Простачка с простачка такава! | webcafe.bg
Webcafe

Простачка с простачка такава!

Поли Каменова
26.11.2010, 11:31 (обновена 26.11.2010, 12:05)
Плаж

Снимка: © БГ НЕС

Явно бях влязла в серия, защото на следващия ден дойдоха и ме изгониха от същия пясък с обяснението, че „загрозявам гледката към морето" на хората, платили си шезлонг и чадър...

Всичко започна това лято. Някак си дотогава не мислех за себе си като за простачка. От време на време съм нетактична, правя гафове, думите ми често излизат от устата, без да съм ги обмислила много заради ускорения ми говорен апарат, но чак простачка?

Е, явно съм - което потвърждават и следните няколко примера:

Созопол, къмпинг "Смокиня". Вървя си аз по плажа с детето, слънцето пече, морето ми се усмихва със синевата си примамливо и не гледам в краката си. Но вървя по пясъка. Големите палатки, които разпъват хората - сещате се, онези с телевизора, хладилника и кристалните чаши - са от лявата ми страна, заградени, оградени, периметърът е ясен.

Минавам на близо три метра от тях, защото съм живяла години на палатка и ми е ясно колко е неприятно да ти нарушават личното пространство. Една от палатките обаче не е оградена, встрани две жени си говорят, на около десет метра пред нея има поставена самотна пластмасова маса.

Минаваме оттам с малкия и една от жените се обръща към мен: "Ей, какви простаци се навъдиха! Минават през хола на хората, без да се извинят!"

В първия момент не разбрах, че говори за мен. Огледах се - няма въженца, перденца, заграждение от никакъв вид, масата е толкова далече, че никой не би я свързал с палатката.

Жената продължи: „Този пясък е мой! Пет хиляди лева на година плащам за него, а тая простачка ще ми минава през дома!" Явно ставаше дума за мен. Разбрах, аз съм простачката, вървяща по пясъка на плажа, държавна собственост,  с малкото простаче.

Явно бях влязла в серия, защото на следващия ден дойдоха и ме изгониха от същия пясък с обяснението, че „загрозявам гледката към морето" на хората, платили си шезлонг и чадър - бяхме се паркирали съвсем до водата, дори не бях опънала хавлия, детето си правеше замък, - и може ли „да съм такава простачка да не знам, че не мога да седя там".

Леко се засегнах - не за простачката, а за загрозяването - аз може и да не съм хубавица, но малкият е доста чаровен.

Качвам се в автобус, пак съм с детето и отивам да си купя билет от шофьора. Знам, че трябва да са точно пари. Имам левче - на монети от 50, две по 20 и едно 10. Изчаквам да спре на спирката, поздравявам, подавам - „Едно билетче, ако обичате." Шофьорът на автобуса 4-ка, в който се бях качила, поглежда парите и ми казва: „Аман от простаци, к'ви са тия дребнажи дет си ми ги насъбрала!" Затвори вратите, потегли и колкото и да чаках, демонстративно ми показа, че той билет няма да ми продаде. Разбрах че освен простачка съм и глупачка - явно бяха сменили парите и тия монети вече не бяха пари, а аз бях пропуснала цялата тая важна информация. Простачка с простачка, такава!

Качвам се в такси от бул."Дондуков" сред пороен дъжд, наоколо е пълно с оживени заведения и кафенета. Пътувам за „Младост". По средата на пътя шофьорът се обръща към мен: „Дребни имаш ли? Щото аз немам. Ако и ти немаш, ще те спра на некоя бензиностанция да ходиш да си развалиш. Писнало ми е от простаци, дето немат точно. После ми викат, че съм им искал бакшиш. Носи си точно, да немаш проблеми. Голема простотия е да немаш дребни."

Попитах го колко смята, че ще бъде пътят, за да знам колко точно да имам - не съм касов апарат. Той ми отговори по определен начин, който ми е неудобно да споделя с вас, но заради проливния дъжд гордостта ми се смири и го помолих все пак да ме откара до вкъщи, без да ме оставя на дъжда да търча по бензиностанции.

Имах 20 лева, той имаше 10, спазарихме се. Но в погледа му личеше, когато ми връщаше тия десет лева, че му е мъчно да ги дава на такава простачка като мен, която не знае точно колко й е таксито и не си носи дребни.

И при други случаи разбирам, че съм простачка - на детската площадка, на опашките в магазините, в някои болници направо са ми сложили снимката отпред при охраната и не ме пускат.

Затова, много моля, дайте ми някакви съвети - как да се държа в обществото, какво да правя, защото дете гледам, срам ме е, не искам то да живее с майка простачка. Какво ще прави утре?

Oще: гледка  палатка  плаж  чадър  шезлонг 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.09.2011, 13:51

23 Якият дъб | 29.12.201118:58

НЕ! НЕ! НЕ! така н се пише!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.11.2010, 14:22

22 Sopol | 17.06.201116:43

г-н СОПОЛ току що прочете следното, написано от г-жа МЪРСОЛ

блаблаблаблаблаблабла...
"и аз избягах от тази шибана страна...
блаблаблаблалблабла....

Дезертьори, НО С МНЕНИЕ! Понеже ние тука сме некви бедняци, вземи ни прати некой лев от чужбинЪТЪ! Така ползата от това, че те няма ще бъде двойна.

КАЗАХ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.10.2010, 00:02

21 Phoelicis | 08.05.201104:43

Да, вижда се, че си оригинален, нооо не в добрия смисъл. В тъпата ви народопсихология има две ужасно противни качества: едното е да се радвате, че на другите им е по-зле, а второто е, че дори и да ви дразни нещо, само говорите и се оплаквате, без да правите нещо по въпроса. Тези двете ги представяш най-добре ти, Сополе!
Авторката определено е от тая твоята "псевдо" интелигенция, че да не навдига глас. За какво й е? Естествено, че може да пребие всичките тези, които са я засегнали, естествено, че може по какъвто иска начин да промени ситуацията. Ама дали няма да се окаже "единствена"? Няма ли да се окаже, че е всъщност май прекалено културна и затова приема "винага" за своя?! А и толкова ли са много тези, които искат действителни промени в мисленето ни, че видяхме колко много малди българи се изселиха? Дори и аз?..
Две последни неща: мисля, че авторката по-скоро е написала случката, за да покаже наяве искрената простащина на българите и доста добре го е направила със това саркастично заглавие, но пак казвам, че прекалено много са простаците, а тя е един изчезващ вид.
Второ: и аз избягах от тази шибана страна, защото това определено не е нация, за мен няма кой знае какво културно развитие, нито социално, нито каквото и да било. Хубаво, че вече може да разчитаме на връзки с Бразилия и такива подобни от икономико-политическа гледна точка, но това ще ни направи ли по-"псевдо"интелигентни? Мне. Че щом като и снимки в болници си слагаме едни на други с цел превенция, абе за какво говорим - тази страна е станала по-откачена от последния път, когато бях там.
Нямаме си доверие, не обичаме да споделяме - това е един също голям въпрос относно българската народопсихология, ноооо и аз да завърша като Сопола - УМРЕТЕ, бе простаци!.. Баси нахалната утайка на обществото сте... Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.11.2010, 14:22

20 Sopol | 29.11.201015:44

А, за джуланче ли да я хвана и да и покажа как?!

http://www.youtube.com/watch?v=ZSBzniKtq34

СОПОЛИ, СОПОЛИ, СОПОЛИИИИИ
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.11.2010, 22:45

19 Селянин с колело | 28.11.201022:48

Игнорирайте простаците! Трудно е, но не е непостижимо.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.10.2010, 00:02

18 Phoelicis | 28.11.201020:44

Виж сега, Сопо такъв.
Общо взето това, което ти каза, беше все едно това което аз бях написала, само че по бая груб и мъжки начин. Авторката определено трябва да намери начин да изтрепе простаците.
Абе сложна работа е... на всичкото отгоре не знам дали тя го осъзнава, но определено тази статия е модернизирана версия на 'Бай Ганьо'. И щом като пак се повтаря този "феномен", на авторката не й остава нищо друго освен да преглътне гордостта от това, че не е простачка и да се хвърли срещу течението... Или да започне да не обръща внимание на идиотите и да възпитава това дете абстрахирайки се от общественото "мнение".
То защото нашият народ няма таквова "обществено" мнение и затова такива като нея пострадват, други не осъзнават, а трети като теб, Сополе, викат "аре, направи нещо, стига си мрънкала", ама ако си мислиш, че то само със словесно подтикване ставаа..хаха... правилно си се нарекъл "сопол"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.06.2010, 22:50

17 tedi | 28.11.201015:34

Мдаа, къмпинг Смокиня явно наистина е станал Зомбоград, както пишеше един автор в Уебкафе.
Еми в България е така: простакът нарича другите "простаци", селянинът - "селяни", щото съди по себе си.
А за самооплюването - харакерно е и за други народи. Спомням си един ирландски виц: защо в ада за ирландците не са нужни дяволи - защото на всеки грешник-ирландец винаги ще се намерят по двама сънародници, които да въртят шиша му над огъня... Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.11.2010, 14:22

16 Sopol | 28.11.201014:44

Не мога да ви разбера...вечно мрънкащата, неразбрана псевдоинтелигенция. Когато ходя по плажа и някоя лелчица ми мрънка за нея има цели 2 изхода - да бега надалече или приключи в гьола. Когато някой сопол ми се размрънка за анцуНга-менте за него има 1 изход - да му се извиня културно, да си ида до якето, да си взема металната палка за 5 лв. от Илиянци и още по-културно да му пръсна черепа. Когато някой псевдо-тарикат ватман си изкарва яда (щото жена му посещава съседите) в/у пътниците за него има един изход - да прикючи в най-близкото болнично заведение като клиент, а аз клиент на прокуратурата...Или обратното - все тая. Колко съм търкал наровете по всички районни, но цената си струва! Когато му се качим в таксито се държи като мишка и си трайка. Бии простаците и чичките с анцунЗи за да те уважават. Престанете с тия форуми, престанете с това мрънкане и се стегнете щото ще ви се ебе майката.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.10.2010, 00:02

15 Phoelicis | 28.11.201000:22

BAT_VANKO | 27.11.2010 10:11
Направи си ПЛАСТИЧНА ОПЕРАЦИЯ!

Я СИ НАПРАВИ ТИ МОЗЪЧНА ОПЕРАЦИЯ И ПОСЛЕ КАТО ОСЪЗНАЕШ КОЛКО ТЪП СИ БИЛ ДО ТОЗИ МОМЕНТ, СЕ ЗАСТРЕЛЯЙ! Бесен
ТИ СИ ПРОСТАК, НЕ АВТОРКАТА.

А мен дълбоко ме потресе не просто дребнавостта на българина там на онзи къмпинк, в автобуса и таксито, но и това, че вече има налепени снимки на авторката с цел недопускане?!
Бога ми, авторката тази статия е трябвало да я напише и да я разлепи точно там, където са снимките й, тук все ще тъпче на едно място с коментари от нас като "да, прости сме", "направи си пластична операция" и т.н.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

14 Anton Andonov | 27.11.201023:12

На мене, защо не ми се случват такива неща, поне не толкова фрапантни, хехе. Е вчера например, бях на малко събиране - един приятел му се роди дъщеричка. Дойдоха негови приятели. Понеже нямаше място как да се измъкна там където бях седнал се опитах по леглото, където минах с крака си върху горнището на един анцунг АДИДАС, момчето полудя все едно съм стъпил върху сакото му от Зара. Извиних, се не исках да намачкам горнището му, хаха. Първо, кой нормален отива с анцунг някъде. Аман от тез анцунзи, едни и същи глупци с анцунзи в цялата държава. Анцунг държава. Да явно съм бил супер простак да му стъпя отгоре върху анцунга му. После иках да се върна на масата и да седна, но момчетата от двете ми страни бяха толкова дебели и разплути, за което не ги виня, но се бяха разкрачили и разположили, все едно не съществувах. Какъв простак съм, че бях в това менгеме. Станах и накарах да ми донесат стол, иначе разбира се трябваше да си тръгна. Преди 9 дена исках да си купя възглавница за 7 лева, харесах си и казах обаче, че не искам мострата, която беше вече в ръцете на продавачката готова да я опакова. Тя се развика, викайки - НЯМА да ви извадя от опакованите! Благодарих и си тръгнах, докато чувах тя как викаше след мене, ама господине ще купете ли..?! Да спомена и разкажа малко, за начина по-който българина обича да върви пеша по улиците. Ако е един, ще върви посредата, ако са 4-ма, 5-ма, пак. Проблема е, че виждайки 5 човека пред себе си, няма как да се разминеш с тях, ако някой от тях не мине отзад. Ами, в повечето случаи, ти просто, трябва да обереш мазилката на сградата или да влезеш в градинките за да се разминеш, без да им мигне окото. Няма по невъзпитана и арогантна твар от българите. Не всички са такива, ама е хубаво да са поне повечето. Имало е много други случки. Но няма смисъл. А относно авторката, кофти преценка, сама си е виновна, къде ходи, кой я кара. Ами явно и тя е супер простачка, защото простаци никога не са разговаряли така с мен, винаги са простеели, докато им обеснявам.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани