Биолозите съставиха Топ 10 на най-интересните живи същества, открити през 2009 г. | webcafe.bg
Webcafe

Учени откриха паяк със златно око и червей бомбардировач

Lifecafe
25.05.2010, 17:15 (обновена 25.05.2010, 18:40)
Phallus drewesi, courtesy of Brian A. Perry

Снимка: © Getty Images

Африканската гъба Phallus Drewesi със зловонна миризма, която привлича насекомите

Комисия от биолози състави списък с Топ 10 на най-интересните живи същества, открити през 2009 г. Между десетте финалисти има червей бомбардировч и сладководна риба с остри зъби.

Всеки един от описаните екземпляри има по нещо уникално, което да го превърне в защитен вид, казват биолозите, които са изследвали флората и фауната от Африка до Филипините, от САЩ до Уругвай.

Най-смайващите екземпляри учените включват в класацията Топ 10. Списъкът е дело на International Institute for Species Exploration на Arizona State University - институцията, която се занимава с изследването на новите видове в биоразнобразието.  

Състезанието тази година се проведе сред хиляди нови, описани през 2009 г. Критериите, по които са избирани победителите, е оригиналност, непредсказуемост и необичайни характеристики.

Сред първенците в Топ 10 е Danionella Dracula - малка сладководна риба с големи зъби, открита в поток в Качин, Мианмар. Мъжките са надарени с остри зъби, с които се конкурират със съперниците си - преди всичко в любовта. Това е първият екземпляр от най-многобройното семейство от сладководните риби (Cipridine), който притежава израстъци, подобни на зъби.

Друг воден вид, който спечели журито, е Histiophryne Psychedelica: жълта на цвят риба-жаба на бели ивици с плоско лице, почти уникален случай сред себеподобните си, открита във водите на остров Амбон в Индонезия.

Сред рибите се среща и Gymnotus Omarorum. Става дума за електрическа риба нож от Уругвай, която учените изследват, за да разгадаят как така органите на живи същества произвеждат ток.

В категорията на т.нар. „гъби убийци" победата е за Chondrocladia (Meliiderma) Turbiformis - гъба от семейство Cladorhizidae, която вирее в дълбините на  Чатам Райс, Нова Зеландия. Нейните особености са свързани с необичайната й скосена форма и микроскопичната структура, присъща за гъбите.

Най-смешният представител в този Топ 10 е калифорнийският червей бомбардировач, наречен Swima Bombiviridis. Когато се чувства в опасност, той е в състояние да разпръсква светещи бомби, които искрят няколко секунди, благодарение на луминисцентно зелено на цвят вещество, което отделя червеят.

От Тайланд пък идва Aiteng Ater - морски охлюв, който се храни с насекоми. Това е доста необичайно, тъй като по-голямата част от подвида на мекотелите, към който принадлежи този охлюв, ядат водорасли - или яйца на коремоноги.

В класацията има и паяк. Nephila Komaci, наречен още „паяк от позлатено око", родом от Мадагаскар. Той е от семейство Nephilidae, чиито представители са известни с това, че тъкат най-големите мрежи, наблюдавани в природата.

После идва ред на Phallus Drewesii, гъба от семейство Phallaceae, открита в африканския парк Обо. Най-голямата забележителност на тази гъба, дълга около 6 см, е зловонният й мирис, който привлича насекомите.

Oще: биология  природа  разнообразие  учени 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани