Мъжете мислят за секс нонстоп. И не само | webcafe.bg
Webcafe

Мъжете мислят за секс, колкото и за храна

Lifecafe , по abcnews.go.com
02.12.2011, 11:08 (обновена 05.12.2011, 07:54)
Жена в легло

Разбит е митът за порочното мислене на мъжа

Противно на химна на Korn от 90-те, оказва се, че мъжете не мислят единствено за секс по цял ден. Според ново проучване, мъжете на възраст между 20-25 години наистина мислят за секс по-често от жените, но освен това мислят за храна и сън.

Учените от Държавния университет в Охайо са анкетирали 283 студенти, за да проучат колко често те мислят за секс, храна и сън в рамките на една седмица. Повечето мъже, които броили сексуалните си мисли дневно, засекли около 19 - или малко над един път за всеки час, в който са будни, което напълно опровергава широкоразпространената хипотеза, че ги сполитат на всеки седем секунди. 

В крайна сметка мъжете изглежда не са толкова склонни на сексуални мисли

"Изумява ме как хората не престават да цитират тази фалшива статистика, че мъжете мислят за секс почти постоянно и много по-често от жените," заявява Тери Фишър, професор по психология в университета и водещ автор на проучването, което ще бъде публикувано в изданието Journal of Sex Research. "Когато съществува такава популярна концепция, която е толкова чужда на реалността, наистина е важно ситуацията да се изясни".

Фишър работи съвместно със Закари Мур и Мери-Джоу Питенджър - студенти в курса й по човешка сексуалност, за да проведе изследването, в което подбрани на случаен принцип 163 жени и 120 мъже са били помолени да засичат сексуалните си мисли.

"Това, което открихме, е толкова далеч от този дълбоко вкоренен стереотип," разкрива тя, цитирайки ненаучните изчисления, че мъжете мислят за секс около 8000 пъти през 16те часа, в които са будни. "Когато на мъжете им се повтаря, докато израстват, че не мислят за нищо друго, освен секс, мисля, че това ги дискредитира".

Деветнадесетте мисли за секс дневно при мъжете едва надвишават тези за храна, чийто брой е 18. От друга страна, повечето жени са отчели по 10 мисли дневно за секс и по 15 - за храна. Средният брой на мислите за сън при мъжете и жените пък съответно е 11 и 8.

И все пак като цяло основно в мъжките глави витаят мисли за първични потребности

Проучването подкрепя тезата, че мъжете мислят за секс по-често от жените, но все пак тези мисли са по-малко от очакваното. "Мъжете наистина мислят повече за секс, но освен това мислите им за храна и сън също са по-големи на брой," обяснява Фишър. "Не е ясно дали те просто са по-съсредоточени върху състояния, свързани с първичните потребности в сравнение с жените, или само са по-склонни да отчитат и споделят това, което им минава през главата".

Въпреки че средният брой на мислите за секс при мъжете са 19, при някои момчета те варират между една и 388.

"Забележителното при нашите данни е тяхната променливост," споделя Фишър. "Това ги прави трудни за генерализиране. Когато един мъж чуе твърдението, че представителите на неговия пол мислят за секс на всеки седем секунди, той може да си помисли, че има нещо нередно в него, защото не отделя толкова много време за сексуални помисли, а когато жените чуят този мит, ако прекарват значително време, мислейки за секс, те също биха помислили, че нещо не е наред с тях."

Фактор за креватните мисли е и възприятието за собствената сексуалност

По-точен фактор за определяне на честотата на сексуалните мисли е личният комфорт на човека спрямо неговата сексуалност. "Използвахме анкета за сексуалните нагласи на хората, за да изчислим степента на тяхната еротофилия или еротофобия," обяснява Фишър. "Хората, които са били оценени като еротофили, са регистрирали повече сексуални помисли".

Когато участниците в изследването били накарани да предположат колко често мислят за секс преди да започнат да засичат, мъжете масово се надценявали. "Това от части съвпада с популярното схващане, че мъжете мислят за секс повече, от колкото за други неща," допълва Фишър. "Понякога тези общоприети идеи предписват човешкото поведение".

Изненадващото при това проучване е, че то не успява да открие нито един индикатор, който е директно свързан с повече сексуални мисли. Нито високият резултат при теста за еротофилия (който значи, че хората приемат напълно своята сексуалност) и неограничените сексуални нагласи, нито липсата на притеснения за това какво е социално приемливо са специфичен показател за завишен брой на еротичните мисли. 

Дали обаче тази честота на сексуални мисли е в сила и извън студентските години?

Особено интересно е, че разбирането на участниците в изследването за това какво е социално приемливо оказва влияние върху техните отговори. "Хората, които винаги отговарят "както е редно" на въпросите, вероятно премълчават истината и се опитват да управляват впечатлението, което оставят у останалите," обяснява Фишър.

"В този случай виждаме, че жените, които се интересуват повече от това какво впечатление създават, са склонни да регистрират по-малко сексуални мисли и това се дължи на факта, че този тип мисли не съвпада с типичните очаквания, отправяни към жените".

Фишър споделя, че планира да насочи проучването си към по-възрастни хора, тъй като жените достигат сексуалния си апогей чак на 30-годишна възраст. От друга страна, този връх при мъжете се наблюдава точно в университетските им години.

"Въпреки това, тези младежи все още не са обсебени от секса," твърди Фишър. "Те със сигурност дори не се доближават до идеята, че мъжете мислят за секс на всеки 7 секунди".

Oще: анкета  възраст  жени  мислене  мисли  мисъл  мъже  проучване  психология  секс  сексуалност  студенти  храна 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

12 Мина | 05.12.201113:11

Някаква, а така- ходи навън и се срещни на живо с вискоинтелигентния Потник и стани номер 200+ на Миро, ако толкова те кефят- не си губи времето с нас! И на нас няма да ни е мъчно, много! А скучно- още по-малко!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

11 Thea Atanasova | 05.12.201108:45

И на мен ми е по-добре без тия шизофреници... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.10.2011, 20:00

10 Nqkakva | 04.12.201121:10

хаххах..."паплач", ама са интересни и предизвикват поне 400 коментара Намига пък вие сте скучни и стерилни като документален филм от преди 30 години....излизам да не си губя времето Отегчен Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

9 Оня Дето Го Трият | 04.12.201120:53

Някакси се диша тук спокойно и е приятно когато ги няма
Всъщност не сте ли цялата тая паплач един и същи човек? Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.10.2011, 20:00

8 Nqkakva | 04.12.201120:42

Блудкави статии и още по-блудкави коментари,няма го нито Миро Апостолов да напише нещо,нито Потника да коментира.....пълна скръб сте Отегчен Отегчен Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

7 Оня Дето Го Трият | 04.12.201120:08

През 7 секунди за секс, а за храна още по-често....
А за английски футбол кога?
Нема време не разбирам
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.02.2011, 15:02

6 kakao | 04.12.201119:20

Глупости! Много повече мислят за храна!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

5 Thea Atanasova | 04.12.201118:34

Да наистина Чинчифон е много прав. Който е гладен ще мисли за храна, който е жаден ще мисли за вода. Дай сега да засичаме кой кога огладнява и ожаднява. А има и друг момент. Всички хора са различни и всеки има различно либидо. Някой с по-силно, други с по-слабо. Има и много жени с високо либидо, което означава, че имат повечко мъжки хормони. Както има и мъже с ниско либидо, защото имат повече женски хормони. Така че тия изследвания са пълна измишльотина. Като статиите от рода, че кафето и виното са много полезни... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

4 Чинчифон | 04.12.201117:52

Ако тези т.н. учени смятат,че мъжете МИСЛЯТ за храна,то те трябва да обяват за мислене и пиенето на вода или пък дишането на въздух.Ако безусловните човешки инстинкти зависеха от мисленето,то глупаците щяха
да се задушат,защото трудно мислят за дишането.Но те държат властта в страната и няма да се удавят-нито във вино,нито с минерална вода. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.08.2011, 09:40

3 tipin | 04.12.201113:15

Как не се уморихте от тези глупости, писани от инпотентни 70-годишни мъже.
Трябва да съм толкова инфалтилен, че да мисля за секс по един път на час.
Като гледам някое момиче, за какво да си мисля, откъде си е купила роклята или как да й напълня пъпа със сперма.
Какво да направя, че съм мъж и тъшаците ми правят по един черпак семенна течност на ден.
   

оценка

+0 -0