5 смущаващи момента в БДЖ | webcafe.bg
Webcafe

5 смущаващи момента в БДЖ

Желяз Пътников
09.11.2016, 19:23 (обновена 16.11.2016, 15:24)
влак

Снимка: © БДЖ

Във влака може да се случи всичко...

Ето само 5 от безкрайно многото любопитни ситуации, в които може да попаднете, ако сте избрали Българските държавни железници за придвижване от точка А до точка Б:

Когато влакът просто не тръгва

Разписанието на влаковете в България е нещо доста относително. Ако случайно някой път закъснеете, възможно е някакъв вселенски закон на гадостта да се задейства и както никога влакът да тръгне на време, за да не успеете да се качите.

Но дойдете ли по-рано, бъдете сигурни, че ви очаква закъснение. Не се доверявайте никога на посочените на таблото минути, с които влакът се очаква забави потеглянето си.

Те нарастват прогресивно на всеки половин час. Ако трябва да сте утре във Видин и планирате пътуване с БДЖ, най-добре тръгнете вчера.

Когато влакът спре в тунел

Влакът може да си спира, когато си иска, където си иска. Доколкото един влак има воля...

Но, да, той просто замръзва в пространството с повод и без. За толкова пари, какво искате?

Често железният кон преустановява движение по средата на нищото за неопределен период от време или защото млади роми са откраднали важни за движението му жици или релси.

Ако имате късмет, това ще се случи насред полето или близо до някоя гара. Възможно е обаче да спре в тъмен тунел в дефилето за няколко часа. Носете си фенерче. Може и да няма ток.

Когато всеки ти лъха на алкохол

В БДЖ се пие. От известно време не се пуши. Поне не извън тоалетните. Но, да, пие се.

Най-обичайната гледка представлява мъже, които играят четворка белот в купето, нарязали са си салам върху вестник и/или амбалажна хартия и разливат бира, а защо не и затоплила се по време на пътуването мастика в пластмасови чаши.

Кондукторите обикновено са любезни и симпатични, но също може да ви лъхнат на джибри в миг на любезно допитване до пасажерите за билети и карти.

Така че, не се безпокойте, сипете си.

Или пък седнеш близо до тоалетната

Купетата, разположени най-близо до всяка тоалетна, обикновено са място, в което само хора с тежка настинка могат да оцелеят за повече от 25 секунди.

Запушеният нос през зимата е добра предпоставка да не се тревожите, че ще останете без място в препълнения влак.

Винаги можете да седнете точно до санитарния възел, който изглежда сякаш не е хигиенизиран от началото на прехода.

Това разбира се не може да спре заклетите пушачи да го използват като "раково" на по-дълги разстояния.

Когато някой си събуе обувките

Билетът за влака покрива заемането на едно място, но това са условности.  Обикновено онези, които се качат първи, се разполагат, както намерят за добре и после човек трудно може да седне.

Привилигированите пътници, които идват отдалеч, но пък затова се качват преди останалите, често се размазват гордо върху 4 седалки и потъват в почти мъртвешки сън.

Ако няма толкова свободно място, те се събуват и качват краката си на отсрещната седалка, след което ги покриват с жилетка, вестник или найлонов плик.

Може и да не го направят за по-адреналиново пътешествие на човека срещу тях, чийто нос е в застрашителна близост до загрубяла пета на непознат.

Интимност, която мнозина така и не постигат с половинките си цял живот...

Oще: бдж  влак  закъснение  пътници  транспорт  централна гара 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.11.2016, 18:09

2 Bloggerman | 12.11.201619:08

Като не ви харесва обслужването на БДЖ-то, ползвайте услугите на Авиокомпания"България Еър".Неприятното в ситуациятя е, че все още не са пуснали хеликоптерната (вертолетна) линия за краткосрочни разстояния(дестинации).За информация на невежите има такива хеликоптери 12-24 места.Апропо, в Обединено Кралство Великобритания, където социализмът съществува от десетилетия, нищо, че формата на управление е монархия отдавна има гражданска авиация, която използва 12-24-35 местни бивши военни хеликоптери за превозване на пътници на сравнително кратки разстояния.И излиза изгодно. Както за собствениците на хеликоптерните авиокомпании , така и за пътниците! Въпросът е къде сме ние ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.11.2016, 08:14

1 Deyan Kalchev | 10.11.201608:19

Ами да, но голяма част от изброените не са по вина на БДЖ - и за откраднатите от ромите жици и релси, за пиенето в купетата и пушенето в кенефите, за натръшканите по на 4 седалки дембели, дето им смърдят краката. Просто това са си особености на наличния матрял на територията...
   

оценка

+5 -0

Най-коментирани