Жените над 46 години са невидими | webcafe.bg
Webcafe

Жените над 46 години са невидими

Webcafe.bg , по Daily Mail
04.07.2011, 13:50 (обновена 09.07.2011, 11:20)
Джулия Робъртс

Снимка: © БГНЕС

Тази година прекрасната Джулия Робъртс ще навърши 44 години

Напоследък изглежда, че изследователските агенции имат зъб на жените на средна възраст. Може би това се дължи на неограниченото свободно време и солидните спестявания на въпросните дами.

Усещането за невидимост е крайно болезнено за дамите

Изглежда, че ден не минава без да се появи някое ново проучване около живота на жените на възраст над 40 години. Може би трябва да са благодарни за това внимание, тъй като според последното изследване, единствените хора, които намират жените на определена възраст за поне малко интересни, са самите те.

Последните констатации са в резултат от анкета, в която са взели участие 2000 дами на възраст над 40 години. Според тях, жените стават практически невидими за мъжете, след като навършат 46. Тогава господата престават да им отстъпват място в автобуса и да ги заглеждат по улицата, вероятно заради посивелите им коси и няколкото килограма в повече.

Това е времето, в което те слагат очила и започват да си купуват "по-разумни" и "скромни" дрехи. Междувременно интервалите, в които се питат къде са си забравили очилата (когато те кротко си висят на шията им) зачестяват наравно с притесненията, че вече никой не им обръща внимание.

Нищо чудно, че тези жени имат ниско самочувствие

Добрите новини (според направеното проучване) са, че към момента, когато навършат 60 години, жените започват да се чувстват по-добре. Въпреки това, периодът 46-60 е доста продължителен - да се чувстваш невидян, нечут, необичан и не-секси цели 14 години си е сериозно предизвикателство. Това ли е истината за меланхоличния аспект на средната възраст, или има и още нещо?

Традиционният подход в случая би бил да дадем за пример някоя изпепеляваща секс бомба на 50 години - да речем Нанси Дел'Олио, която тази седмица се появи в тийнейджърска копринена рокличка с шоколадов цвят и главозамайващо високи токове. Тя заявява: "Възрастта не означава нищо и наистина се гордея с това, че навърших 50. Преминавам в различен етап от живота си - и никога не съм се чувствала по-добре."

Наистина ли това е вярно? Донякъде - да. Факт е, че като всички други преходни състояния, и средната възраст е изпълнена с двойнственост. Би било глупаво да отречем това.

Думите на Нанси "Възрастта не означава нищо" са популярен девиз сред енергичните дами на средна възраст. "Петдесет е новото 40!" си казват те, като решително игнорират провала на тази концепция, изместена напред или назад във времето. "Двайсет е новото 10!", "80 е новото седемдесет!" - наистина ли?!

Самозаблудата на жените, че могат да надхитрят времето

Всъщност, Нанси греши. Възрастта има значение. А ако тя наистина се чувства по-добре на 50, от колкото на 20, 30 и дори на 40 (макар че точно тогава тя имаше големи проблеми със Свен), то тя просто изживява щастието си и физическото си благополучие прекалено късно.

Широко срещана заблуда сред повечето жени на средна възраст е, че времето може да бъде надхитрено. Но въпреки стотиците жени, които са си изпатили от нея, тя продължава да бъде актуална.

Наближавайки средата на 40-те години, много жени са убедени, че серията заплашителни рожденни дни, които предстоят, няма да окажат особено влияние на начина, по който те се чувстват.

Силните нерви, будният ум и добрата фризура според тях са всичко, от което имат нужда, за да оцелеят по време на коварната средна възраст. Но всички те се убеждават, че това въобще не е така, и то още в навечерието на своя 45-ти или 50-ти рожден ден.

С края на фертилната възраст си отива и част от сексапила

Грешката им се състои в това, че си въобразяват, че животът им ще продължи точно по същия начин, по който е протекъл през плодородните им години. Очевидно е обаче, че менопаузата прави нещата много различни.

Дори и да извадите достатъчно голям късмет и да не усетите физическите симптоми на отпадналостта,  средната възраст слага края на един определен вид сексапил. Повече никой мъж няма да ви погледне и да си помисли "Уау, ето я майката на моите деца!".  В крайна сметка, каквото и да си мисли Папата, сексът не служи единствено за размножаване.

Мистерията около специфичната версия на сексапила в Холивуд, приета с ентусиазъм и в по-голямата част от Европа, е, че той изравнява привлекателността с перфектния външен вид, а перфектният външен вид - с крайната младост. Това е основната грешка - опорна греда на козметичната хирургия и телевизионните програми от сорта на "По-млади с десет години" (Ten Years Younger).

Научете се да губите - и да научавате уроците от това, което губите

Средната възраст е време на загуби и в това няма и капка съмнение. В известен смисъл, мрачните изводи от гореспоменатото изследване са много точни. Гладката кожа и блясъкът в косите изчезва, след като навършим 40, а теглото ни нараства заплашително.

Нашите деца - тийнейджъри, които сами по себе си се намират в преход, ни напомнят с жестока периодичност, че сме малоумни. Дори още по-зле - че сме зле облечени малоумни. С ужасен музикален вкус.

Ако децата ни са момичета, сравнението между техния перфектен външен вид и нашата отпусната кожа е непоносимо. Болезнените спомени за собствените ни юношески години излизат на повърхността. Не че тогава сме се мислели за красиви и секси.

Повечето жени  и тогава са се смятали за грозни и недостатъчно обичани. И ето тук се появява един важен урок, който трябва да бъде научен. Подобно на пубертета, средната възраст е време на загуба и промяна. Но при средната възраст предимството е, че хората вече имат дългогодишен опит в приемането на промяната.

Загадката на средната възраст е защо жените не се доверяват на този опит повече. Всички дами на тази възраст ужасно съжаляват за всички възможности, които са пропилели на млади години: кариерното развитие, което не са последвали,  мъжете, за които не са се омъжили, голямото семейство, което не са имали.

Куражът е най-важното за дамите, които не приемат пластичната хирургия

Но някъде между "невидимото наметало", което покрива жените на 46 и възстановяването от него на 60, се появява далечното ехо на юношеския бунт. Повечето жени страдат от осезаеми загуби по време на средната възраст - някои изгубват работата си и част от доходите си, а други - любовта на мъжа, когото са обичали най-дълбоко. Тези загуби са съкрушителни и понякога не можем да се отърсим от тях цял живот.

И все пак някъде между фалшивата младост на пластичната хирургия и мнението за средната възраст на анкетираните като за "шапка невидимка", съществува една алтернативна версия, която е секси, има собствено мнение за нещата и е решена да улови мимолетния момент. Нужен е кураж за нея, но тя определено може да бъде постигната.

Oще: възраст  жени  живот  мъже 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.10.2015, 17:39

39 Ani Angelova | 11.10.201517:48

Пълни глупости са това аз сам на 48 имам приятел на 36 как го газбирате и изглеждам на 36
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2012, 22:28

38 Kuzman Kuzmanov | 19.02.201514:42

Пълни глупости!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.02.2015, 21:55

37 Капка Калибацева.100000299569011 | 18.02.201522:01

Изнесеното в статията какъв смисъл има изобщо? Каква е идеята, защото нищо ново ,,под слънцето" ! Идея
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.03.2011, 16:25

36 Антония Димитрова | 11.03.201317:02

абсолютната глупост,чудно как се намери кой да публикува това
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 16.05.2011, 10:01

35 trellian | 10.10.201117:10

да му мислят красавиците, някои сме си свикнали с невидимостта от малки
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 29.08.2010, 11:58

34 Tutankamon | 10.07.201112:15

Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже! Да, ако тръгнеш да си търсиш ново гадже на тази възраст, сигурно ще си невидим! Само че, докато станеш на 46 трябва доста неща да си свършил, и да имаш дом, семейство, а там със сигурност ще си видим за хората, които те обичат. Не разбирам, защо жените пък точно са на прицел, те и мъжете над тая възраст са дебели, плешиви и издухани, ама ко да прайш. То не стигат всичките им проблеми, ами хората над 46, ги чака и умирачка след 20-30 г. Е*ахти, то не е един проблем! Смее се
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 02.06.2011, 01:47

33 Lili Nik | 09.07.201111:40

Тимо,много точно казано!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 22:54

32 timo | 07.07.201123:39

Определено тази статия е доста глупаво написана ! Не може да се дават определения и модели за поведение и състояние за това ,че някоя жена е на 46 ,50 или 60. Явно авторите има някакви проблеми със самите себе си ?
Бих заявил, че статията е обидна и заглавието наистина е тъпо !
Може да положите усилия и да разберете ,че на 46 години Човек е по-видим от всякога ........
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 28.07.2010, 16:16

31 No | 07.07.201100:01

Много жени са невидими и на 20
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 20.08.2010, 01:54

30 Sybilla Stoyanova | 06.07.201120:42

Мдаа... доста глупости, наистина. Усмивка С мама имаме 40 години разлика във възрастта, но никога не мога да и дам годините, камо ли другите хора. Не само, че излъчването и по-принцип е с 10 и повече години по-млада, но и поведението, самочувствието, тя просто е в крак с времето!! "Жена на всички времена" както се казва в една песен. Естествено, не се облича тийнейджърски и т.н. Но винаги е елегантна, грижи се за фигурата си, за доброто си настроение, дори да е по-консервативна на много от темите за днешния морал, сексуалността, културните практики и т.н. всъщност няма тема, по която аз да не мога да говоря с нея, да споделя. Тя ми е най-добрата приятелка. Тя не ми завижда на успехите, а се радва на тях, иска да съм по-успяла от нея, не завижда на младата ми кожа, а даже ме мъмри, ако не положа достатъчно грижи за нея, радва ми се всяка секунда. Истинската майка, която обича детето си не завижда. Но майка ми не е завиждала на когото и да е в живота си, просто тя се е чувствала достатъчно добре с това, което има. Кризата на средната възраст, не е от възрастта. Познавам мои връстнички по на 20-24, които са егати бабичките от сега, та си представям на възрастта на майка ми какво ще представляват.... (сигурно ще пишат статии като тази, как трябва да се примирят с това, което са) Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+3 -0