Как късането стана социално | webcafe.bg
Webcafe

Годината на разделите

Webcafe.bg , По Independent
29.12.2010, 16:38 (обновена 06.01.2011, 18:47)
лиз хърли

Снимка: © Getty Images

2010-a ще бъде запомнена като годината, в която преминалите онлайн знаменитости промениха емоционалния пейзаж.

Притесняваме се за Арун, пише екип на Independent. Дали би трябвало да се върне в Индия? Дали все пак ще му разрешат достъп до малкия Деймиън? Как се справят родителите му? Те никога все пак не харесваха Лиз. Вероятно е толкова унизително. Мислим да му пратим съчувствен туит.

Разбира се, никога не сме срещали Арун Наяр - бъдещия бивш съпруг на Лиз Хърли. Но чувстваме, че го познаваме отблизо. Хърли споделяше всеки етап от връзката си. И сега, благодарение на Twitter, може да бъде видян момента, когато тя се е уморила от съпруга си и е паднала в ръцете на крикет-играча с прическа на качулат папагал Шейн Уорн.

2010 беше годината на разделите

Връзките между знаменитостите се разпадаха като кегли. Сбогом на Чарлийз Терън и Стюарт Таунсенд, Шарлот Чърч и Гейвин Хенсън, Анна Фриъл и Дейвид Тюлис, Скарлет Йохансон и Райън Рейнълдс, Зак Ефрон и Ванеса Хъджънс, Кристина Агилера и Джейсън Братман, Рейчъл Уайз и Дарън Аронофски...

Но това, което беше толкова необичайно в последните 12 месеца, беше достъпът, който ни беше осигурен. Благодарение на социалните мрежи, изявленията на адвокати, блоговете за слухове и дългите обективи на папараците, ние бяхме на местопроизшествието.

Дали някога отново ще има нещо като частен живот на звездите - след като Дейвид Аркет използва американско радио, за да обсъжда съвсем открито раздялата си с Къртни Кокс? Що се отнася до известието от Хърли в Twitter, че напуска съпруга си, тя просто изведе любимата на всички медия с обем от 140 знака до логичния завършек.

Twitter - високоговорител за разводи

Както отбелязва американският сайт Jezebel: "Като се има предвид лекомислието, с което хората се отнасят към брака в определени кръгове на Холивуд, вероятно е неизбежно Twitter да се превърне в начин за огласяване на разводи. В последните месеци Келси Грамър, Джим Кери, Джени Маккарти и Ева Лонгория замениха доказаното с времето PR изявление с туит. Може би смятат, че феновете им заслужават да го чуят от самите тях."

"Можете да използвате Twitter по много начини", казва британската адвокатка Шарлът Фридман: "Може да бъде заявяване колко е прекрасен животът ви - или акт на прикрита агресия."

Дори ние, цивилните (ако заимстваме израза на Лиз Хърли) научаваме за състоянието на връзката на нашите приятели и членове на семейството по различен начин - чрез Facebook и Twitter. Можете просто да дадете зелена светлина на развода си, като промените статуса си на "Relationship: Not in One". Дори когато умираме, може да получим възпоменателен профил - виртуален надгробен камък - завинаги във Facebook.

Едва ли е изненадващо, че знаменитостите възприеха блогосферата (изключителният нарцисизъм е част от длъжностната им характеристика). Но те може би са мъдри поне в един смисъл: семиотиката на момента след раздялата е решаваща като начин да бъде спасена или затвърдена личната марка.

Всяка звезда поддържа малка индустрия от агенти, рекламисти и стилисти. Тук не говорим за хората, заети в търговията, модните марки, хотелите и ресторантите. А всичко, което застрашава печалбите, е лоша новина.

Спасяване на марките

Когато Сандра Бълок оповести раздялата си с Джеси Джеймс през март (човека, на който тя благодари от подиума на "Оскарите"), това изглеждаше катастрофално за любимката на Америка. Оказа се, че докато се е бъхтила да снима "Сляпата страна", татуираният й съпруг, любител на бързите мотоциклети, въпреки петгодишния им брак е имал връзка със стриптизьорка.

Нещо още по-лошо, двойката беше близо до осиновяване на син. Но Бълок - избрана за най-печеливша звезда на 2009 г. в годишното проучване на притежателите на кина - прегрупира сили в тактически план.

Месец по-късно тя се оказа на корицата на списание People, люлеейки новия си син Луис ("Запознайте се с моето бебе") и заявявайки, че ще го отглежда като самотна майка. Ние аплодирахме независимостта й. И марката "Сандра Бълок" бе спасена.

Популярността на Черил Коул също спадна, след като тя прие съгрешилия си съпруг Ашли - само за да го изрита отново, когато се оказа, че негови неприлични снимки са били изпратени от телефона му до разголено момиче от третата страница на британски таблоид. Но благодарение на почти фаталната доза малария, получена при почивка в Танзания, Черил отново стана смелата героиня.

Подразбира се, че нова болест, осиновено дете, смърт на роднина/домашен любимец/мениджър могат да доведат до обрат на нагласите. Или защо да не опитате т.нар. "утешителна връзка" (като Кейт Уинслет), за да освежите имиджа си и да отърсите разпространяващите лоши слухове от себе си?

Тълпата хрупа пуканки и драми

Без съмнение хорският интерес към най-новите раздели говори повече за нас - хрупащата пуканки тълпа, отколкото за самите знаменитости. В наистина пречистващ дух, тълпата изпитва пиковете и спадовете на начина на живот на суперзвездите. Малко като гръцка трагедия. Но с по-добро облекло. Ако те не могат да бъдат щастливи с всичките си пари, слава и блясък, мисли си обикновения гражданин, нищо чудно, че и ние имаме проблеми с връзките си.

Според учените слуховете ни правят по-здрави. Изследване, извършено от Мичиганския университет през 2009 г., демонстрира как слуховете повишават нивата на прогестерон в жените, понижавайки тревогата и стреса. И за двата пола обмяната на социална информация изгражда доверие и сътрудничество.

А в отминали времена слуховете са се оказвали решаващи за оцеляването - с размяната на информация, помагаща на пещерните хора да ловят крадци и да избират лидери.

Но дори тези от нас, които се самозаблуждават, че имат лична връзка със звездите, могат да бъдат сварени неподготвени. Според някои съобщения Скарлет Йохансон и Райън Рейнълдс може би са се разделили цели шест месеца преди да го оповестят официално. Лора Дърн и Бен Харпър се разделиха през януари, но продължиха да живеят заедно цяла година.

Едно е сигурно: разделите на знаменитости се превърнаха във вид изпълнителско изкуство. Докато следим жестовете, нюансите, подтекстите, можем да четем анатомията на развода дори само по избора на бижута.

Нов продукт: безболезнен развод

Дали свеждането на срива на брака до няколко основни сцени от сапунена опера е здравословно? "Мисля, че ни се продава продукт: безболезнен развод," коментира Шарлът Фридман, "и всичко това е далеч от реалността. Огромното мнозинство от хората трябва да преодолеят това, което им се е случило, за да започнат наново."

Опасността от социалните медии като Twitter и Facebook е, че те са като бърз разговор - като останалата част от света слуша.

"Кадифеното въже е заменено от фалшива интимност, която позволява на всички нас да се покатерим горе за тихи общи приказки", коментира Мариан Салзман, президент на Euro RSCG Worldwide PR. "Аз повече се вълнувам и интересувам от разгласата на добри новини чрез Twitter и Facebook, отколкото от тихото оттегляне по този начин. След като чакаха почти една трета от живота си, кралското семейство заслужаваше пет минути тишина за техния годеж. Публикуването на вестта беше доста скромно."

Има ли начин да се направи добре?

Според занимаващата се с коучинг Фиона Харълд, "най-елегантната и достойна раздяла, която сме виждали, беше тази на Скарлет и Райън. Такава бихме желали да имаме всички. Те се събраха с любов - и сега прекратяват връзката си с любов. Те не изискват лично пространство - но молят за разбиране. Самото изявление накара всички да го обсъждат. А те бяха видени да вечерят заедно и след огласяването на раздялата им."

"Най-болезнената раздяла на годината според мен е на семейство Гор", казва Салзман. "След 40 години трябваше ли всичко да свърши насред слухове за дела, произлизащи от някои моменти на прегрешения (или по-скоро твърдения за такива), които така и не се материализираха?"

Проблемът е, че цялата пантомима изисква наличие на злодей. Изглежда не сме в състояние да понесем мисълта, че хората в една двойка може просто да не са съвместими - и достойно да се оттеглят.

Правило номер едно: Запазете достойнство!

Правило номер едно, казва Харълд, е че трябва да се опитате да запазите достойнство. "Да, вие сте публична фигура - и трябва да правите неща, които продавате - в случая на Лиз Хърли, на феновете си в Twitter. Но мисля, че има задължение да водите събитията."

Когато изпитвате болка, или сте развълнувани, не се изкушавайте да пишете материал или да пишете в блога си. Ако желаете да изпратите на любим или роднина писмо, пратете го до вратата му, казва прямо тя. Не го пускайте като отворено писмо във вестниците, както стори Гордън Рамзи. "Знам, че вероятно е невероятно опияняващо, ако имате възможността да изясните всичко директно. Но абсолютно и категорично после ще съжалявате."

2010-a ще бъде запомнена като годината, в която преминалите онлайн знаменитости промениха емоционалния пейзаж.

Естествено, 2010-a не е приключила за трофейните бракове. Както напомня Фридман, януари е месецът, когато се подават най-много документи за развод. "Хората си мислят: "Виж, нещастна съм от много години - а ето ни пак на Коледа. Искам да започна новата година начисто"."

Oще: facebook  twitter  развод  раздяла 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

1 Anton Andonov | 05.01.201101:17

Брато нито един от тия дето изброяваш нито е известен на мене, нито на стотици хиляди в БГ. Поне зад всяко име разяснявай кой къв е с кво е станал известен. Иначе нищо от това няма смисъл.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани