Защо не излизам с по-възрастни мъже | webcafe.bg
Webcafe

Защо не излизам с по-възрастни мъже

webcafeЛаура Кизел, The Independent
12.10.2016, 16:09 (обновена 20.10.2016, 12:32)
двойка

Снимка: © Getty Images

Желанието да се срещат с далеч по-млади жени изглежда идва от нереалистичната и нездравословна обсебеност на тези мъже от младостта и най-вероятно е начин да потиснат страховете си от факта, че остаряват и са смъртни.

Срещнах Боби през един летен следобед на 2014-а година в ресторант, където се наслаждавах на чаша бяло вино в компанията на моя близка приятелка.

Той седна до нас на бара и се представи. Поинтересува се с какво се занимаваме и когато му отвърнах, че съм писател, той се заинтригува и попита дали предлагам професионални съвети на хора, които имат интерес към писането. Дадох му визитната си картичка.

След като си тръгнахме, приятелката ми ми каза, че не е трябвало да постъпвам така. "Не мисля, че той се вълнува точно от твоето писане" - отбеляза тя.

Спомних си побелелия мъж на бара, който спокойно може да ми бъде баща и поклатих глава неодобрително."Просто му трябва помощ на човека" - отвърнах аз.

През следващите две седмици Боби ми изпрати няколко свои чернови. Нямаше дори и следа от флирт. В крайна сметка се разбрахме да се видим в едно кафе близо до апартамента ми. По време на срещата прекарахме около час в обсъждане на неговото писане. Изглежда интуицията на моята приятелка този път беше погрешна.

Но точно когато бях на път да си тръгвам, Боби си призна, че не е чак толкова заинтересован от мен професионално, колкото по друг, по-романтичен начин. Благодарих му за интереса и ясно му обясних, че няма как да стане нещо между нас. Той попита защо.

"Искам да излизам с мъж, който е по-близо на години до моята възраст" - казах аз. По онова време бях на 35. Докато траеше срещата ни, той разказа как се е преместил тук през 1978-а (годината на моето раждане), когато е бил на 30. И все пак, когато го отрязах, изглеждаше като ужилен.

Сякаш изобщо не беше наясно със значителната разлика в годините ни. Помоли ме да помисля отново и да покажа, че съм по-широко скроена.

Усетих как се напрягам и ме обвзема гняв, докато гледах този мъж, по-възрастен от мен с 3 десетилетия, който успя да ме изманипулира да се срещна с него, представяйки фалшиви аргументи и след това отхвърли моето нежелание да откликна на намеренията му, като го определи като тесногръдо.

Да ме сваля мъж, който е значително по-възрастен от мен, не беше нещо ново. Но това беше първият път, в който това се случва на живо и по така агресивен начин.

Две години по-рано беше приключила една почти десетгодишна връзка в живота ми. На 33 се оказа доста по-трудно да се срещам с мъже, отколкото беше в началото на двайсетте.

Когато си направих профил в сайт за запознанства, бях залята от съобщения от мъже в края на четиридесетте, петдесетте и дори на по 60 години. Да, имаше и заявки от мъже на моите години, но те бяха малцинство.

Когато издирвах профили на мъже на 30, 30 и нещо, забелязах, че повечето са уточнили, че предпочитат жени на 20+. За много от връстниците си бях твърде стара, но това не важеше за онези, които бяха с 15 години и повече по-големи. Оказа се, че това си е съвсем нормално,

Както се случи и с Боби, всеки път когато отговарях на по-възрастни мъже онлайн, че не съм заинтересована, защото предпочитам да излизам с връстници и хора по-близки до мен на години (между 31 и 42), трябваше да изтърпявам поучителна лекция за това как е хубаво да сме широко скроени, придружена от списък с доказателства, че те са млади по душа и все още доста потентни.

Бях засипвана и с примери за известни двойки с голяма възрастова разлика, в случай, че не съм чувала за тях.

Подобно отношение е една от многото причини, поради които не желая да излизам с далеч по-възрастни от мен мъже.

Докато сексизмът не познава възрастови граници, от моя опит смея да съдя, че по-възрастните мъже, с които съм се срещала, са далеч по-малко склонни да се отнасят с мен като с равен.

Желанието да се срещат с далеч по-млади жени изглежда идва от нереалистичната и нездравословна обсебеност на тези мъже от младостта и най-вероятно е начин да потиснат страховете си от факта, че остаряват и са смъртни.

Всъщност, подобен романс е началото и на моята лична история. Когато е на 18 години майка ми се среща и омъжва за баща ми, който тогава е 34 годишен портиер в сградата, в която тя работи.

Тъкмо излязла от гимназията, баща ми е нейната първа целувка, първи сексуален контакт, първа любов. На 20 години тя вече ме е родила и през следващите три години баща ми не спира да я тормози за пари (тя изкарвала доста повече от него) и да изтъква непрекъснато колко е по-умен от нея, нищо,че тя е била отличничка, а той така и не е завършил гимназия.

На 24 години майка ми вече е разведена с дете, а баща ми отново е портиер, който не спира да излиза с по-млади от себе си жени.

Малко след като завърших колежа, баща ми ми призна, че никога не е обичал майка ми. Когато го попитах защо се е оженил за нея, каза, че се е чувствал готов да има дете, а тя е била млада и хубава, а ако е трябвало да има дъщеря, е искал и тя да е хубава ( и въпреки че винаги е твърдял точно обратното, докато бяха заедно, признава, че я подбрал и защото му изглеждала умна). Освен това, тъй като тя била доста млада, си е мислил, че ще е по-лесно да се разберат и тя да му свикне.

В крайна сметка обаче възрастовата разлика не успя да компенсира несигурността на баща ми да бъде с някого, който е по-образован и реализиран от него.

Tази лична история ме накара да не желая да се срещам с мъже, които са с повече от няколко години по-възрастни от мен. Или поне до скоро беше така.

Миналата година, след кратка пауза в интернет срещите, реших да пробвам отново. Пак посочих, че искам да се виждам с мъже между 30 и 40 годишна възраст, без изключения. Някои, разбира се, не се съобразиха с това, но успях да отблъсна повечето от тях.

Тогава един ден получих интригуващо съобщение. Той беше на 43, точно на ръба да бъде твърде стар за мен. Въпреки това отговорих.

Отне ни 2 месеца да преминем от обикновен чат на ниво сериозна връзка. Заглуших писъците на инатливото си съзнание, отървах се от някои стари предразсъдъци и отворих сърцето си за него. Година по-късно все още сме заедно.

Oще: връзки  възрастен мъж  възрастова разлика  интернет срещи  комплекси  любов  младост  онлайн свалки  остаряване  отнишения  секс  старост 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

22 gothic | 14.10.201610:04

Именно, Мануела, именно. Затова да се генерализира - не става. Нещото, наречено "живот" е твърде пъстро, за да се ограничава в рамки.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

21 Manuela Gerenova | 13.10.201623:38

gothic, както казах, всеки си преценява са себе си. Аз съм преценила така, ти - иначе, само това мога да заключа от коментарите ни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

20 dedogo6 | 13.10.201623:29

Към авторката, не, че ще ме прочете Усмивка
От мойта си камбанария (на 42 съм почти вече) искам да ти кажа, мила авторке, че и на мен не ми се излиза с по-млади жени.Просто не ми се обясняват нормални житейски ситуации от А и Б.Искам да се разбираме от половин дума.А това е възможно само ако сме живели по едно и също време, и сме на сходни години.
Не става дума за секс.Секса не е всичко в една връзка.По-младите жени може и да имат по-голям мерак, но моите връстнички освен че имат мерак, знаят и как да го направят по-интересен тоя мерак. Отегчен
И в един момент имаш връзка с човек, на около твоите години (в моя случай - на 40 ) с който преоткриваш и любовта, и секса, и романтиката на живота.И се чувстваш млад и желан.Особено след пропаднал брак като моя и още по кофти развод.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

19 gothic | 13.10.201623:26

". В случая съм абсолютно на страната на авторката - разлика над 5-6 години е възможно да е непреодолима. Освен това човек трябва да мисли в перспектива - тя ще е на 45, той ще прехвърля петдесетака, тя ще е на 50-и-нещо, той ще е на 60. "

Мануела, е и? Някои казват че мъж на 50 е по-млад от жена на 40. Няма да коментирам това не до там умно твърдение. Ще спомена само, че съм на 50. Съпругата ми е на 41. Имаме син на малко под 13 и дъщеря почти на година и половина. Коментари?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

18 Dear Ivan | 13.10.201622:22

Поздрав за всички! Усмивка

Tom Jones - Why Don't You Love Me Like You Used To Do?

https://www.youtube.com/watch?v=sy83Nfrmq2E
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

17 Dear Ivan | 13.10.201620:18

Tom Jones - Opportunity To Cry

https://www.youtube.com/watch?v=UgGvmcOMfCE
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

16 Dear Ivan | 13.10.201620:01

Начи, дедо хаджи, на ъгъла има един павилион, от който си купувам цигари. Гледам, черен "Джони Уокър" - 43 и нещо. Мислех, че е повече. Момичето, което ми е приятелка, ми каза, че щяла да ми купи на доставни цени. Аз й обясних, че има понятия отстъпка и надценка. Купуваш на дадена цена, слагаш надценка и тя ти е доходът. Или ти продават на твърда цена на дребно, но с отстъпка. Тогава отстъпката ти е доходът. Всъщност и при двата механизма има една делта, от която евентуално печелиш, ако продадеш стоката. Изчислихме, че те купуват на твърда цена на едро, като върнахме 15% назад, и се получи 37 лева. Добре, казах, й, но днес видях на друг любим павилион същото уиски на 37 и забих една бутилка за неприкосновения военновременен запас в стария френски долап. Пък и, викам си, ако дойде Мануела, ще имаме повече, може да не ни се излиза Усмивка Но нищо де, така ще има повече за мене. Щото, нали, на разликата от максимум пет години изобщо не отговарям Много щастлив

Мануела, плача!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

15 dedo adji | 13.10.201619:36

Иване и Доксе,
Няма да рипате а ще пеете:

тъжен ден камбани бият
днес се жени мойта мила
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

14 Dox | 13.10.201618:19

Да бе-е-е, Иване. А аз тия дни се надах - викам си - а дано да стане работата, па че им рипаме на сватбата. А то ....

Обаче, знаеш ли - това може и да е номер. Нарочно да ги пуска тия фишеци - та да те пробва. Да види дали бързо ще се откажеш. Те, жените нали ги знаеш .... за някои неща са удивително изобретателни. Та ако се окаже така - сигурно има сериозни намерения ... .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

13 Dear Ivan | 13.10.201617:46

Предполагам, че всички забелязаха Мануела как фино ме отряза Усмивка Просто изчака удобния момент и - цък Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани