафският лицемерен морал не говори, колко възмутително малки момиченца умират в стега ровейки в кофите за смет с измръзнали от снега и студа ръце без да има къде да се стоплят - ама чакайте това са "миризливи" циганета на кой му пука за тях, тъй де и да пукне зимата в студа една джебчийка по-малко ... - не се случват такива неща мили ми белички и чистички богаташчета - така е то богатия не вярва на бедният.

Препоръчвам ви да прочетете приказките на Андерсен, след което да се разходите по улиците на кой да е град ... но гледайте да не съдите на лице и дрехи ...
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

104 Dear Ivan | 11.12.201613:45

Драги Алилуйщина,

Имаше едно време един лаф: "Чрез нахалство към прогрес." Усмивка С Мако случаят е, че освен нахален, е глупав и неграмотен. Тази адска смес го кара да говори напосоки неща и да вярва, че могат да минат за нормални и сведущи, а пред хора, които знаят, не могат, защото са едно празно плямпане.

Отделно от това, литературата е сложно нещо за възприемане и осъзнаване. Професионално, разбира се, се изисква повече, но и иначе е нужна подготовка от къщи и с четене, особено за по-високата литература.

Все едно, не ми се занимава да плащам данък за това, че на Мако му е скимнало да си убива времето, като дрънка глупости и простотии. И на онзи горе не трябваше изобщо да му се връзвам, той също културно ще си остане в приматно състояние, ама на, човек се подвежда.

Поздрави Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

103 Алилуйщина | 11.12.201613:06

Драги Иван,има и друга диагноза освен „малоумен по рождение“ Усмивка

Ако човек казва умишлено неверни неща, това е лъжа, но ако казва неверни неща без да знае, че са такива, той се заблуждава. Фантазията може да се свърже със заблудата.
Фантазията е сложен и комплексен феномен, съществен елемент от човешката психика, но е важно да е правилно функционализирана и да се прави разлика между фантазия и реалност. При много от психотичните разстройства се заличава разликата между фантазия и реалност - този ефект може да се наблюдава и при употребата на някои наркотици.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

102 Dear Ivan | 10.12.201621:24

Ако си малоумен по рождение, и само "Правилник за движение по пътищата" да четеш, па че се утепаш или че те сгазат. Не е требало баща ти да те бие, болен се не бие, ама нерви.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

101 Mako | 10.12.201618:32

Bozhidara Mavrodieva.10205742007867959 | 10.12.201618:06
До 99 Mako | 10.12.201616:43

Мога и аз да съм заядлива, но не ми е основна цел в комуникацията, а и не довежда до убедителен резултат в повечето случаи.
И аз така като вас имам копи-пейст от Андерсеновите герои:
1. заради малката русалка дълго време бях жертвоготовна за хора, които не го заслужават; бях по-любезна от необходимото с хора, които не го ценят;
--------------------------------------------

Жалко, че сте сговорчив човек, хубав скандал можехме да спретнем Намига
Жалко е и това, че сте преосмислили точно цитираното Андерсеново наследство / явно боледувате от прекалено здрав разум/, а то е от малкото, на които не мога да му намеря особен кусур....., е, поне езика си сте спасили, а той при жените е съществен инструмент /даже и на мъжете върши работа понякога/ ....жалко е и това, че май не сте разбрали - Грозното пате / и не само то!/ е самият Андерсен /така както и Карлсон, всъщност, е Херман Гьоринг, нищо, че живее на покрива/...
Както и да е, поне се разбрахме, че не всичко с тези приказки е съвсем наред, че има твърде много "ако" около тях, което май дава известно основание на някои родители да се притесняват за децата си, четящи именно Андерсен. А че Андерсен се чете с увлечение от децата, едва ли някой ще седне да спори тук. Човекът си е майстор, та дрънка! Проблемите са след четенето. И един разговор върху тях от загрижени родители никога не е излишен, та дори и породен от емоционалните изблици на някой поразпенен Тати ДрагоС Намига
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 10.12.2016, 11:36

100 Bozhidara Mavrodieva.10205742007867959 | 10.12.201618:06

До 99 Mako | 10.12.201616:43

Мога и аз да съм заядлива, но не ми е основна цел в комуникацията, а и не довежда до убедителен резултат в повечето случаи.
И аз така като вас имам копи-пейст от Андерсеновите герои:
1. заради малката русалка дълго време бях жертвоготовна за хора, които не го заслужават; бях по-любезна от необходимото с хора, които не го ценят; Но повярвайте ми момента, в който имаше опасност да се превърна в "морска пяна" ... се включи бутона ми за самосъхранение и бързо преосмислих ценностите в отношенията;
2. заради грозното пате се научих да виждам зад видимото - и го правя и до днес.
3. малката кибритопродавачка ме научи да се радвам на мига - и не винаги успявам, но опитвам;
4. Снежната царица - остана като един двойнствен образ за мен /не е приемам само като лоша, може и да изненадам много хора с това си мнение/;
5. новите дрехи на царя го играем и днес по един или друг начин.

Та г-н Мако, повярвайте ми, ако след прочитане на приказката, вместо да оставите детето със собствените му усещания, както между впрочем се случваше с мен, поразсъждавате върху героите и събитията от приказката, само може мноооого да помогнете на детето в изграждане на едно адаптивно отношение към света.

Може и да харесвате повече американското кино с хепиенд, но на мен по-ми пасва европейското, което пресъздава живота такъв какъвто е - няма само цветя и рози, има и мъка и смърт. И по-добре децата да го разберат в ранна възраст от приказките, отколкото после от шамарите на улицата и обществото.

Мога да пиша още много, но изглеждате еродиран читател на приказки и мисля, че разбирате идеята ми.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани