Българките - нематериални момичета и добри приятелки | webcafe.bg
Webcafe

Българките - добри приятелки и нематериални момичета

webcafeLifecafe
07.09.2015, 20:01 (обновена 21.09.2015, 14:50)

1 от 3 снимки Назад Напред

жени, сексът и градът

Снимка: © FOX Life

На отговор на въпроса, "Кой от персонажите от култовия сериал описва най-добре Вашата приятелка?", повечето дами посочват еманципираната адвокатка Миранда и кротката Шарлот, но много малък процент - около 10% признават, че имат за приятелка свалячката Саманта.

Какви са българките? Не стига, че не са толкова красиви, за колкото сами се смятат (каквито и аргументи да има в полза на това твърдение), не стига, че са лоши и озлобени, но те очевидно имат и още куп недостатъци, за които може да пише най-добре един мъж (който вече е писал за това тук).

Но забравете всичко прочетено и обобщено досега.

Защото всъщност каква е българката няма никакво значение.

Поне не и откакто ново изследване показа каква всъщност не е българската жена. И отсъжда доста позитиви на съвременните градски жени от тази част на Балканския полуостров.

Като например фактът, че българките изобщо не са лоши приятелки, ами напротив - доста са верни.

Това твърди проучване, проведено от Gemius България по поръчка на Fox Life на тема "Каква е българката?", което е направено онлайн сред 668 жени у нас.

Вижте резултатите на графика 1


Целта е една единствена - да определи ценностите и приоритетите в живота на средностатистическата нашенка.

Изследването отговаря на въпроса къде жените срещат приятелите си, как предпочитат да се забавляват и изобщо как се самоопределят.

И напълно изненадващо може би за много мъже - не, парите не са приоритет номер едно за българките.

Всъщност "Светата Троица" на съвременната жена се състои от семейството, кариерата и приятелите, като под кариера се разбира по-скоро поле за изява и източник на доходи, отколкото метод за "забогатяване". Щом дори жените с високи доходи поставят "богатството" в ценностната си система след семейството и приятелите, значи митът за "кучката, която на всяка цена иска пари" е доста преувеличен.

Що се отнася до "приятелството",

близо 70 на сто от дамите са заявили, че истинските им приятелства продължават повече от 10 години и най-често са завързани още в тийнейджърска възраст - в училище.

Българките не обичат лъжите, става още ясно от изследвнето, в което 60% от запитаните са заявили, че именно лъжата е онова, заради което биха прекратили приятелство.

Помолени да опишат най-добрите страни на приятелството в няколко думи, 63% от анкетираните използват позитивни определения, като "подкрепа", "доверие", "разбиране", "необходимост".

Изненадващо обаче е, че за всяка пета жена "приятелството" е синоним на "завист", "лицемерие", "интрига", "предателство" и "измама".

Проучването разбива още едно клише, а именно, че българските най-много обичат да висят по кафенета и ресторанти, да дърпат цигарки и да клюкарстват.

Според резултатите обаче дамите у нас не общуват точно по този начин с приятелите си.

Най-предпочитаният начин за комуникация на омъжените дами, естествено, е телефонът, а необвързаните предпочитат личния контакт - най-вероятно защото разполагат с повече време за него.

Facebook е фаворит сред методите на комуникация у нас - 60% от приятелките предпочитат този начин на контактуване, особено във възрастовата група до 24 години.

Апликациите тип Viber също заемат изключително висока позиция сред изброените методи на контакт. Вместо SMS-и, сега всяка втора българска предпочита безплатните разговори или чатове чрез интернет.

Въпреки че сериалът "Сексът и градът" беше много нашумял основно в началото на новото хилядолетие и сега спокойно може да се смята за остарял в известна степен, то неговите персонажи и днес продължават да са широко известни сред българските жени.

Затова и те могат лесно да идентифицират приятелките си чрез него.

На отговор на въпроса, зададен от Fox Life "Кой от персонажите от култовия сериал описва най-добре Вашата приятелка?", повечето дами посочват еманципираната адвокатка Миранда и кротката Шарлот, но много малък процент - около 10% признават, че имат за приятелка свалячката Саманта.

Очевидно и българките - навярно подобно на повечето жени по света - не могат да понесат да другаруват с потенциална заплаха за гаджето им.

Изумителен е двойният стандарт в това отношение обаче.

Защото всяква пета от анкетираните признава, че е имала интимни отношения с мъж, с който има или е имала връзка нейната най-добра приятелка.

Изводът? Добре е да си Саманта, но не и да другаруваш със Саманта.

И ето още една изненада: никоя българка не иска да е Кари. Освен свериозно обвързните и донякъде улегнали градски жени, за които "стилът" е водещ пред всичко.

Така че, спокойно - по всичко изглежда, че българската жена не е толкова безнадеждна, колкото им се ще на някои хора. Поне доколкото можем да вярваме на проучванията. А и на самите себе си.

Oще: fox life  gemius  българия  българки  българките  българска жена  български жени  градски жени  дами  жени  изследване  митове за българската жена  отношение  приятелство  проучване  свободно време 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.03.2015, 17:06

3 bludniq_sin | 08.09.201515:23

Мдам .. долните два коментара си казват нещата - едно човек казва като отговаря на въпросник, друго е когато трябва да действа и не е рядко като стане време за действие въпросникът и действителността да се поразминат. От погледа ми на хетеросексуален, бял българин християнин (т.е според днешние разбирания съм хомофоб, простак, расист и националист) това, което съм наблюдавал и което са ми споделяли мои познати (може да се каже приятелки) жени реално си има от всичко при тях - интриги, предателства, клюки, златотърсачки и съм забелязал, че в повечето случаи истинско приятелство има между 2 - най-много 3 жени. И все пак - обобщаване по признак пол, раса, религия и тн е изначално грешно при всички положения както и като се говори за "българките", "българските мъже" и др. Всякакви ги има.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.01.2011, 17:20

2 ММ | 08.09.201513:12

Между това, което казва (особено в такива "проучвания") и това, което има предвид човек има огромна разлика.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

1 gothic | 08.09.201512:39

Въпросът е доколко са били откровени отговорите на анкетираните...
   

оценка

+2 -0