Живот под прав ъгъл или какво е субкултурата "стрейт едж" | webcafe.bg
Webcafe

Живот под прав ъгъл или какво е "стрейт едж"

Аспарух Калянджиев
24.03.2014, 08:48 (обновена 27.03.2014, 16:18)

1 от 5 снимки Назад Напред

Символът на стрейтеджърите

sXe - е съкращението, което използват стрейтеджърите, за да се назовават

Стефани Соколински напуска родното Бордо на 16, минава през Париж, Копенхаген и Сиатъл, накрая (ако има край) акостира в Ню Йорк. Пее тихо и чувствено - на добър английски с лек акцент, с малко музиканти и акустични инструменти. Нейна песен е използвана във вирусен рекламен видеоклип на малка марка за дрехи, гледана е 63 милиона пъти в Youtube. Казва, че парите не я интересуват, прави само това, което иска.

Притеснителна пред камера, изглежда като милиони момичета, прекарали детството си през 90-те. Нарича себе си SoKo, oпределя се като откровено бисексуална, веган, straight edge. WTF?

Израснал съм в среда, в която принципът беше, че ако не си чалгаджия, значи трябва да си метъл. Понятието "субкултура" се настани в речника ми относително късно, но пък ми доказа, че между тези две крайности има спектър от разнообразни течения.

Какво животно е т.нар. "стрейт едж"?

Родоначалникът на стрейт едж движението е музикантът Ян Маккей, а името произлиза от едноименната песен на хардкор пънк групата му Minor Threat, където се описват идеалите му - пълно отрицание на принципите на рокендрола от 60-те и 70-те години от рода на "живей бързо и умри млад". Стрейт-еджът скача в обратната крайност, издигайки като цел "себеусъвършенстването" и борбата с всичко, което съсипва тялото или душата.

Основният принцип, който спазват стрейт-еджърите (от англ. straight edge - прав ъгъл), е "чист" начин на живот. Те не пият, не пушат, не се дрогират, хранят се здравословно, избягват безразборния секс, обличат се семпло и не позволяват животът им да бъде завладян от съвременния "джънк" - бил той медиен или музикален.

Твърдят, че харесват "стойностната" музика - а тя, естествено, е тази, която правят самите те. sXe саундът обаче на първо слушане не се отличава от типичния метълкор; разликата е най-вече в текстовете, с които еджърите налагат посланията, в които вярват.

Звучи почти сюрреалистично  - ъндърграунд концерт, където не се пуши, няма наркотици и алкохол, но всъщност концертите на стрейт едж бандите изглеждат точно така. Ако еджът е нещо толкова позитивно, може би вече се замисляте дали с радост не бихте пуснали детето си на подобно събитие? За щастие, като във всяка друга ситуация, изглеждаща твърде хубава, за да е истина, и тук има едно голямо НО, което ще ви накара да размислите.

Нож с две остриета

Друга основна характеристика на стрейт-еджърите, която след всичко описано позитивно дотук не бихте очаквали, са техните т.нар. "политически" убеждения. Подобно на някои пънкарски групи, доста от стрейт-еджърите вярват в превъзходството на "чистата" раса, като именно "праведният" начин на живот според тях е пътят към нейното опазване и усъвършенстване. От което следва, че за тях хората, отдаващи се на пороци като алкохол, дрога или секс, са "низши" и им се "полага" съответното отношение.

Понякога, предвид близостта на тези идеи до чисто нацистката идеология, към "нечистите" се причисляват и представителите на други раси, но това не е неотделима част от стрейт едж.

Макар да не са крайнодесни като убеждения, представителите на тази субкултура често не се свенят да използват свастиките и другите символи, свързвани с нацизма и фашистките послания. Те изглеждат убедени националисти, ксенофоби и хомофоби - и в блоговете с такава тематика редовно се говори за "опазване на родината", борба за национален идеал и т.н.

Това обаче е само реторика - те не се ангажират с текущи проблеми и не предлагат конкретни решения. А и расистките изказвания не са присъщи на всички еджъри - част от тях категорично отхвърлят подобни тези и смятат, че те са присъщи само на влели се в движението в опит да "изчистят името си" крайнодесни активисти.

Към средата на 90-те хардлайнерите с нацистки привкус са основното ядро на sXe у нас - макар по света те вече да са намалели, в момента именно хардкор идеологията изживява нещо като ренесанс в България. Съвременният нашенски стрейтеджър слуша предимно метълкор и друга "кор" музика - групи като Heaven Shall Burn, Hatebreed, Timebomb и др., и като форма на поддържане на "чист" дух и тяло пропагандира "спорта" като абсолютен източник на здраве - като под спорт се разбира предимно бодибилдинг и бойни изкуства тип кикбокс или MMA.

Кръст на всичко "вредно"

Стремежът към "чистота" кара някои по-хардкор части от стрейт-едж движението да стигат до крайности от рода на тотално веганство, отказ от секс - освен за продължение на рода (или практикуването му сравнително рядко с траен партньор), въздържание от мастурбация и други.

За разлика от обикновените еджъри, които просто не си позволяват да употребяват вредни вещества, агресивните хардлайнери се стремят към забрана на алкохола и цигарите и за околните. Малки групи еджъри дори смятат, че абортите също би трябвало да бъдат забранени, но тази позиция не се отстоява от общата маса.

Има и общности, в които дори кафето е забранено - заради съдържанието в него на стимуланта кофеин, и дори такива, които не одобряват лекарствата по лекарско предписание, ако те влияят сериозно на физическото и психическото състояние.

За по-успешно налагане на sXe като своеобразен бранд спомага и символът X, който първоначално се е използвал като маркировка от членовете на общността, показваща, че на тях не бива да се продава алкохол в барове, дори и да имат правото да го консумират. Символът X се използва и върху тениски и чанти, като татуировки по телата на еджърите и приятелките им (като символ, че на безразборния секс е "поставен кръст"), както и около названията на групите, подкрепящи идеологията.

Въпреки че възгледите им са повече декларативна позиция, отколкото реална цел, няма как да не си зададем въпроса: опасни ли са еджърите?

Двойнствената натура на стрейт едж може да увлече много младежи по алтернативната музика, принципите за чист начин на живот и избягване на алкохол и дрога, но с това в повечето случаи вървят и подклаждащите омраза и чувство за превъзходство допълнителни идеи. Близостта на принципите им до тези на фашистките организации размива границите на субкултурата и към нея охотно се причисляват немалко хора с крайнодесни убеждения.

Това донякъде се дължи и на опита да се промени имиджът на неофашиста - от вечно пиян бръснат агресивен тип в кубинки към "чист", непиещ и непушещ положителен герой, който като същи пионер превежда хората към доброто и закъсалите бабички през улиците.

За някои хора стрейт едж се е превърнал в нещо повече от описание на начина им на живот и убежденията им, а в етикет -  или "имаш еджа", или го губиш. Ако се поддадеш, и примерно консумираш алкохол, има риск да бъдеш отхвърлен от "елитната" общност, която няма повече да те приема като "едж". Така че това, което някога е било название на индивидуална нагласа, се е превърнало в "колективно" прилагане на идеи под формата на "елитни групи", срещу които философията му в началото се е борила ожесточено.

Ако игнорираме крайностите, идеята зад стрейт едж все още остава донякъде вдъхновяваща, дори и в наши дни. И за някои младежи това е начин да се борят с натиска да приличат на другите - натиск, който сега не е по-малък, отколкото е бил преди 20 години. Пък и малко по малко еджърите губят имиджа си на "готини" с навлизането в зрялата възраст - защото рано или късно осъзнават, че няма нищо чак толкова ужасно в пиенето на алкохол в разумни граници.

Едж-идеологията обаче е възможно да им помогне да натрупат достатъчно увереност, за да правят избор какво да правят с живота си сами, не под чужд натиск.

Oще: soko  straight edge  sxe  вегетарианство  стейт едж  субкултура 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.10.2014, 13:24

9 Proxy | 05.10.201413:29

Това е най-голямата глупост, която някога съм чувал за самото движение.

Първо и най-важно - Пънкът като движение и музика винаги е било Anti-fa, тоест след като Hardcore punk-ът е производно на чистия пънк, то няма как движението изобщо да е фашистко и да се бори за каквито и де е чисти раси и глупости. Т-Т Направо ме натъжавате с такива глупави твърдения. Човек ще сметне, че има нещо правилно.

Второ, sXe културата пропагандира позитивни послания и пацифизъм...

Защо ли направих грешката да погледна какво има като информация на български за sXe. Голяма грешка :/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

8 скучко | 28.03.201412:48

"...Притеснителна пред камера, изглежда като милиони момичета, прекарали детството си през 90-те. Нарича себе си SoKo, oпределя се като откровено БИСЕКСУАЛНА, веган, straight edge. WT..."
"...Основният принцип, който спазват стрейт-еджърите (от англ. straight edge - прав ъгъл), е "чист" начин на живот. Те не пият, не пушат, не се дрогират, хранят се здравословно, ИЗБЯГВАТ БЕЗОБРАЗНИЯТ СЕКС, обличат се семпло и не позволяват животът им да бъде завладян от съвременния "джънк" - бил той медиен или музикален..."Чуди се

и още бла,бла,бла... (дрън,дрън,дрън...) Боже ,колко много глупости могат да се издрънкат за един хонорар, което погледнато от прав ъгъл ама хич не е стрейт-еджърско. Бесен
Или както е казал еди симпатичен другар в коментар под друга "творба":

"Я лапай бахора бе, чичак импотентен , пий си хапчетата и сънувай негърски бастуни. "
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.03.2014, 08:50

7 Елвира Николова | 28.03.201408:58

Тази статия е болезнено безумна. Заради подобни глупости в обществото е пълно с погрешни мнения за неща, от които никой не разбира.

"Те изглеждат убедени националисти, ксенофоби и хомофоби - и в блоговете с такава тематика редовно се говори за "опазване на родината", борба за национален идеал и т.н." - как не те е срам? Какво лошо има в националния идеал? Защо употребяваш термини, които не би трябвало да очерняш? Ходил ли си по музеите из страната, чел ли си за Априлското въстание, за военновъздушните ни сили, за Ньойския договор? От написаното от теб съдя само едно и това е, че си глупак, който дори няма нищо общо със стрейт едж движението. Защо хората пишат за неща, от които нищо не разбират? И най-вече - защо им предоставят място, на което да се изявяват?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.03.2014, 16:54

6 Mariyan Kartinata | 25.03.201416:55

Смях в залата. Лошото,че ще вземе и да повярва някой
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 16:07

5 CToRH | 25.03.201401:48

Толкова е тъпо когато непросветени идиоти пишат статии на базата на Гугъл, че ми идва да намеря автора лично.
Стрейт едж няма нищо общо с нацистките идеи. Има разни "стрейт едж" блогове на нацисти. Ти Аспарухчо за това ли се изхвърли? Ами почети някоя книга бе. Не бързай да пишеш преди да знаеш.
Нацистите могат да изберат да са стрейт едж. Аз например съм вегетарианец и психолог. Значи ли това, вегетарианците са психолози?
Що за гений!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

4 Borracho | 24.03.201423:11

Тъй на 2 рикийки не виждам проблем да си пусна един два трака от In This Defiance. Парадоксално, ма ни мъ е срам.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.06.2011, 10:40

3 Konstantin Georgiev | 24.03.201422:22

Много слаба статия, която най-вероятно е и преведена директно от някъде. Неразбирането и непознаването на тематиката е умопомрачително. А твоа за "чистата раса", като го видях ми прилоша.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.03.2014, 21:52

2 Victor Tsonev | 24.03.201421:54

Тази статия е пълно безумие, изказано от крайно неосведомен човек, за който хората се делят на метали и чалгари....

ПС: По-добре я изтрийте и като си подбирате авторите, гледайте да са задълбочени и преживели хора...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

1 Borracho | 24.03.201412:07

И аз бях фанатичен стрейт едж..... до към 14-15 годишен muhihihihi
   

оценка

+1 -1

Най-коментирани