Изкуството да се снимаш сам | webcafe.bg
Webcafe

Изкуството да се снимаш сам

Lifecafe, по Time, Wired
16.10.2013, 16:32 (обновена 17.10.2013, 12:24)
Selfie

Снимка: © Getty Images

Думата „selfie" на градски жаргон означава именно дигитален автопортрет, който сами сте си направили в парка, банята, метрото

Аз-ът никога не е бил такъв разколник. Имаме го в обществена, лична, а напоследък и във виртуална разновидност. Това е собствената ни личност, експонирана под една или друга форма върху дисплея. Склонността непрекъснато да споделяме в интернет новото около себе си - и себе си - стана толкова натрапчива, че се превърна в дигитален тик.

От известни тинейджъри до дежурни полицаи, от строги диктатори до всеки друг, за когото междувременно се сетите - малцина от тях могат да устоят на всеобщия и натрапчив подтик да заснемеш и да споделиш образа си.

Съблазънта от самопортретирането не е нещо ново. Бариерите и пречките - като купуване на платна и бои, намиране на студия, физическа възможност, спонсори и т.н. - още ги има, но каналите за това вече са много по-отворени.

Тази седмица в Лондон се открива новаторска изложба на „самоснимки" (National #Selfie Portrait Gallery). Думата „selfie" на градски жаргон означава именно дигитален автопортрет, който сами сте си направили в парка, банята, метрото.

Терминът дори влезе в онлайн речника на Оксфорд, придружен с обяснението, че след това снимката се публикува в социалните мрежи. Така че експозицията, една от първите по рода си изобщо, търси обяснение на нуждата от дигитално изразяване на личността.

Голямото снимане с артистично тълкувание

Изглежда прекалено лесно - от телефона направо в галерията. Там са подбрани серия от „selfie"-фотографии на 19 новоизгряващи творци от Европа и САЩ, които се подвизават из виртуалното пространство и са съсредоточени върху проблемите на личността. Сред тях има най-разнородни арт експериментатори - от интернет поети до специалисти по видео инсталациите.

Куратори са Кайл Чайка и Марина Галперина от Бруклин, Ню Йорк, които същевременно се изявяват и като писатели. Те твърдят, че повечето „selfie"-снимки са скучни като повечето хора - ето защо голям процент от тях предизвикват единствено подигравки.

Няма да се спираме върху мнението на по-старите поколения, които изобщо не одобряват прищявката за личностно разпространение къде ли не и как ли не.

В общия случай автопортретът е много популярно средство за комуникация с околните. Така имаш възможност да покажеш на останалите това, което смяташ, че е твоя силна страна или предимство - корем, гърди, определено изражение на лицето, чифт нови обувки и какво ли още не.

„Selfie"-тата са съвсем преднамерени в своите действия. Те прости винаги трябва да изглеждат страхотно.
Когато говорим за артисти обаче, особено за визуални такива, които работят и живеят онлайн, то при тях е по-лесно да кажат нещо, когато самите те са част от посланието.

Създателите на изложбата ви съветват да помислите малко повече върху въпроса дали „selfie"-снимките са легитимна форма на изкуството, припомняйки имената на Ван Гог, Уорхол и Шърман. Не са малко творците, обсебени от собственото си изражение. Защо и обикновените хора да не са?

Снимам се тук и там

Кайл Чайка и Марина Галперина изтъкват, че съвременните технологии са направили себеизразяването много по-бързо и лесно. Този стремеж получава всякакви импровизации и проявления, докато преди векове рисуването на нечий или собствен образ си е било трудна и сложна работа.

Галперина отдава това не на нарцисизма, а на все по-силния натиск за дигитален персонален бранд на собственото ни Аз. „Става дума просто да бъдеш своя аватар".

Не се изкушавайте да търсите нещо хипстърско или иронично. Толкова много хора публикуват в социалните мрежи снимки, които сами са си направили. Скорошно проучване на една от големите компании за мобилни телефони показа, че 30% от фотосите на потребителите между 18 и 24 години са точно такива.

Да не говорим за звезди от сорта на Риана, Лейди Гага и Джъстин Бийбър, които са истински "selfie"-зверове и не се свенят да ни показват своите голи тела, пиянски изцепки, нови дрешки и гаджета. Това наистина се превърна в цяло изкуство, особено ако искаш да изпъкнеш в камарите от изображения, които всеки ден милиони потребители бълват.

Oще: автопортрет  аз  егоизъм  интернет  самоличност  снимки  социални мрежи 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

5 Thea Atanasova | 19.10.201317:32

http://www.youtube.com/watch?v=L9oC21ml2BU
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

4 Fedar | 19.10.201300:17

Lele-male, душа, и аз се радвам да те видя. То напоследък не останаха интересни коментатори в тоя сайт - всичко се узурпира от Ел Потнико и от Бойче Свободния Бургаски. Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

3 lele male | 18.10.201310:27

Кифльоци! Много щастлив

П.С. Ама си е трудно мамка му! хихиххи
Fedar - радвам се да те "видя" Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 18.10.201309:24

Я памятник себе воздвиг нерукотворный...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

1 Fedar | 17.10.201317:25

Тази тема е запазена територия за Божидар Гюлмезов. Смее се
   

оценка

+2 -0