Как да си купиш парче от рая | webcafe.bg
Webcafe

Как да си купиш парче от рая

Lifecafe, по BBC
19.11.2013, 13:15 (обновена 28.11.2013, 13:04)
Парче от Рая

Без вратовръзка - и с мирис на море

Всеки зъб на кит се дава на островните вождове като част от ритуал. Интересно, нали? Но това е само едно от препятствията пред австралийската двойка Трейси и Джим Джонстън, когато купуват своето парче земя в архипелага Фиджи, островите Маманука, през 2003 г.

В търсене на спокоен живот - но също и доходи - двойката напуска работа и продава семейния си дом в Бризбейн, за да купи своя Wadigi Island за малко над $2 000 000. Семейство Джонстън притежава - и управлява - петзвезден курорт на острова.

Въпреки недостатъците, които включват плащане на $21 за кило грах (нещо, което може да купите за няколко долара у дома) и циклони отвреме навреме, Джонстън са доволни от решението си да купят трите акра остров. Те наемат четиристаен луксозен имот за клиенти (сред по-известните им имена е звездната наследница Парис Хилтън), които плащат повече от $2459 на нощ, за престоя си на частния остров.

Преходът към този живот наистина не е лесен, но ние искахме да управляваме бизнес, който ще ни осигури доходи, изкарани не под напрежение и стрес, а със спокойствие - и ще извади съпруга ми от корпоративния офис, обяснява Трейси Джонстън.

Притежаването на частен остров не е само за милиардери като Ричард Брансън, който плати само $180 000 за своя Necker Island. Ценоразписът за островите варира от $80 000 до $600 милиона. Първоначалните разходи са само едно от многото препятствия към осъществяването на тази мечта - или бизнес цел.

Но нека най-напред си отговорим на въпроса защо да купуваме остров? За някои категории хора това е въпрос на престиж. За други е нова бизнес възможност - да развиваш и управляваш бутикови курорти или ексклузивни къщи за гости например.

Трети искат да придобият остров като част от инвестиционната си програма, за да си построят втори дом или с цел корпоративно развитие.

Да откриеш рая

Около 1000 оферти за такъв тип имоти могат да се открият на световния пазар всяка година - в Private Islands Buyer's Guide. Потенциалните купувачи могат да се разтърсят и през уебсайтове като Private Islands Online и Vladi, някои могат да бъдат намерени и чрез Craigslist или агенции за недвижии имоти.

Азия е един от най-скъпите региони, където може да си купите остров, тъй като конкуренцията за малкото островни територии там е наистина жестока. Острови на разумни цени могат да се намерят в държавите от Централна Америка като например Белиз.

Направи го

Има няколко най-често срещани начина острови да се продават или отдават под наем.

Сред тях е дългогодишен лизинг, който дава право на собственост върху земята и сградите върху нея за определен период от време.

Такъв тип договори за наем са често срещани в Европа, двете Америки и на Карибите. Ето как например един от създателите на американската блог платформа SETT частично закупува остров от пет акра на един час път с лодка от Халифакс, Канада. След като открива парчето земя чрез  Craigslist, той и девет негови приятели си поделят разходите от $100 000.

Групата регистрира компания в САЩ и обединява активите си, за да плати кеш. Едно от условията по сделката е канадски адвокат да я регистрира.

Другата опция е отдаването под наем, което е доста по-традиционен начин. Чрез него купувачите подписват дългосрочен договор - обикновено между 30 и 99 години, което им осигурява временно владение на територията - чрез правителствена организация, корпорация или индивидуално.

Крис Кролоу, изпълнителен директор на Private Islands Online, коментира, че покупката или продажбата на острови е несигурен бизнес. Къси сезонни продажби, липсата на прецеденти при ценообразуването и други усложнения като получаване на разрешителни за строителство може да осуетят сделките. Може да отнеме от 2 до 3 години да продадеш такъв имот на международния пазар и от 6 месеца до 1 година - на местния, казва той.

Не може просто да поставиш табела "Продава се" на един остров и да отвориш вратата. Има много повече игра в този бизнес, отколкото хората си мислят, коментира Кролоу.

Усложненията

На Фиджи Джонстънс имат 99-годишен договор за наем с местен клан - Матакали. При пристигането си на острова, в знак на уважение, те са дарили зъб от кит на местния вожд. Подобна церемония е имало и с регионалния - Рату Сева.

Веднъж приети в общността, те са изтеглили кредит от 1 милион долара, за да приключат с ремонта, който включва и инсталирането на пречиствателна станция.

Един от първите проблеми, който възниква, е свързан с... Трейси или по-скоро с факта, че е жена. Оказва се, че е проблем тя да поръчва доставките и да открива сметки, тъй като на Фиджи мъжете обикновено се занимават с бизнес, транзакции и др. подобни дейности.

"Те не искат да работят с мен, искат Шефа", казва Трейси. "Понякога се налагаше да дам телефона на 21-годишния си син и да му кажа: Моля те, обясни им, че аз съм шефът. Но мисля, че вече свикнаха с това".

За късмет на Джонстънс, близостта на островчето им до континента осигурява лесен транспорт, бързи доставки и удобна евакуация в случай на силна буря или друго природно бедствие. Редовно минават баржи, водни таксита и фериботи, което също е голямо улеснение за тях - и им спестява допълнителни разходи. На другите собственици на острови, лишени от това удобство, се налага да плащат на частни баржи и хидроплани, за да да осигурят достъп до парчето си суша насред океана.

Достъпността е основен фактор за много потенциални купувачи на острови. Често най-достъпните острови са на отдалечени места, което изисква десетки часове пътувания и използване на различен тип транспорт, за да акостирате най-накрая на желаното място.

Други предизвикателства да си собственик на остров включват тропически бури, спазване на строги екологични правила, плажове, които трябва да останат открити за обществено ползване, както и предпазването от различни гадинки като мухи и отровни змии.

Въпреки циклоните, които връхлитат острова им, Джонстънс казват, че преместването тук е било наистина вдъхновяващо преживяване и изцяло е променило живота им - точно както са се надявали.

Когато вождът Рату Сева трябва да бъде посветен в длъжност, Джонстънс също са поканени на церемонията. Те ескортират с моторна лодка новия лидер и воините му, които трябва да извършат обичайното за такива церемонии плуване около главния риф. Когато всеки, в йерархичен ред, се гмурка, шефът кани и Трейси да поплува - в ритуал, който е само за мъже.

Така той обяви, че вече и аз съм част от семейството, казва Трейси.

Oще: купувач  курорт  остров  острови  продажба  сделка  фиджи 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.