Светлина и въображение | webcafe.bg
Webcafe

Светлина и въображение

Десислава Мирчева, снимки Явор Николов
23.09.2012, 12:50 (обновена 28.09.2012, 12:29)

1 от 8 снимки Назад Напред

визуален театър

Снимка: © Явор Николов

Абстрактно, живо и много красиво

Ако някоя вечер започнете да виждате светещи двуметрови научнофантастични същества около себе си, не изпадайте в паника! Определено не полудявате, не сънувате и не е от алкохол... То си е чиста реалност, при това измислена от хора.

Часът е малко преди 21:00 и на пешеходната зона на Витошка, както обикновено, прилича на мравуняк. Част от тълпата чака светлина. В един момент, от нищото, се появяват хора със светещи костюми. Всеки един от групата се разхожда на обувки тип кокили. За незнаещите е време да обясним, че присъстваме на така наречения "визуален театър", който е известен по цял свят като едно от най-красивите и атрактивни модерни изкуства. В България обаче, този вид игра на светлина и въображение все още не е добре познат. За щастие, има хора като творците от "Lux Lumina Group", за които сцената не е достатъчна и търсят нещо повече от аплодисментите в края на представлението.

Фестивалът на визуалния театър се провежда за първи път в България и е част от седмицата посветена на Деня на София. В "Lux Lumina Group" усилията си са обединили художници - сценографи, които се занимават активно със съвременния театър и кино. Интересът им е привлечен от изключителните възможности, които този вид представяне открива пред творците.

Хората с много въображение, както предпочитам да ги нарека, са имали и предишни представления, на различни места в столицата, с които целят да разчупят границата между публика и актьори. От 2009 г. насам те са правили фотографска изложба, инсталация и още два пърформанса. По-късно ги осенява и идеята да направят цял фестивал. От обикновените минувачи по една столична улица я посрещнаха с открито възхищение и ниско паднала мандибула.

От нищото на "Витошка" изскача бяла фигура, която е застинала в поза тип уличен артист, който се прави на статуя. Ситуацията обаче е доста по-различна и пред монумента от човешки тип няма сложена шапка, в която да се събират жълти стотинки. Напротив, всичко е безплатно! Докато зяпам светещата женска фигура, която е облечена изцяло в бели и странно назъбени пластини, зад себе си чувам познато ръмжане. Обръщам се и ... Чубака! Е, не точно, но да кажем, че братовчед му бе дошъл на посещение в малка България.

От светлините, които излизат през "лапите му", трудно успявам да забележа, че зад мен фигурите вече са цели три. Към ARMOR LUMINA, както се нарича прекрасният женски монумент, дело на сценографа Антония Попова, са се присъединили двойката BRAIN LUMINA. Семейството, което много наподобяваше извънземни в човешка визия и светещи глави, бе дошло на Земята с мир. И те, както и създателката им  - Ванина Гелева, държаха да го знаем!

Докато се завърти човек около оста си, светещите фигури се удвояват. Стават цели 6, коя от коя по-атрактивни. Към Чубака, който в последствие разбирам, че се казва LUX SATYRODIOGEN и е дело на Йосиф Божилов, са се присъединили вече земната принцеса Лея, със "светлинно" име LUX AGENT. Тя е творение на Мира Каланова и се оказа фаворит на децата заради оръжията, с които разполагаше и от които излизаха сапунени мехурчета. Точно до нея изгряват светлините вълни на OCEANIA LUMINA. Моделът на Огняна Серафимов и Мира Петрова е "лицето" на фестивала, можете да го видите на всички плакати и флайери.

До "агентката" завалява дъжд от звезди. Млада дама със светещо черно було и романтичното име RAIN LUMINA, омагьосва няколко младежи, които я гледат изпитателно. Сценографката  Виржиния Додова малко по-късно ми обясни, че този костюм изисква минимум две седмици, за да бъде направен. "Всичко по нея е от изкуствена материя, а светлинките се захранват от батерии. Целият пърформънс е дело на много хора, не е само мое", обяснява тя.

Самата RAIN LUMINA, както и останалите 7 души със светлинни костюми, нямат право да говорят по време на постановката. За мое щастие след представлението, момичето проговаря: "Много е трудно да се ходи с тези обувки.". Трудно, но пък красиво.

Макар да нямат право да си бъбрят с нас, ходещите светлини имаха абсолютното право да се смесват с тълпата, доколкото е възможно. Оказа се, че това не е никакъв проблем за LUX CARNIVALE на Марина Додова. "Палячото" буквално търчеше наоколо, стряскаше децата с викове, размахвайки злокобно светещия си чадър със звънчета. За някой, който се плаши от клоуни, светещата физиономия на този вероятно се е превърнала в кошмар.

Само чрез светлина и музика, без допълнителни декори и никаква реч, LUX театърът въздейства по най-различен начин на публиката. Всички искаха да се снимат с "актьорите" още докато течеше представлението. Едни надничаха в пазвата на "Чубака" и се дръпваха възкликвайки: "Вътре е поне 40 градуса, как издържа?!".

Една част от чужденците се притесниха и последва заплаха с черна папка насочена срещу OCEANIA. "Нападателят" обаче получи просветление в момента, в който бе докоснат от ръката на вълните. Когато човек види всичките 8 светещи човешки тела претворени в изкуство, се получава нещо, което не присъства и в най-смелите ни мечти. Интересно е да чуеш как работи въображението на всеки един от присъстващите. Едни имат невъобразими идеи, други ги сравняват с познати герои.

"Показват ни какво е да се работи в екип, без да комуникират по между си", чувам последно зад гърба си. След което фигурите потеглят обратно по пътя и влизат в малките улички, от които излязоха, отнасяйки светлината със себе си.

Който не е успял да види чудото на светлината, може да поправи грешката си и да отиде на втори магически перформънс. Той носи името A N T I T H E S I S и отново е дело на сценографите от "Lux Lumina Group". Застанете с лице към Народния театър в неделя вечер и очаквайте пряко включване точно в 21:00 часа от площада. По-нетърпеливите могат да видя инсталацията на УШИЙМИ! още 17:00 часа на същото място, само че на дневна светлина.

Oще: lux lumina  визуален театър  изкуство  пърформънс 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.08.2012, 10:53

1 Зеленото човече | 24.09.201211:55

Невероятно красиво. С удоволствие бих отишла да гледам подобно нещо. Това са онези моменти, когато просто трябва да спрем и да се насладим на красотата от живота.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани