Първият детективски роман. 150 години по-късно | webcafe.bg
Webcafe

Първият детективски роман. 150 години по-късно

Lifecafe
23.02.2012, 11:49 (обновена 23.02.2012, 12:38)
Мистерията в Нотинг Хил

Литературоведите смятат, че романът "Мистерията в Нотинг Хил" е еталон за детективски роман

Първият детективски роман бе преиздаден от Британската национална библиотека 150 години след публикуването си.

От появата си през 1862 г., книгата "Мистерията в Нотинг Хил" (The Notting Hill Mystery) на британския писател Чарлз Феликс, e за първи път на книжния пазар.

През 1862-63 г. текстът излиза в осем поредни издания като подлистник на списанието "Уанс а уийк" и като отделен том през 1863 година, като през 20 в. тя става все по-трудно откриваема.

Литературоведите смятат, че романът "Мистерията в Нотинг Хил" е еталон за детективски роман, тъй като в него за пръв път протича класическо детективско разследване, придружено от събиране на улики. Загадката се разплита чрез писма на героите, записки от дневниците им, полицейски доклади, свидетелски показания.

Книгата разказва за човек, който е обвинен, че е убил жена си, която всъщност е починала, докато ходила на сън в лабораторията му и е погълнала сяра. Разследващият случая обаче не само прави разкрития за това убийство, но открива връзка с още две.

Причината, която кара библиотеката да преиздаде романа е материал на в. "Ню Йорк Таймс", посветен на "Мистерията в Нотинг Хил", като по този начин го популяризира отново сред аудиторията.

Oще: британската национална библиотека  мистерията в нотинг хил  чарлз феликс 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани