Писмо до мъжа ми, който не знае, че обичам друг | webcafe.bg
Webcafe

Писмо до мъжа ми, който не знае, че обичам друг

webcafeLifecafe, по The Guardian
11.11.2016, 16:12 (обновена 14.11.2016, 17:56)
6747648

Може ли изобщо една изневяра да бъде оправдана? Виждали сме редица пъти как приятели и роднини преминават през агонията на разкритото предателство... Но все пак този въпрос си остава.

Текстът е публикуван в онлайн изданието на британския вестник The Guardian. Писмото е изпратено от анонимен читател в редакцията на медията.

Сигурна съм, че от известно време се чудиш защо плача цяла седмица без видима причина. Истината е трудна за признаване и понасяне.

Не мога да се събера и да се държа адекватно, не мога да се концентрирам и да имам нормално поведение, защото миналата неделя се срещнах с любовника си за последен път.

Смятам се за щастливка, че изобщо успях да споделя някакво време с един толкова невероятен мъж, но да знам, че повече никога няма да мога да го прегърна, ме убива. Така че през последните няколко дни имам сили само и единствено за сълзи.

Любовник? Такива неща не се случват на жена като мен, нали? Само че една вечер една усмивка и един глас ме погълнаха и осъзнах, че съм срещнала някого, когото спокойно мога да нарека сродна душа.

Някой, който може да ме научи какво е пълно отдаване, нежност и емпатия. Това, което почувствах в този момент, не можеше да се сравни с нищо преди това. Така че доста бързо и безвъзвратно успях да се влюбя в този иначе тих и скромен мъж.

Моля те, разбери, това няма нищо общо с теб. Да, връзката ни си тече в обичайното си русло, имаме своите трудности и неразбирателства, все още ми тежко да се справям с консервативните ти възгледи върху отношенията ни, но причината за случилото се не е в проблемите на нашия брак.

Преди какъвто и да било сексуален намек да се появи помежду ни, той ми показа различни перспективи, които дори не подозирах, че съществуват. Toй донесе мир, спокойствие и тишина в душата ми. Дължа му толкова много заради това, че всъщност никога няма да успея да му се реванширам.

Малкото време, което прекарах с него, беше моят единствен начин да му се отплатя.

Може ли изобщо една изневяра да бъде оправдана? Виждали сме редица пъти как приятели и роднини преминават през агонията на разкритото предателство... Но все пак този въпрос си остава.

Трудно ми е дори сега да повярвам, че днес той касае мен самата. Всичко, което мога да кажа е: нямах друг избор. Звучи глупаво, но е истина.

Толкова дълго се борих с чувствата си, вярвайки, че бракът ми с теб е приоритет. Питах се как бих мога да постъпя така? Как? Отговорът беше: "не мога".

Но обстоятелствата ме подтикнаха да задам въпроса по друг начин: "Как да не го направя?" Ако не бях действала, знаех, че ще съжалявам до края на живота си.

Не обвинявай него, обвинявай мен. Това, което направих, е лицемерно и недостойно и имаш пълното право да ме съдиш сурово. Но съм убедена в дъното на душата си, че трябваше да постъпя точно така и не съжалявам нито за секунда.

Въпреки това последствията са си последствия. Критична съм към себе си и съм неуверена в собствените си ценности. Вече не мога да се нарека честен човек. Как бих могла да се застъпя за принципте си, да казвам кое е правилно и кое грешно?

Каквото и да се случва от тук нататък, ще нося кръста си до края на живота си. Ще трябва и да понеса идеята, че той ще бъде с друга жена. Ще мине много, много време, докато ужасяващо болезнената ревност в мен утихне.

Винаги съм знаела, че го обичам толкова много, че мога да го оставя да си тръгне. Не искам да го задържам, да го убеждавам да промени мнението си. Но когато си се докоснал до нещо толкова рядко, красиво и свято, откъсването е твърде трудно.

Така че за известно време, ако видиш мъка в очите ми или тъга в усмивката ми, това ще е, защото всеки път, когато ме погледнеш, ще си спомням неговите очи.

Всеки път, когато ме докоснеш, ще съжалявам, че не ме прегръща той. И всеки път, когато ме целунеш, ще съм принудена да бягам от спомените за целувките му.

Не се притеснявай, това няма да се повтори. Знам, че единствената правилна постъпка в момента е да пренасоча всичко хубаво, което събрах от отношенията си с него към подобряване на нашата връзка.

Надявам се скоро да събера куража и да ти предложа да се опитаме да направим някои промени в името на едно по-добро и по щастливо бъдеще заедно.

Не знам какъв ще е резултатът, но съм длъжна заради нас, заради децата ни и заради прекрасния мъж, когото обичам искрено и който ми даде толкова много.

Длъжна съм да опитам.

Oще: авантюра  афера  брак  връзка  изневяра  любов  любовник  предателство  съпруг 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.06.2015, 19:21

41 Spider | 16.11.201601:40

Тая е опитала Здравата Българска Пишка(ТМ) и вече не ще да я клецат с двуинчовото британско чушле. Та след ебанта се оправдава с глупости, шото я досрамяло, че ламти за кур. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

40 Mako | 14.11.201617:43

Palma Kaktusova | 13.11.201615:36
Game of the trolls - Mako и статията
------------------------------------------

Ехаааа, още една дама - почитателка на осъвършенстването !
Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

39 gothic | 14.11.201612:12

boris

"Ако искаш да накараш една жена да зацикли напълно - дръж се с нея така както тя се държи с теб. Това ги изкарва от коловоза напълно. Смятат, че позицията на поведенческо и емоционално "огледало" е изконно тяхна. "

Ето тук е скрит ключа от бараката, Борисе! Напълно съвпада с моята практика "Постъпи с другарчето така, както то е постъпило с теб, за да разбере как е постъпило." Защото на едно и също действие обикновено се гледа двояко, в зависимост дали го въърши даденият индивид, или пък е потърпевш от него. За огромно съжаление, повечето от уважаемите дами просто не разбират от друг подход....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.12.2010, 19:25

38 Palma Kaktusova | 13.11.201615:36

Game of the trolls - Mako и статията.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

37 Mako | 13.11.201613:17

Manuela Gerenova | 13.11.201610:09

От друга страна, аз съм почитател на идеята за собствено осъвършенстване. Не приемам, че човешкият характер е една твърда константа, която не може и не бива да претърпява промени. По тази причина предположението ми, че вината да ти изневерят е твоя, не е обида или нападка, а именно предположение - база за размисъл.
-----------------------------------------

Оппппаааа - това съм го пропуснал! А е проява на едно типично женско качество - стремежът да се пренася вината от главата на виновния / ако е жена/, върху главата на жертвата / в общия случай - мъж/. Скъпа МГ, записвайте - какъвто и боклук да е един партньор, независимо от пол, цвят и образование, боклучавостта му не може да оправдае изневярата на другия. Това е принцип, който не подлежи на коментар. Когато го осъзнаете, може би ще сте започнали да излизате от фазата на "осъвършенстване", прехождайки към нещо малко по-височко.
Успех!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

36 Dear Ivan | 13.11.201611:52

Няма такова нещо като "мъжете са" и "жените са". Има най-различни. Да се правиш, че си с един, а да се ебеш с друг, си е чиста проба курвалък и за мъжете, и за жените.

Мислил съм по въпроса, имам и наблюдения. Опит обаче нямам никакъв. Или се държа като в постоянна връзка, или го правя без емоционални ангажименти, на чисто приятелски начала. Хората разбират и го приемат. Има причини за това, но не ми се обяснява.

Познавах само една, която нямаше изобщо никакъв морал, нито душа, за нищо. Тя откровено опитваше къде ще й е най-добре и най-изгодно и имаше един израз: "Аз обяснения не давам." Аз веднага го откраднах Усмивка Беше съвършената курва, като специално произведена в един екземпляр от чист метал, без примеси. Много просто момиче, много приятно като поведение и никакви скрупули за каквото и да е. Имаше една цел - да се омъжи в Англия, което и направи.

Като погледнеш, е едно нищо и никакво ебане, завира се там нещо, някакво удоволствие, и това е. Но хората влагат идеал в това и той не бива да се унизява. Че най-голямата тема на света е любовта, не е случайно.

Казвал съм: любовните отношения трябва да бъдат като комунистическите и комсомолските в литературата - другарство и взаимопомощ Усмивка Това е. Човек не лъже другаря и взаимопомощника си.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

35 boris | 13.11.201611:28

Ако искаш да накараш една жена да зацикли напълно - дръж се с нея така както тя се държи с теб. Това ги изкарва от коловоза напълно. Смятат, че позицията на поведенческо и емоционално "огледало" е изконно тяхна.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

34 Mako | 13.11.201611:24

Виктория Пенелопова 07 | 13.11.201600:23
Мануела, чета и се чудя, каква ти е работата в тая мъжка баня.
-----------------------------------------

Не знаех, че мъжката баня е в женската тоалетна, ама щом казваш....
Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

33 Mako | 13.11.201611:22

Manuela Gerenova | 13.11.201610:09
Мако, не разбрах липсата на кавички на евфемизма за телевизора ли ти попречиха? Както и да е...
За мен е много по-неприятно и унизително да ти изневеряват, но въпреки това официално да се водят с теб, отколкото честно и почтено да те напуснат, ако нещата не вървят. Първото е лъгане в очите от най-чист вид и второ - все в някакъв момент истината лъсва и то обикновено по доста грозен начин.
От друга страна, аз съм почитател на идеята за собствено осъвършенстване.
--------------------------------------------

МГ, нищо не ми "пречи" в твоя пост. Просто отбелязах, че в него ти по един типично женски начин се опита да оправдаеш изневерите с предположения за качеството на рогоносеца / това, че този човек в конкретния случай съм аз, няма никакво значение, въпросът е принципен/, определено бъркайки "изневяра" с "напускане". Именно това и коментирах имплицитно - ако човек не се чувства добре в една връзка - няма нищо осъдително в това да я прекрати, напускайки / с уважение и добър тон/ партньора си . Но да изневеряваш, оправдавайки тази подлост с неудовлетвореността си от връзката ви.... Гледам, сега си се пробвала да се измъкнеш по терлици от позицията на адвокат на човешката низост. Поздравления!
И понеже си заявен "почитател на идеята за собствено осъвършенстване" / почитания, изневярата е именно "осъвършенстване" и никога усъвършенстване!/ предлагам ти, като за начало, да започнеш с най-простото - започни да пишеш думата с "у". Другото ще го бистрим после Намига
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

32 Manuela Gerenova | 13.11.201610:09

Мако, не разбрах липсата на кавички на евфемизма за телевизора ли ти попречиха? Както и да е...
За мен е много по-неприятно и унизително да ти изневеряват, но въпреки това официално да се водят с теб, отколкото честно и почтено да те напуснат, ако нещата не вървят. Първото е лъгане в очите от най-чист вид и второ - все в някакъв момент истината лъсва и то обикновено по доста грозен начин.
От друга страна, аз съм почитател на идеята за собствено осъвършенстване. Не приемам, че човешкият характер е една твърда константа, която не може и не бива да претърпява промени. По тази причина предположението ми, че вината да ти изневерят е твоя, не е обида или нападка, а именно предположение - база за размисъл. Аз самата допусках една и съща глупава грешка в началото на всяка връзка и по тази причина още там нещата се проваляха. В един момент осъзнах, че се самосаботирам и полека-лека спрях. По тази причина това, което съм написала не е опит да те засегна, а въпрос.
Виктория, защото знам какво ще се изпише като коментари от латентни женомразци - че жените са к*рви, че всички са едни и същи и тем подобни. Реално погледнато не мисля, че един от двата пола изневерява или е склонен към изневяра повече и за това подобен род подмятания за мен са изключително неточни и грозни.
   

оценка

+0 -2

Най-коментирани