Време за лъжи | webcafe.bg
Webcafe

Време за лъжи

Lifecafe, по Daily Beast
01.11.2013, 16:44 (обновена 04.11.2013, 16:54)
Часовник

Всички сме изкушени да лъжем, особено за пари

Възнамерявате да криете данъци? Да присвоите частни фондове или публични финанси? Да се отправите на гуляй в 10 държави със сочната плячка от някакъв обир? Ново проучване на психолози показа, че е по-лесно човек да е морален през деня и да става все по-непочтен с настъпване на вечерта.

Няма значение колко се гордеем със своята честност, справедливост и съвест. Това поведение се оказва не само плод на възпитание и високи етични стандарти. Понякога е желание, въпрос на воля.

Малки лъжи, големи лъжи

Всички сме изкушени да лъжем за пари. Да не говорим за вътрешните „информатори" в дадена корпорация, които могат да бъдат много полезни при сключване на сделки. Например - случайно натъкналите се на отворен финансов регистър покрай посещението до тоалетната работари, които прекарват в офиса времето от 7 ч. сутринта до 11. ч. вечерта.

Склонни сме повече да устояваме на незаконна търговия и изпразване на каси, защото има по-голям риск да ни спипа някой полицай. Това се дължи на префронталния кортекс, който отговаря за адекватността на поведението ни и регулира първичните ни импулси.

Бебета и децата трябва да бъдат обучавани на това, така че отнема време, докато се научил. Колкото по-възрастни ставаме, толкова повече сами проверяваме себе си.

Волята не е безгранична. И това ясно се доказва от многобройните изследвания върху ефектите от диетите или възстановителните програми за лекуване на зависимости.

Подобно на всяко действие, причиняващо напрежение и изискващо усилия, това може да доведе до изтощение. А когато преумората е налична, ние сме по-склонни да се подхлъзнем. Ето защо съветите към хората, които искат да смъкнат килограми, включват не просто затапване на апетита (което все някога ще се пропука), но и създаване на съвсем различен начин на живот - без алкохол и нездравословни храни.

Едни учени изчислиха

За да тестват как тази изцеждаща дисциплина влияе върху морала и решенията ни, специалистите по организационно поведение Мариам Кучаки от Харвардския университет и Исак Смит от Университета на Юта събрат група доброволци за експерименти два пъти на ден.

Работата с първата група започва от 8 ч. сутринта до обяд, а с втората - от обяд от 6 ч. вечерта. Участниците гледат екран с точки, разпределени в лява и дясна половина. Задача е да определят къде точките са повече.

Ако смятат, че повече точки са в лявата половина, участниците получават скромна парична сума. Те предварително знаят, че отговор за дясната половина се заплаща 10 тъпи повече. Никой не им е казал, че ще се измерват тяхната точност или честност.

И така, в крайна сметка се оказало, че вечерната група лъже повече. Изглеждащи съвсем обикновено части от денят могат да доведат до систематични лъжи от страната на иначе морални хора, пишат учените.
Нещо повече - стрелките на часовника не само влияят върху лъжите ни, но и също така върху склонността ни да ги обмисляме - и дори да ги забелязваме.

Вторият опит с групите представлява обикновена игра на бесеница, в която трябвало да се познаят думите „Етика" и „Морал".

Допълнителни тестове за изследването са направени по интернет, като на доброволците е дадена математическа задача, която на практика няма решение. Разбира се, тя е избрана съвсем целенасочено.

Условието е частниците да споделят дали са намерили отговор или не. Въпросът на учените не изисквал посочване на точен отговор. И отново - колкото по-късно ставало, толкова повече преобладавали лъжите.

Кучаки и Смит са убедени, че може да се говори за сутрешен ефект върху моралността. Следващия път, когато ви се отдаде възможност да измамите, погледнете часовника си и бъдете по-бдителни, ако е късно през нощта.

Ако пък сте работодател или учители, дръжте под око клиентите или учениците през следобедните часове. Никога не е лесно да бъде добър, особено когато слънцето отстъпва на мрака.

Oще: време  злоупотреби  измама  лъжи  учени  час  часовник 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани