Електротехникът на Пикасо разкри съкровищница от 271 платна | webcafe.bg
Webcafe

Елтехникът на Пикасо пази съкровищница от 271 платна

Lifecafe , По BBC
30.11.2010, 14:50 (обновена 07.12.2010, 12:53)
пикасо

Снимка: © Getty Images

Картината на Пабло Пикасо "Buste d'Homme" в Галерия Basel Miami Beach, 2 декември 2009 г., Маями Бийч, Флорида.

Светът на изящните изкуства е в шок, след като пенсиониран електротехник от Южна Франция, който е работил за Пабло Пикасо, заяви, че притежава стотици неизвестни до момента творби на художника.

Колекцията му включва 271 произведения на Пикасо, включително литографии, кубистични рисунки, тефтери и картини с водни бои. Прогнозите са, че всичко това струва около 60 млн. евро.

71-годишният Пиер льо Гюнек твърди, че Пикасо и съпругата му Жаклин са му дали творбите си като подарък. Но изпълнителите на наследството на художника са завели срещу него дело за незаконно получаване на произведенията на изкуството. Жан-Жак Нойер, изпълнител на наследството на Пикасо, казва, че Гюнек и съпругата му са съхранявали колекцията в гаража на къщата си във френската Ривиера.

Според френския вестник Liberation, "изгубените" картини на Пикасо включват картина с водни бои от неговия "син" период. Според специалисти само деветте кубистични творби, притежавани от Льо Гюнек, се оценяват за около 40 млн. евро.

Електротехникът е инсталирал алармени системи срещу крадци в многобройните къщи на Пикасо във Франция, включително във вилата му в Кан, в последните три години преди смъртта на художника през 1973 г.

Клод Пикасо отрича

През септември Гюнек се е свързал с изпълнителите на наследството на Пикасо в опит да получи потвърждение за оригиналността на платната от сина на художника - Клод. Но Клод Пикасо е отхвърлил обяснението на Гюнек за начина, по който е придобил произведенията на изкуството.

Според сина на художника, баща му никога не би дал толкова много творби само на един човек. "Да се подари толкова голямо количество произведения, това е нечувано. Не виждам никаква логика в подобно действие," разказва той пред Liberation. "Това беше част от неговия живот."

Намесата на полицията по изкуство

След като оригиналността на картините е била окончателно потвърдена, семейството се е свързало със специализираната френска "полиция по изкуството" - Централната служба за борба с трафика на културни ценности. Твърди се, че тя вече е щурмувала дома на Гюнек на Лазурния бряг, конфискувайки картините и подлагайки пенсионирания електротехник на подробен разпит.

Нойер разказва: "Клод Пикасо беше поразен и не можеше да повярва на очите си. Почти всички се чувстваха по същия начин... когато изведнъж се появяват 271 творби на Пикасо, които никога досега не са били известни, никога не са били описвани - това е нещо безпрецедентно".

Разследващите все още се опитват да установят начина, по който Гюнек се е снабдил с безценните картини. Със сигурност предстои многомилионна съдебна битка за собствеността на картините.

Нюйоркският Metropolitan Museum of Art коментира, че Пикасо е създал повече от 20 000 произведения на изкуството през дългата си кариера, но стотици от тях са обявени за изчезнали - донякъде именно заради огромния брой негови творби.

Oще: картини  колекция  пикасо 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани