Финансов наръчник за идиоти | webcafe.bg
Webcafe

Финансов наръчник за идиоти

Весела Николаева
14.02.2017, 13:53 (обновена 17.02.2017, 14:59)
банкомат, банкиране, теглене на пари от банкомат

Снимка: © Getty Images

Как да вземем глупаво решение за личния си бюджет, докато се подиграваме на бабите, които хвърлят пари през балкона или дават леконравно на измамници

Нивото на финансовата грамотност в България е отчайващо ниско и няма изгледи скоро да отбележи скок нагоре.

Редицата инициативи са капка в морето от български граждани, уверени в интелекта си и обвиняващи бежанците, банкерите и мистериозните заговори за незавидното си финансово състояние.

Истината е, че доходите в България са ниски и отделянето на част от тях за застраховки, спестяване и инвестиции е непосилно за много от българите. Както е истина и това, че редица решения, засягащи финансите ни, не зависят от приходите ни, а от собствения ни разум.

Освен това е нелепо през 2017 г. да се оправдаваме с дългия социализъм за неумението да боравим с пари.

Ако не сте съгласни с написаното дотук, предлагаме ви полезни съвети за разстройване на личния бюджет. Действат безотказно и сме ги почерпили от ежедневието на реални хора и от истински събития.

1. Изтеглете заем, който ще ползва Ваш роднина/приятел.

Повярвайте на чистото му обещание, че той ще плаща вместо Вас, а в замяна ще ви даде част от парите/ще ви запомни с добро.

2. Станете поръчител по кредит, който шефа ви трябва да изтегли "За да тръгне бизнеса".

Повярвайте, че точно Вие сте му "много ценен", "няма друг начин" и "като потръгнат нещата, ще се отплати".

3. Подпишете договора за кредит или поръчителство на познат, без да го четете.

Нали си вярвате? А и през ум не ви минава, че може да потърсите адвокат за съвет - те искат пари, да не сте луд да им давате.

4. Повярвайте на банковата служителка, която Ви предлага поредна кредитна карта - всеки модерен човек трябва да я има.

Само плащайте от време на време, най-вече когато обажданията за закъснения станат настойчиви. Не си правете труда да четете договор и общи условия - знаем, че времето е пари, кой има време да чете такива дълги и неясни описания? Пък и всички предлагат едни и същи условия, щом Ванчето от счетоводството си е взела карта от тази банка, значи и за Вас ще е изгодно.

5. Купувайте, щом видите промоция.

Щом е намалено (две в едно, три на цената на две), значи е изгодно и ще ви потрябва.

6. Скрийте се, ако ви търсят да си плащате кредита.

Не вдигайте телефона, късайте писма и призовки, а ако случайно се стигне до разговор, карайте се и настоявайте, че нищо не дължите и нищо не могат да ви вземат.

7. Нямате проблем да работите без трудов договор, той шефа е обещал да ви го пусне, ама като намери време.

Не се интересувайте дали ви плаща осигуровките. Какво пък толкова може да се случи? Я, колко хора си карат без осигуровки.

8. Не харчете излишни пари, за да застраховате дома си.

Над сто лева на година за пълно покритие? Това са си цели 10 лв. на месец, кой ти ги дава? Пък и знаем, че застрахователите не плащат, а държавата е длъжна да се погрижи за всеки българин.

9. Живей днес, може да няма утре!

Прилагай това правило при личните си финанси, и по-точно - при харченето на пари. За почивка може да вземеш заем, с кредитната карта се плаща всичко без да чакаш, бързият кредит е направен за удобство, пък и кой ще те гони за някакви си стотина лева да връщаш?

10. Ако от мобилния оператор/енергото/ВиК ти надпишат сметка, няма смисъл да се оплакваш и да си търсиш правата.

Имаш два варианта - да платиш без да се оплакваш, или да кажеш, че няма да плащаш нищо и толкова. Да се оправят, бе!

11. Купи си кола, която ще ти струва значителна част от доходите.

Може да е на лизинг или със заем, важното е да е представителна и да се фукате с нея.

12. Харченето за бала на детето, голяма сватба, почивка на море, както и пазаруването на много храна е въпрос на изключителна необходимост.

Няма проблем да се случва на кредит, то от такива неща не се пести.

13. Много по-важно е да имаш пари за колата, за почивка, за излизане и маркови дрехи и обувки, отколкото да направиш ремонт вкъщи.

Кой ти знае, че дограмата духа, няма изолация, а мебелите се разпадат? А това с пестенето на сметки за ток и парно е глупост - да похарчиш едни 2000 лв., за да пестиш от бъдещи сметки, че то кога ще ти се изплати?

14. Чудесна идея е, ако получиш в наследство земеделска земя...

...да я продадеш и да инвестираш парите в жизнено необходими неща като почивка, бал на детето, нова кола или телевизор. Давали рента - да бе, то това пари ли са? Дават по малко веднъж в година и нищо няма да усетиш от тях.

15. Много по-разумно е да си купиш телевизор/музикална уредба/телефон от последен модел на изплащане, отколкото да си ремонтираш банята.

Какво й е, да не би да не може да изкара още няколко години? Баба ти като се къпеше в корито, пак живя толкова години.

16. Похарчването на половината заплата за обувки/хоби е съвсем оправдано и нормално, защото ти тези пари си ги изкарал честно.

Проблем със сметките и храната нямаш, родителите имат грижата, така че защо да не се почувстваш като цивилизован човек? Вярно, на 30 си, но кога ще живееш, ако не сега?

Ако изпълниш поне три от изброените съвети, ти си готов да повярваш на предизборни обещания за петкратен скок на минималната заплата, магистрала до селото на баба, вкарване на политици в затвора и повече пари за наука и образование.

Не че последното те засяга, ама поне звучи хубаво. Като реклама на бърз кредит, но без дребните букви.

Oще: банкиране  банкомат  бърз кредит  даване на пари на заем  живот на заем  заем  застраховане  застраховка  имущество  инвестиции  кредит  кредитна карта  лични средства  лични финанси  пари  състояние  теглене на заем  теглене от банка  финанси 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.06.2017, 16:20

4 anitajones | 26.06.201716:30

Здравейте,
Това е да се информира широката общественост, че г-жа Анита Джоунс, заемодател на частни заеми, открива финансова възможност за всички, които се нуждаят от финансова помощ. Ние предоставяме заем при лихвен процент от 2% на физически лица, фирми и фирми при ясни и разбираеми условия и условия. Свържете се с нас днес по електронна поща на адрес: (anitajones154@gmail.com)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

3 Dox | 15.02.201723:06

Макароне,
А за първо ниво ... какви са стъпките? Че аз направо там съм се прицелил. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

2 Крив Макарон | 14.02.201723:56

Ще ви дам една безценна схема напълно безплатно. Ако имате 900лв кеш, и лаптопа ви е на две години (т.е. не е чак толкова нов) купете си лаптоп на 1500 лева с помоща на бърз кредит. След това хапнете си, пийнете си, почерпете, и ги разкарайте тези 900лв, с които бихте могли да си купите нов лаптоп само за 900, а не за 1500 лв.
Стъпка 2. Не си погасявайте кредита, защото докато хапвате и пийвате сте напуснали работа. На обажданията от страна на кредитора давайте "игнор', и след втория път (или по-добре още след първия) блокирайте телофона.
Стъпка 3. Обявете лаптопа за открадант, след което продължавайте да влизате през същия интернет доставчик в обчайните си сайтове.
Стъпка 4. Не отговаряйте ако ви призовават в полицията или съда по какъвото и да е повод.
Стъпка 5. Ако получите покана от ЧСИ за доброволно изпълнение на задължение (което впрочем вече ще е от порядъка на поне 5000 лв) отговорете със заплахи за убийство, геабеж, и запалване на автомобила.
Спъпка 6. Заложете като гаранция за нов кредит имуществото на своите родители, роднини или близки приятели.
Честито, вече сте второ ниво и нещата започват от начало!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 08.01.2015, 18:13

1 Seth Betruger | 14.02.201716:20

На шега, на майтап.... ако някой политик препише горния текст и го представи за предизборна програма, ще избие рибата и 100% е влязъл в НС....
   

оценка

+3 -0

Най-коментирани