1300 х 3D | webcafe.bg
Webcafe

1300 х 3D

Цветана Георгиева
01.11.2013, 16:15 (обновена 04.11.2013, 13:32)

1 от 3 снимки Назад Напред

3D mapping "13 века България"

Снимка: © Трансформатори

„Изоставиха ме, съблякоха ми дрехите, после казаха, че съм бил опасен такъв гол и ме затвориха в тази кошара", казва паметникът, озвучен от актьора Петър Мелтев

Превземайки алеята пред НДК, надигналите се от долната земя изчадия в нощта на Хелоун се стъписаха. Странна светлина идваше от онзи паметник, окичен с 1300 години българска история и залинял по естествен път до надгробен камък на комунизма.

Привидяха им се светлинни саби, галактически пейзажи, война на цветовете. "Нещо става, нещо става", шушукаха принцеси и вампири, вперили натежали от грим очи към леещите се по бетона кадри. Часовникът не бе ударил още - присъстваха на генерална репетиция.

Истинското събитие с щипка свръхестествено се случи снощи - 3D mapping върху монумента „13 века България". Пред очите на скритите в мрака и студа зрители.

Технология и артефакт смесиха градските провокатори от сдружение "Трансформатори" и техни съмишленици под менторството на няколко по-старши специалисти, включително създателят на паметника проф. Валентин Старчев.

"Ако Столична община се съгласи да предостави две кабинки за постоянни прожекции, може да имаме световна популярност - с интерактивната статуя на София", казват архитектите Валери Гюров и Мартин Ангелов, които са част от творческия колектив.

Не ме гледай така, момче

Софиянци навярно могат да изредят 1300 мнения за монумента - и със сигурност повечето няма да са ласкави - открит писоар, свърталище на лоши хора, помпозен изтърсак на комунизма, грозилище за центъра .... Малко хора изобщо са си представяли, че бетонното чудовище ще се превърне в екран и в нещо живо.

Мартин изтъква, че геометричните му форми са много подходящи за триизмерна визуализация. Той има по-различно мнение от всеобщото: „Това е историята на града. Части от Берлинската стена се пазят и до ден днешен - и като текстура изглеждат горе-долу по същия начин. Ние го възприемаме като паметник на разрухата. Срамуваме се и искаме да го махнем, защото трябва да сме лачени пред чужденците".

Валери е категоричен, че разрушаването няма смисъл, ако няма какво да го последва. Двамата изброяват някои от многото идеи, които могат да се приложат там, например - скейт парк, включващ и части от парка край НДК, стена за катерене или пък точка за туристически наблюдения над София.

По-рано бе премахната опасно надвисналата козирка на паметника, както и падащите плочки от стените му. Изрязани бяха част от статуите и се сложи ограда, която затвори пространството. Стърчащ бункер на забравата. Снощният 3D mapping е единственото, което го подмлади.

"Паметникът вече е озаптен, поставен е в клетка. Няма нищо опасно. Прилича на изоставена кола на тротоара, на която й падат калниците. В това състояние трябва да си голям оптимист, за да го харесаш. По-скоро прилича на нещо, за чието разрушаване не са стигнали парите", допълва Валери.

Разчертаването на един паметник

Идеята за 3D визуализацията се ражда преди една година. Тогава „Трансформатори" имат по-амбициозни намерения - да поставят настилки за скейт, графити, BMX и друга градска култура при вкопаните му основи.

"Решихме да видим какъв е потенциалът му. Обявихме конкурс. Имаше 40 проекта и изложба на Sofia Architecture Week", спомнят си те за началото.

Първоначално общината отказва по финикийски причини, а сдружението се съсредоточава единствено върху 3D mapping. Валери и Мартин обясняват, че това е най-въздействащото и атрактивно художество средство, комбинирайки звук и картина.

Заместник-кметът по културата Тодор Чобанов се свързва с младите архитекти и дизайнери - в крайна сметка първата част от замисления като дългосрочен проект "РеВИЗИЯ" минава през одобрението на Столичния общински съвет по програма "Култура".

Нещата стигат до същинската работа. Тъй като достъпът до паметника е затворен, точното му измерване се оказва невъзможно. Творческата бригада прави макет с големина от около един метър, а след това чертае конструкция във Photoshop и я маскира.

На практика визуализацията е създадена от непрофесионалисти с помощта на спецовете от ElektrickMe. "Момчетата много помогнаха за този проект, въпреки че получиха символично заплащане. Приемат го като тяхно чедо и имат съществена роля", казва Валери.

Паметник на светлината

В началото бе монологът на изоставения домакин на прожекцията. "По-добре гол, отколкото със скъсани дрехи", каза той с гласа на актьора Петър Мелтев, тъгувайки по падналата или отстранена своя стоманено-бетонна плът.

После видяхме земния ад, показан с изгарящите цветове на завод за въглища (веднага подозираме "Кремиковци"), столични пейзажи, масово утвърждаващи лозунги като "Селяни, мийте си яйцата" и "Да строим социализма с подръчни средства", но и "Аз съм като Брад Пит, но с очила" и "Аз съм на 33 години и съм успял".

"Надеждата ни е догодина да направим това събитие с доста по-сериозен бюджет - с повече техника, повече време, със заплащане на хората. Един цял фестивал, чийто завършек да бъде просто с 3D mapping", изтъква Валери.

Двамата с Мартин се надяват Столична община да стане по-прозрачна и по-диалогична към подобни идеи. В повечето случаи администрацията се оказва дебела стена, която изобщо не става за пробиване - било с невъзможни конкурси, констеливи идеи на парче и липса на цялостна визия.

Двамата признават, че често мислят за отказване. А не би трябвало. Защото първото издание на "РеВИЗИЯ" се получи. И трябват още поне 1300 по 3D.


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

2 Мина | 02.11.201311:33

Изглежда добра идея!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.11.2011, 22:29

1 Петър Николов | 02.11.201311:20

Макар да го гледах през нета, благодарение на streamer.bg много ми хареса. най е лесно да гътнеш нещо, поради мненията на деня, но да го преформулираш така, че да стане стойностно, да забавлява и разказва - това е истинския чалъм!
   

оценка

+0 -0