Треньор по разделите СЪБОТА | webcafe.bg
Webcafe

Треньор по разделите

Lifecafe, по Salon.com
10.05.2013, 16:25 (обновена 11.05.2013, 08:36)
жена, храна, секс

Снимка: © Getty Images

Понякога кофа сладолед и любима музика не стигат

"Просто искам да му се обадя". Това е един от изразите, които Сюзън Елиът чува редовно от клиентите си през по-голямата част от времето. Наскоро преминалите през раздяла жени не спират да се опитват да получат разрешението й да се обадят на бившия. 

Причината за това е, че бившата терапевтка вече е нов вид личен треньор: по разделите 

Няма недостиг от професионални съвети за това как да преодолеем тежката раздяла: налице са безброй женски списания, автори на рубрики за съвети, книги за самопомощ и, разбира се, клишираните съботно-неделни предавания, които ни уверяват, че "заслужаваме повече".

И тук дори не споменаваме любимата на всички рецепта за филм с Катрин Хейгъл, кофа сладолед и малко караоке. Въпреки това, хората така и не спират да търсят помощ за разбитото си сърце толкова усилено, че графикът на Елиът е плътно зает, а клиентите й са от целия свят.

Наскоро дори се появиха слухове, макар и непотвърдени, че Кейти Пери е платила голяма сума на треньор по разделите, за да може да преодолее развода си с Ръсел Бранд.

Елиът, която е автор на книгата "Да преодолееш раздялата", обикновено се фокусира върху това да помага на клиентите си да преодолеят болката непосредствено след раздялата. Именно заради това една от първите й задачи често е да прекъсне контакта между клиентите й и техните бивши изгори.

"Колкото повече време прекарват с бившите си, предъвквайки нещата, толкова по-трудно е за мен да ги накарам отново да се насочат към себе си," споделя тя.

Слагането на ТОЧКА на връзката може да бъде трудно

Клиентите често търсят начин да се свържат с бившите си с надеждата да се съберат отново или поне да разберат защо връзката им е приключила. В някои случаи Елиът ги кара да записват всички въпроси, които биха задали на бившите си, след което да напишат до тях всички отговори, които биха получили.

Така се надява, че това ще ги накара да осъзнаят всъщност колко безсмислен би се оказал един такъв разговор. Например, казва Елиът, "някой може да каже: "Но ти каза, че ме обичаш," на което бившият да отговори: "Обичах те, но вече не те обичам". Това няма да накара клиентът ми да се почувства по-добре."

Голяма част от нейните сеанси, всеки от които струва по 90 долара, преминава в разговори с клиентите, в опити да ги убеди, че няма смисъл да се събират отново с бившия. "Ако се опитвате да накарате човек да се върне при вас с думите: "Бях толкова добра към теб, направих всичко това за теб" и го карате да се чувства виновен и той действително се върне при вас заради тази вина, колко дълго ще продължава нещо такова? Нима през целия си живот ще трябва да му напомняте, че сте велики?"

След това предстои тежката задача по изграждането на самочувствието на клиентите. Елиът често чува неща като: "Ще си остана сам/а завинаги" както и оплаквания и самосъжаления в стил "твърде съм дебел/грозен/стар/скучен". Тя се опитва да накара клиентите си да развият хобита и интереси, вместо да се притесняват за бъдещето. "Казвам на хората, че добрата връзка е тази, която разгръща живота ти, а лошата е тази, която го ограничава - но все пак на първо място трябва да имаш живот".  

Разпознаването на проблема, повтарящ се в много поредни връзки

Други треньори по разделите като Линдра Антънсън се фокусират повече върху идентифицирането на проблемните модели в дадена връзка и помагане на клиентите да ги избягват при бъдещи обвързвания.

"Ако обвиняваме външния свят или бившите си партньори, продължаваме да бъдем жертви и не можем да се развием като личности," обяснява тя. "Едно от важните неща при преодоляването на раздялата е хората да могат да осъзнаят, че привличат към себе си или такива, които не са достъпни за тях, или такива, които се интересуват повече от себе си".

Макар че Антънсън използва думата "хора", повечето от клиентите й са жени, при които обикновено е "по-приемливо да се фокусират върху връзките си, да говорят за тях и дори да получават помощ".

Няма стандартно обучение, което да води до квалификацията "треньор по разделите". Техният опит варира от кариера на автори на книги за самопомощ и организатори на семинари по личностно израстване до десетилетия в областта на традиционната психотерапия. По същия начин, услугите им включват всичко от задълбочени лични разговори до мотивационни имейли.

Някои от посланията са базирани на реални психологически принципи, докато други са по-скоро мотивационни и нахъсващи, а не толкова академични. Затова не е изненадващо, че някои треньори изглеждат като уважавани професионалисти, а други по-скоро напомнят за любители-аматьори. 

Остава отворен въпросът защо някой би предпочел треньор по разделите вместо традиционен терапевт

Елиът твърди, че традиционната терапия, включваща основно разговори, "далеч не е толкова интерактивна" и е "доста по-пасивна". "Мисля, че когато хората преминават през раздяла, те искат някой да ги напътства какво да правят," споделя тя.

"Никой от нас не е научен какво да прави при раздяла, повечето хора се примиряват с клишета като: "За всеки влак си има пътници" или "Отиди и си направи прическа и маникюр".

Антънсън, която също е бивш терапевт, споделя, че новата й професия е насочена към не толкова сериозни случаи. "Този тип наставничество е предназначен за хората, които функционират относително добре," разкрива тя.

"И все пак, разделите обикновено карат повечето от нас да регресират по един или друг начин, така че понякога може да бъде объркващо дали един човек се нуждае от треньор или от терапевт".

Или просто от добър приятел.

Oще: бивш  бивша  връзка  клиенти  разбито сърце  раздели  раздяла  треньор 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.12.2011, 22:36

1 Реалист | 11.05.201309:34

Оф, аман от американски простотии за хора-полуидиотчета, които ако има как, ще си наемат и някой да им обърше нааканото дупе... Ама като има будали да плащат по 90 долара, що пък да няма и тарикати да им ги прибират... Чуди се
   

оценка

+2 -2

Най-коментирани