Кариеристе, ти си роб | webcafe.bg
Webcafe

Кариеристе, ти си роб

5347688Антония Антонова
31.08.2016, 14:33 (обновена 22.09.2016, 16:31)
5

Снимка: © Getty Images

В корпоративния свят е пълно с хора, които, докато изпращат мейли, попълват екселски таблици и правят кафе, изглеждат все едно спасяват бедстващи африканци от гладна смърт.

Много образовани млади се идентифицират почти изцяло с работата си, убедени, че тя е най-важното нещо в живота. Понякога наистина е така. Когато трудът ти е от смисъл и за другите. Често обаче работиш нещо тъпо, което е от значение единствено за някой над теб.

Тогава е хубаво да помислиш какво те определя като човек и какво те прави личност извън часовете в офиса. Защото това, че носиш костюм и си изкарваш заплатата не може да бъде човешка ценност само по себе си. Важно е, но не може да определя кой си.

Масовата култура на приемане на работата като второто ти "аз", независимо колко безсмислена е тя всъщност, е от огромно значение за начина, по който функционира съвременното общество и бизнесът.

Да седиш някъде по 12 часа обездвижен и да "пиукаш" една карта всеки път, когато станеш от стола, за да те види слънце за 5 минути, е важно. Да родиш на 40 - също. Все признаци, че се справяш добре в тоя живот.

Няма лошо да се трудиш за кинти, каквото всъщност правиш и което е достойно, важно и правилно. Но дотам.

Ти не си супер як, само защото взимаш заплата и имаш работно време. Просто не си.

Това, че спазваш дрескод, работиш в open space и се потиш на 40 градуса жега в закопчана догоре риза, докато обядваш сандвич с пълнозърнесто хлебче и кълнове и пиеш американско кафе в голяма картонена чаша с името ти, провеждайки служебен разговор с китаец на английски, не те прави човек с призвание, още по-малко - човек от значение. Ако си такъв, то не е заради това със сигурност.

Машината е много добре смазана и всички сме взаимозаменяеми частици от нея, щем не щем.

Важно е да висиш на едно място определен брой часове, цялата ти ценностна система да е завъртяна около ходенето в някакъв офис до края на живота ти и издигането по някаква стълбица със стъклен таван, отвъд който са само звездите...

Е... И някой по-голям "меринджей" от теб, после някой над него и накрая - хората, които не работят за друг и пият уискита на яхта до 18 годишна топ моделка точно в този момент. Защото ти работиш за тях.

Да се идентифицираш с работата си е яко, ако си лекар, творец, човек, който оставя следа или помага на хората под някаква форма, ако тя е твое призвание, ако те прави по-добър и полезен за другите, ако те допълва като личност, ако те учи, развива и изгражда.

Това може да се случи, дори ако си чистач (традиционните професии обикновено са смислени, неслучайно съществуват от векове).

Неслучайно един от най-често задаваните въпроси към дечицата е "какъв искаш да станеш като пораснеш?", а отговорите обикновено са свързани с професии, а не с качества.

Тоест, усмихнато момиченце без два предни зъба пред теб едва ли ще отвърне на подобно питане с "добър човек" или с "щастлива". Рядко ще ти отговори и "майка". То знае, че в такива ситуации се казва "банкер", "адвокат" и "дизайнер".

За жалост обикновено същите тези дечица след 20 години просто вдигат телефона на разни хора от Тексас, които се чудят защо им липсва част от електрическата косачка, която току що им е била доставена. Правят го срещу пари. В което няма нищо лошо.

Стига това да не е начин на живот, в който службицата е издигната на пиедестал и е приета за най-смисленото и важно нещо изобщо. Защото просто такива са ценностните стандарти, които светът на капитала е наложил в главите на своите пчелички.

Не малко заробени кариеристи изобщо не знаят какво да правят в свободното си време, отдавна са изгубили този усет за живота извън четирите стени на прохладния офис, където чинно и ежедневно изпълняват задачки, получават бонуси и се билдват с колеги. Супер яко.

Огледайте се наоколо. Колко млади хора познавате, които си планират грандиозния едноседмичен отпуск за годината едва ли не месеци предварително, като всичко, което ще се случва в тези почивни дни, е преценено и измислено под точна схема и програма? Защо не и вкарано в поредната екселска таблица?

Но когато погледнеш картинката отгоре, всичките тези неща май не са от особено значение.

Защото момчето, което е приготвило сандвича ти с кълнове, без да е облечено в изгладен костюм, може би всъщност се занимава с нещо далеч по-смислено. Така де, поне прави храна човекът, нищо, че навярно не е "по специалността"...

Защото от значение е кога видя за последно майка си, как възпитаваш децата си, какво наистина смяташ за важно, колко често се гушкаш с любимия и какъв човешки пример даваш, независимо дали на работното си място или извън него. Все неща, които, ако са изпълнени добре, могат да бъдат твоя визитка. Истинска, не на картонче. А работата - нека си върви.

Oще: бизнес  капитализъм  кариеризъм  кариеристи  коспоративна действителност  офис  професионално развитие  професия  пълен работен ден  работа  работа на смени 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.04.2014, 18:11

41 граф Сен-Жермен | 02.09.201618:05

Винора, ти направо ми отвинти главата.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

40 Xaoc | 02.09.201614:49

Да си чистач, също е добре, защото е стара професия Смее се Особено ако работиш в "ТИТАН" АД. Проституцията също е древна професия и прави много хора щастливи. Jebem ti журналистиката Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

39 Dear Ivan | 02.09.201614:27

Winora, аз съм и световна лига Усмивка Обажда ми се една духовита приятелка с думите: "Честито! Какво пак си направил, че само за теб пишат по вестниците и говорят по радиото и телевизията?" Казвам, що бе, кво? "Ами чета и слушам, непрекъснато говорят за някаква световна лига - световната лига това, световната лига онова, докато загрея, че става дума за тебе." Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.01.2015, 18:38

38 Winora | 02.09.201613:30

Иване, много добре си го казал в коментар 36. И аз, като бях в Америка, като ме питаха, "Ду ю....", винаги отговарях, "Дую, дую, ую дую еври дей". Много се смяха.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

37 Dear Ivan | 02.09.201611:10

Не знам защо си губя времето (всъщност от мързел, докато си почивам, което понякога удължавам), но да ви кажа, макар сигурно да няма смисъл.

Антония Антонова, както споменах, не може да обхване в един текст всички случаи на модерна унификация и обездушаване на хората. Тя има предвид само механизираните еднакви чиновници и други пионки по фирмите, които правят едно и също без смисъл, а смисълът и ползата са някъде много далече от тях.

Има много видове офиси, основна дума в текста. Офис на английски е всяко служебно помещение, също и кабинет. "В офиса ми! Веднага!" Това е неграмотен превод на "в кабинета ми". Много лошо и от необразовани хора се прие това офис за всичко. Има чудесни думи, които за разлика от офис значат нещо - кабинет, канцелария, приемна, работно помещение, редакция, кантора, зала (за нещо), служба, работно място, у нас казваме дори работа, "отивам за малко до работата и ще се върна бързо" (когато жена ти готви в събота обяд, пък тя ще те използва да купиш марули на връщане Усмивка ). Сега тук всички са обидени от името на техния офис и че не са такива. Ами не му казвайте офис, а му казвайте както трябва, и няма да сте обидени Усмивка

За прасето. Преди няколко дни се обидих, но не лично, а за дядо хаджи. Не съм толкова стар, а и той не е толкова, макар да е малко по-голям от мен. Но ако приемем думата стар, аз познавам добре българския народ, в него в момента едва ли ще се намерят и десет души в България с толкова уродливо мислене, които да произнесат: "Вие сте стари и е най-добре да умрете." Това за мен приключва целия въпрос с deowin. Нормално не би ми направил изобщо впечатление, но това беше прекалено грозно, за да не го забележа.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 09.10.2015, 23:08

36 Smith | 02.09.201610:49

Преди най-противен беше скалата,но сега ваньо го замества.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

35 Dear Ivan | 02.09.201610:48

Добре, гад съм Усмивка Толкова съм известен като гад, че ме споменават по цяла Америка, а тя, както знаете, е богата на гадове. За кого мислите, че става дума, като кажат "ай гат ю", "ю гат ми" и "ай гат ит". За мен, естествено Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 03.03.2014, 11:14

34 prqkor | 02.09.201610:10

"Полово флуидни" , това ми хареса Усмивка
Защо с лошо към Иван ? Интелигентно момче е ,даже ми стана симпатичен , но битието и локацията му прозират през написаното.
Защо хората губят времето си да се правят на такива каквито не са ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

33 niemen | 01.09.201619:38

Чета и се питам, кой е по-противен тип - Свинчо или Скъпия ни Ваньо. Май да.
   

оценка

+0 -5

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

32 peta_wawa | 01.09.201618:34

Ти пък, за това специално да пропишеш Усмивка. Не се вързвай.
Хубаво пиши, но кафето намира статии, превежда ги и хвърля една шепа Криско, Азис, Гърция, лютеница, шкембе, ракия или каквото там отива да прикрие фрапиращите разлики с нашата действителност, след което го пуска на населението Усмивка ...
   

оценка

+1 -0