Световната комисия по политиката за наркотичните вещества призовава за легализирането на някои наркотици | webcafe.bg
Webcafe

Звезди и политици искат легална дрога

Lifecafe , По BBC
02.06.2011, 16:20 (обновена 08.06.2011, 15:27)
Ричард Брансън

Авторите на доклада критикуват правителствата, които твърдят, че войната срещу дрогата в настоящия си вид е ефективна

Световната война срещу наркотиците се е "провалила", твърдят политици и бивши световни лидери. Доклад на Световната комисия по политиката за наркотичните вещества призовава за легализирането на някои наркотици и за декриминализирането на употребата на наркотици.

Сред поддръжниците на тази идея са хора като бившия генерален секретар на ООН Кофи Анан, бившите лидери на Мексико, Колумбия и Бразилия, както и световноизвестният милиардер и предприемач сър Ричард Брансън.

Комисията прелива от известни политици от близкото минало

Освен бившия президент на Мексико Ернесто Зедильо, бившия бразилски президент Фернандо Енрике Кардосо и бившия колумбийски президент Сесар Гавирия, 19-членната комисия включва бившия председател на щатския федерален резерв Пол Волкър и настоящия премиер на Гърция Георгиос Папандреу.

Наравно с тях в нея участват и изявените латиноамерикански писатели Карлос Фуентес и Марио Варгас Льоса, бившият Върховен представител на ЕС за общата външна политика Хавиер Солана и бившият държавен секретар на САЩ Джордж Шулц.

Докладът твърди, че политиката срещу наркотиците се е провалила, тъй като е станала причина за организирана престъпност, струваща милиони долари на данъкоплатците - и причинила милиони смъртни случаи. Според данни от ООН, употребата на опиати в големите градове по целия свят се е повишила с 35% в периода от 1998 до 2008 г., на кокаин - с 27%, а на канабис - с 8.5%.

Авторите на доклада критикуват правителствата, които твърдят, че войната срещу дрогата в настоящия си вид е ефективна: "Политическите лидери и публичните фигури трябва да имат куража да признаят публично това, в което много от тях изричат зад закрити врати - съществуват неопровержими доказателства, че репресивните стратегии няма да решат проблема с наркотиците и че войната срещу дрогата не е спечелена - и няма как да бъде спечелена по този начин".

Констатацията: криминализирането не спира разпространението на дрога

Вместо да наказват потребителите на такива вещества, които според доклада "не вредят на други хора", Комисията заявява, че правителствата трябва да ограничат криминализацията на употребата на наркотични вещества и да започнат да експериментират със законови модели, които да ограничават действията на организираните криминални групировки - и да предлагат специални здравни услуги за пристрастените към дрогата.

Тя призовава за политика, базирана на емпирично доказани модели, намаляващи престъпността - и насърчаващи икономическото и социално развитие.

Комисията е особено критична към САЩ и твърди, че държавата трябва да изостави подхода си за "борба с престъпността" в политиката си за наркотичните вещества и да възприеме стратегии, които акцентират върху здравните грижи и човешките права. "Надяваме се, че САЩ поне ще започнат да обмислят алтернативите", коментира бившият колумбийски президент Сесар Гавирия. "Не мислим, че САЩ еволюира по начини, които са съвместими с дългосрочните ни интереси".

САЩ: "Подобни препоръки са погрешни и абсурдни"

Препоръката беше бързо отхвърлена като погрешна от администрацията на Обама и правителството на Мексико, които близо пет години си сътрудничат в борбата с престъпните групировки, в резултат на което са загинали над 38 000 души в Мексико.

"Ако направим наркотиците по-достъпни, както предлага този доклад, това ще затрудни поддържането на безопасността и здравето на обществото", коментира Рафаел Льометр, говорител на Националната служба за политика по контрола върху наркотиците към Белия дом.

Въпреки че администрацията на Обама набляга върху подхода към "общественото здраве" в политиката по въпросите на дрогата, властите в САЩ са твърдо против легализацията.

"Легализирането на опасни наркотици би било непростима грешка, която ще доведе до по-масова употреба и по-сериозни последствия от дрогата", твърди директорът на службата Гил Керликовски.

Мексиканският президент Фелипе Калдерон като изявен представител на консервативната партия е превърнал битката срещу наркогрупировките в централен елемент от работата на неговата администрация. Въпреки че все повечето смъртни случаи внасят смут в Мексико, Калдерон няма намерение да се откаже преди изтичането на 6-годишния му мандат догодина.

Проучване по въпросите на сигурността показа, че обществената съпротива срещу легализацията на дрогата в Мексико е голяма. Американските власти подкрепят мексиканската политика чрез снабдяване на органите на властта с апаратура и въоръжение, обучение и официална подкрепа от Обама.

За последните 40 години политиката за борба с дрогата така и не е дала резултат

"САЩ трябва да открият дебата по този въпрос," казва бившият колумбийски президент Сесар Гавирия, член на Комисията. "Когато 40 години реализираш политика, която не води до никакви резултати, идва време за промяна".

Трима от латиноамериканските автори на доклада - Гавирия и бившите президенти на Мексико - Ернесто Зедильо и на Бразилия - Фернандо Енрике Кардосо, отправиха подобни препоръки още преди две години. Техните възгледи обаче така и не успяха да променят репресивния подход, който доминира в световната политика за борба с наркотиците.

Гавирия коментира, че вижда знаци за промяна в публичните настроения от миналата година, когато калифорнийците гласуваха в референдум по закон, който щеше да узакони притежанието на малки количества марихуана. Въпреки че законът се провали, "хората постепенно променят мнението си", казва той.

Според новия доклад световният подход към ограничаване на дрогата, възприет преди 50 години с гласуването на "Единна конвенция по упойващите вещества" от ООН, не е успял да ограничи употребата на наркотици.

Големият въпрос: дали "десетки милиони хора" наистина са престъпници

Групата цитира изследане на ООН, според което 250 милиона души по света използват незаконни наркотици, като заключението е, че "не можем просто да се отнасяме с всички като с престъпници".

Пристрастените към наркотици се нуждаят от повече възможности за лечение, заявява докладът. Арестите и хвърлянето в затвора на "десетки милиони" производители на дрога, доставчици и улични дилъри просто не отговаря на икономическите условия, които въвличат много хора в търговията с дрога.

Оценката от проекта цитира проучвания на много нации, като сред тях например са Португалия и Австралия, които са установили, че декриминализацията на употребата и притежанието на наркотици не води до значително нарастване на тяхната употреба.

Oще: декриминализиране  дрога  наркотици  политици  ричард брансън  стинг 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

27 MacAllister | 04.06.201122:31

Аз имам много проста и цинична гледна точка - натовариш ли организация с повеля за кръстоносен поход, трябва да го финансираш. Финансираш ли похода тои се превръща във възможност за изкарване на прехраната и винаги ще се намери кой да заеме нишата, а направи ли го ще защитава нейното съществуване, тъй като то е вече е неговото средство за съществуване. Това е ефекта на борбата срещу дрогата, борбата за социална справедливост, фармацевтиката, борбата с престъпността и т.н. и т.н. Спомнете си колко дълго е продължила лудостта с кръстоностните походи, не случайно ги ползвам за метафора. Делегирането на дейност, която човек трябва да върши сам на специални организации винаги има този ефект - създава нови екологични ниши за чието оцеляване заелите ги почват да се борят повече отколкото с проблема, заради който са били създадени. Докато формирането на занаятчии, учени, артисти и много други се е оказвало винаги в крайна сметка полезно, всички случаи, в които специална роля е била създавана, за да може друг да пази хората от собствените им слабости резултата винаги е бил с доста съмнителна стойност.

Видите ли, когато обществото "реши" да издържа някакви хора, за да могат те да изследват неизвестните скрити сили на човека от това може да излезе нещо, което да направи по-силни, умни или друго по-* всички. Давайки обаче власт някому с цел той да варди хората от техните слабости, обществото и индивида предават себе си и се обричат на безотговорност. Нещо по-лошо, такива мерки вървят в комплект с власт и нещата винаги се извъртат така, че тя се използва, за да има нужда да се дава и за напред. Не ме разбирайте криво, в повечето слуаи е достатъчно да не свършиш цялата работа и не е необходимо да правиш пъклени заговори, същот така не прибързвайте и да асоциирате борбата с дрогата (например) само със специалните органи за целта - тя е вменена на цялата държавност, ако някой трябва да защитава статуквото това не е нужно да бъде непремено фронталния отряд - покварата може да бъде невидима и доста мъглява и неразбираема погледната отвън. Работата е там, че винаги я има, в частния случай с дрогата дори и само заради това, че ние приемаме, че някой трябва да пази децата ни от нея, а не ние да ги научим да не се нуждаят от нея. Като всичко темата е дълга и може да се каже твърде много, само като пример - всички знаем (и от собствен опит) колко опака е психиката на тийнейджъра, но продължаваме да прилагаме директни методи и да считаме за перверзия подходи, които биха имали далеч по-добър резултат, друг пример - занем, че е въпрос на подражание и пример, на желание на младите да приличат на някого и в същото време да саразлични, а ние не намираме време да градим собствената си психика и умения, за да имат "в къщи" пример за подражание - все е по-лесно като на куче или коте да им кажем "не пипай там". Списъкът продължава безкрайно и за тези ни слабости ние даваме властта на неизборими организации да ни проверяват, наказват, следят - и то все, за да не се случи нещо, от което трпбва да се пазим не затваряйки сев клетка, а учейки се да го разбираме, да му устояваме, да не го намираме за модно, нужно за притъпяване на ума ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.06.2011, 20:51

26 SNAKE___ | 04.06.201119:06

Така е Херойна е много опасна субстанция, общо взето малко хора успяват да се спасят. Съболезнования за твоя приятел, но както казах едва ли ние сме хората които ще решат проблема, а и едва ли той ще се реши. Легализацията в холандия била именно поради причината, че имало много херойнови наркомани. Затова властите решили да легализират, някой леки дроги с цел, да се отклони вниманието от херойна и в момента тази стратегия дава добри резултати. В статията наистина не е подчертано за кой дроги се борят за легализация, но едва ли хероина ще е в списъкът. За съжаление, въпреки всичко казано тук и културния дебат, които проведохме, за което ви поздравявам, едва ли проблемът в България ще се реши в близките 30-40 години така че може да спим спокойно Усмивка Усмивка Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.06.2010, 05:54

25 ludipari | 04.06.201115:02

Алкохолът е един от най- твърдите и опасни наркотици. Той е лагализиран и светът не е загинал от това. ВСИЧКИ останали наркотици трябва час по- скоро да бъдат легализирани! Без никакво увъртане!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

24 My Majesty | 04.06.201112:44

До SNAKE___ : В статията не пише да се легализира конопът и част от меките дроги. В статията пише "да си легализират наркотиците".
Категорична съм, че легализацията на хероин, кокин и морфин, са директен удар срещу човечеството като цяло.
Лично аз, когато трябва да обясна на някого защо не бива да употребява наркотици, не му казвам колко са вредни за здравето - хората отказват да чуват подобни доводи. те им обръщат внимание, когато са вече потърпевши. Това го знам, защото баща ми е лекар. когато искам да обясня защо са лоши наркотиците - питам даден човик - Искаш ли с твоята слабост, с мъката на своето семейство да напълниш джобовете на алчни мизантропи, които са си въобразили, че имат правото да решават кой е ценен като човек и кой не?!
виждала съм какво прави хероиновозависим - за него няма обич и уважение, няма майка, сестра, няма съчувствие, той иска само още и още, и още дрога. Краде, лъже, бие собствената си майка, разпродава каквото намери и успее да измъкне. Наша близка беше в това положение -опита всичко -нищо не помогна. Накрая реши -трябва да спаси себе си и другото си дете. Чрез полиция му забрани достъпът до вкъщи, остави го да се оправя сам. Беше се борила 3 години, беше потънала в заеми, за малко не изгуби и жилището си, на работа трудно се справяще. След 1 година, през която синът й го арестуваха два пъти, пускаха го и т.н, дойде новината, че е починал от свръхдоза. За тази година си бил изкарвал парите чрез пласиране и от време на време чрез някоя и друга компютърна услуга /беше добър хакер/ Преди 7 години с него водихме подобен разговор - колко е лесно да контролираш наркотиците. Колко хора вземат и си вършат "брилянтно" работата. Две седмици преди да умре, беше пратил на моята близка писмо и до сега се просълзявам като си спомня какво беше написал, беше осъзнал лъжата и капана на дрогата, но му беше ясно, че вече е късно. Бог да го прости.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

23 Thea Atanasova | 04.06.201112:17

Красим нужно ли е да си изперкал за да следваш естествения ход на събитията? Нека ти дам някой примери. Когато е открит картофа е бил смятан за дяволски, защото е растял в земята. Хората са мислели, че ако ядеш картофи ще изперкаш (като мен). Тютюна - дяволска трева, от която получаваш халюцинации. Алкохола - дяволска напитка, от която изперкваш. Секса - дяволско дело, което те въвежда в грях (в някой страни ВСЕ ОЩЕ на жените са зашиват половите органи). Че то даже къпането се е смятало за вредно за здравето.
Аз казвам всеки да прави каквото си иска, но да се съобразява с другите. Така както една приятелка е видяла в Германия пиян на мотика човечец, който се носи на зиг-заг към кошчето за боклук - за да си изхвърли фаса.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.06.2011, 20:51

22 SNAKE___ | 04.06.201112:12

Ще допълня, че Булгартабак, спонсорира кампания за борба с дрогата, в която как ли беше пропуснат вредния ефекто от цигарите!!! Та крадеца вика дръжте крадеца. А проблема с тютюна за който говорим. Много вредно, но хората си пушат. Правителството се опитва да намали потреблението и какво прави вдига цените. Какво се получава в следствие. 78% от пъшените цигари са контрабанда. Ха сега!!! И какво се получи намали ли се потреблението? НЕ!
Разви ли се престъпна мрежа за незаконен внос? ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.06.2011, 20:51

21 SNAKE___ | 04.06.201112:02

Пак ще се намеся в този спор. Ще се изненадате колко много хора употребяват наркотици, и работят съвсем нормално съвсем нормална работа.
Грешно е да се третират хората по този начин, защото това е просто начин да растоварваш както е с алкохола, и не значи че тези хора се превръщат в психопати убийци както телевизията и политиците ни карат да вярвамя. Алкохолът например е на 2-ро място в класацията по взети жертви, предхождан от цигарите на първо място. За сравнение "опасния' наркотик канабис не е взел нито една жертва в последните хиляди години, защото летална доза не съществува при него! В това няма логика и както казва древен римски закон "злоупотребата не е мотив да бъде забранена употребата".
Много хора се изказват против наркотиците без дори да са запознати с проблема и тяхното действие и вредни ефекти, а от чиста предубеденост. Се едно да караш главния евнух в харема да ти говори за секс. Да той всеки ден го вижда, но никога не е практикувал нали! Маджести сигурно си благословена да имаш деца, но мислиш ли, че ако детето ти иска да вземе незаконни субстанций поради някаква причина, ще го спре това, че са незаконни. Не немя да го спре защото както казах дилърът не му пука кой купува, а и в един момент ти няма да може да налагаш волята си над него. Може само да го информираш, че тези неща са вредни за здравето и да ги избягва. Всъщност проблем е, че родителите подценяват децата си. Те са много по-добре информирани от свойте родители и напълно осъзнават свойте действия. В един момент от живота човек сам трябва да прецени кое е добре и кое не.
Найстина има субстанций като херойн и кокайн които са потенциална опасност за обществото и лично за мен те не трябва да бъдат легализирани и се надявам да не бъдат. Затова тези въпроси се оставят на експертите токсиколози и нарколози. Една легализация не става за един ден и трябва много внимателна ЕКСПЕРТНА оценка. Друг момент е, че едно вещество каквото и да е има своето приложение в медицината например канабиса и лсд. Те са евтини и опита с тях показва, че имат много добро приложение в медицината за лекуване на Раково болните, депресий, безсъние, глаукома клъстарно главоболие идр. Даже скоро четох за немски учени, които успели така да променят молекулярния състав на лсд, че да не предизвиква психеделичен ефект при пациенти с клъстърно главоболие. Ще кажете така да за болните може, ама не е така. Когато нещо е забранено, то не може да се използва за медицински цели. Легализацията определено не е добре за фармацефтичните компаний понеже по закон не може да продаваш лекарство над цена, която се формира от разходите за продукта + дадена печалба, което значи, че ако действително едно кило канабис струва около 100лв. не може да го продадеш за 10 000лв както е сега на улицата. Както каза и ти самата те правят болести и сами ги лекуват. Защо? защото синтетиките им струват много пари! Време е да се пойтересувате и да се запознаете малко с тези неща преди да ги обсъждате.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

20 My Majesty | 04.06.201109:31

До mitkopi4a: Неправилно се изразих, имах предвид, че и морфина и хероина се правят чрез допълнителна обработка на опиев мак. Хероинът си е полусентитичен. Дотук мисля, че се изяснихме.
Относно цената: какво ще спре хората да си го купуват ако ще стане много евтин? Цигарите са достъпни и се купуват масово, но те определено нямат въздействието на хероина, коката и морфина.
Искам да знам и кой ще определя индивидуалната доза хероин, след като си толкова добре запознат с наркотиците, знаеш, че балансирането при нея е мнооого тънко - хем да му стигне, хем да не го убие Чуди се
И какво ще работят наркоманите да попитам, та да могат да заработват, че да си купуват дрога? По-голямата част от тях не желяат да имат нищо общо с "лошия", "гаден" живот, който не иска да ги разбере. С "шибаното" общество, което е "гнусно" и ги кара "да поемат отговорност".
Друг въпрос - кой ще контролира бизнеса с дрога? Държавата колко процента ще държи? Кои фармацевтични гиганти ще са богоизбрани да произвеждат ЛЕГАЛНО дрога?ф
Я не ставайте смешни, искате да ми кажете, че в 21 век, когато всичко и навсякъде се знае, не можели да се преборят с трафика на наркотици? Глупости. НЕ ИСКАТ! Искат да забогатяват "законно" от човешките слабости, неинформираност, от лесната човешка манипулеруемост и т.н.
Понеже сме на тема, която касае здравето все пак, да ви питам, вие във фармацевтичната индустрия ли работите /имам педвид тия дето защитавате дрогата/? Защото само от там пеят подобни песни. Те си създават пилешки, свински грипове, те си ги лекуват. сега искат официално и контрола на наркотиците.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2011, 17:35

19 mitkopi4a | 04.06.201104:11

а сега ти прочетох истинския въпрос - за цената.
да лечението на всички потенциални потребители струва по оценки на СЗО около 30 пъти по-евтино от "войната с дрогата".
При достъпни регулирани дроги, разбира се "лечение" на ВСИЧКИ потребители няма да се налага, както не се е налагало до началото на 20 век (защото опиума, който съдържа "синтетичния морфин" Смее се Смее се е познат от хилядолетия)и както не се налага на ВСИЧКИ потребители на никотин и алкохол, по-простата причина , че дрогите ще са евтини, достъпни, по-чисти и на никой няма да му се налага да проституира, краде или убива и т.н. за да употребява да не говорим , че психологически няма да са така привлекателни като "забранен плод".
това по въпроса за тежките дроги.
ясно е мисля за всички че практически легализацията на конопа е действителност в най-добрите страни за живеене и не представлява проблем за обществото, напротив.
след светлия пример на холандия въпроси смятам няма
всеки може да се увери лично как моделът работи ДОБРЕ
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2011, 17:35

18 mitkopi4a | 04.06.201103:59

маджести няма да се спирам в подробности на глупостите които си написал/а
примерите ми не са за творци. а за дълголетие - ако търсиш творци наркофили провери ВСИЧКИ съвременни музиканти и доста от худовниците и писателите.
няма да се спирам на лекари и учени - инфо има достатъчно.
само исках да те коригирам, защото от експерти като тебе е такова положението.
провери значението на думата "синтетичен"
хероина не е синтетичен (не че няма синтетични опиати),а камо ли морфина (от който чрез елементарна реакция се прави хероин)
тва е бисайдс дъ пойнт ениуей ама искам да те питам - а от пиян доктор по-голяма полза ли има?
и все пак аз не предлагам да пуснат хероин в хоремага какъвто в Бг е случая с алкохола и цигарите примерно.
друг е случая с конопа разбира се - него без опасение можем да го пуснем в хлебарницата без вреда за обществото.
в Буларско обаче конопа е някъф страшен наркотик
аман от експерти
Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани