Декаденс по италиански: повече дрога, по-малко правила | webcafe.bg
Webcafe

Декаденс по италиански: повече дрога, по-малко правила

Lifecafe
08.06.2011, 11:37 (обновена 08.06.2011, 12:56)
берлускони

Снимка: © Getty Images

Според изследването италианският премиер Силвио Берлускони се явява "ефирен навигатор" на наблюдавания излишък на индивидуализъм.

Италианците изживяват сериозна антропологическа криза, сочи изследване на италианския институт за социално-икономически изследвания ЧЕНСИС. Според него те са станали по-агресивни, депресирани и нарцистични и това е довело до масово неспазване на законите.

Излишък на индивидуализъм

Според председателя на ЧЕНСИС Джузепе Де Рита в италианското обществото се наблюдава т.нар. "излишък на индивидуализъм". В резултат на това между 2004 и 2009 г. сексуалните престъпления, телесните повреди и побои са се увеличили значително.

За десет години - от 2001 до 2009 г. - потребителите на антидепресанти са се удвоили (114,2%). Сред младите е налице и голям риск от злоупотреба с алкохол, която за периода 2009-2010 г. нараства от 14.9% на 16.6%.

"Кокаиново прет-а-порте"

Също така се наблюдава сериозна опасност от наркоепидемия. Наскоро списание L'espresso публикува статия, в която нарече тенденцията все повече италианци да употребяват кокаин като витамин C "Кокаиново прет-а-порте". Изследвания в Бари показват, че над 30 000 души в града (около 9%) смъркат - от 14-годишни деца, които носят кока в училище, до 50-годишни служители, които не могат да работят, ако не се подкрепят с белия прах.

За да задоволи пазара, съставен от клиенти, които няма да излязат да търсят кока на улицата, дилърството също търпи революция. Днес пласьорът може да е портиер на сграда. А както установи скорошно разследване в Неапол, в дистрибуторската мрежата се оказват въвлечени фармацевт, адвокат, счетоводител и дори висш военен служител.

Доста от дилърите пък са доставчици на храна за вкъщи. Така поръчката на дозите бял прах по телефона се измерва в брой пици. Полицията разкрива все повече ресторанти, които доставят "Маргарита" с моцарела, пресен домат, босилек и... щипка кокаин.

Правилата не трябва да задушават свободата

Все по-голямата липса на самоконтрол и занижаването на етичните критерии се обяснява с индивидуалистичните нагласи на италианците към обществото. 85% смятат, че единственият арбитър за собственото поведение е съвестта, а според 67,6% правилата не трябва да задушават личната свобода.

Младите хора между 18 и 29 години пък смятат, че можеш да бъдеш добър католик и без да споделяш напълно моралните принципи на Църквата.

Ти мен уважаваш ли ме...

Относно агресията 7 от 10 италианци казват, че ако не накараш някого да те уважава, то той никога няма да го направи. Според близо половината от анкетираните понякога е правилно да се бориш за уважение дори и с непозволени средства, а 21,2% от хората заявяват, че "В света на хитрите трябва да станеш като тях, за да се адаптираш".

По образ и подобие на Берлускони

Според изследването италианският премиер Силвио Берлускони се явява "ефирен навигатор" на наблюдавания излишък на индивидуализъм.

Изследователите са кръстили явлението "берлусконизъм" и смятат, че този личностен цикъл ще продължи да се проявява и след Берлускони.

Антонио Монда, журналист в италианското издание La Repubblica и доцент в катедра Кино и телевизия към Университета на Ню Йорк, говори за "неопаганизъм", отбелязвайки, че Берлускони е в състояние да се възползва по-добре от всеки друг от характера на италианците, моделирайки го по свой образ и подобие през годините чрез медийната си империя.

Италия - социален експеримент

Това което се случва в Италия, утре може да се случи другаде, казва Киара Волпато, преподавател по социална психология в Милано, в публикуваната в New York Times дискусия под заглавието "Декаденс и демокрация в Италия".

"Италия е огромен социален експеримент, лаборатория за политически режим, въз основа на контрол на средствата за масово осведомяване и чрез тяхната употреба и мощност е вероятно да се направи модел на други демокрации", смята Волпато.

Oще: агресия  алкохол  антидепресанти  декаденс  италия  наркотици  правила  свобода 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.10.2010, 15:44

1 Любима Стайкова | 09.06.201100:25

Ама това за Италия ли се отнасяло бе! Аз реших, че за България. Палав
Колко познато!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани