Коя точка в плана ви са бебетата | webcafe.bg
Webcafe

Щъркели по график. Ами ако не пристигнат

Миранда
21.11.2011, 16:28 (обновена 23.11.2011, 06:33)
бебе

Снимка: © Getty Images

Коя точка в плана ви са бебетата

Ако децата идваха по план, банките щяха да ги включат в офертите за изгодни жилищни кредити. Посланията може би щяха да изглеждат така: "С нашия ГПР и срок на изплащане, можете да планирате бебе още на 5-ата година от кредита. Лихви по договаряне - за остатъка от срока!"

Наскоро един познат сподели, че няма нищо лошо в планирането на деца - това е, каза той, белег за разум и цивилизованост. Когато уредиш жилището на изплащане, лизинга на колата и стабилизираш позиции в кариерното си развитие... С една дума - стабилност. Според него това е отговорно поведение и показва, че човек е в състояние да поеме грижите за отглеждането и възпитанието на едно дете.

Само дето често се случва точно тогава децата да не пристигнат. Куриерската фирма не ги доставя. Въпреки че липсват субективни - и обективни причини, доставката да не се състои. Освен това финансовата стабилност не е винаги белег за зрялост като родител - в крайна сметка няма как да знаеш дали си готов докато човечето не се появи. Дори и да има обзаведена детска стая, готов ли си да четеш приказки, да редиш конструктори и да играеш "на конче", вместо да цъкаш на компютъра...

Харесвам плановете в работата. Те означават ред и отговорности, разпределение на задачите и яснота накъде и с какво темпо вървим. Струва ми се обаче противоестествено, когато се отнасят до появата на жив човек. Дори малко фаталистично.

Нима можеш да планираш подобно нещо - все едно да изчислиш смъртта си...

Нима сте сигурни, че след 5 години ще се обичате така че да поискате дете - и ще сте заедно? Че ще сте здрави, за да тичате след него и да ритате топка? Че няма да се борите за нова кариерна позиция - или за нов лизинг?

Естествено, идеалният вариант е детето да се появи тогава, когато всичко е наред. Но се случва толкова рядко. Нима то просто е ред в плана, който сте направили. В коя графа е - приходи или разходи? Точка пета - да си имаме бебе... Ами то си е номер едно. И всичко друго се подчинява на първото.

Правиш дом, за да е уютно на семейството - което имаш. Готвиш, за да събереш около масата хората, които обичаш. Търпиш лишения, хабиш нерви - неминуемо при една връзка и отглеждането на дете. Но и при всичко останало.

Моето съвършено непланирано бебе се появи така както се появяват повечето непланирани бебета - от много любов и съответстващия й секс. Не си го мислил, така се е случило. Забравила си хапчетата, не е имало презерватив. Тогава?

Лесно е да се махне. Никакъв проблем, пълна упойка, заспиваш - и се събуждаш без гадното чувство, че ти се драйфа непрекъснато и вдигаш тъпа субфебрилна температура всяка вечер. Ура, няма подути крака, газове, заплаха от стрии, ужасът от липсата на талия и това, че се носиш като платноходка. Свободна си!

От какво? Все едно, с бебе или без, кожата повяхва, килограмите се понатрупват, а, честно казано, купоните започват да поизморяват, вместо да тонизират. Появата на дете не означава краят им, просто се разреждат.

Естествено, че нищо не е по мед и масло. Отглеждането не върви по план. И да, ако плаче твърде много, както моят син, го носиш на ръце, напук на всички книги, в които пише да не го правиш.

Наскоро чух аргумент от една позната, разбрала за изневяра на съпруга си: "Отгледах му децата." Позата на майчинството като (само)жертва ми е някакси отблъскваща. Тъпото е, че се натяква и на децата, като че ли те трябва да се радват на благоволението, че са създадени?! Какво пък, номерът в живота на мнозина е да се изживяват като жертви - така създават зависимости и контрол.

Децата наистина са подарък. Само ако ги поканите с любов да ви гостуват.

Oще: бебета  график  деца  любов  отговорност  план 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.11.2010, 20:40

41 Miss Ivano | 28.11.201117:28

Много реалистично, много добре написано, отново любимата ми Миранди! ДА! Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

40 Rowan | 23.11.201116:41

Хмм а тук малко ми се бъркат нещата "непланирана" и "нежелана". Когато говорим за възрастни индивиди, дето знаят как се правят децата, е малко наивно-оправдателно да се говори за непланирано дете. Щом единия и другия са се съгласили да правят секс без предпазни средства и при констатирано "изтърване", жената не е взела онова хапче за след това, формално и двамата са поели "риска" за бременност. Допусната като промяна на плана за развитие на брака. Пиша я в графа "планирана".

Маааалко различен е казуса, когато жената умишлено е излъгала половинката си за хапченцата, щото имам един такъв приятел. Тогава е планирана от жената и нежелана за мъжа. И поради простата причина, че все се заблуждавам, че едно нещо дето се прави от двама души, би трябвало да е със съгласието на двамата, този вариант бих го именовал "непланирана бременност", щото единия само я е планирал.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

39 Rowan | 23.11.201116:24

Свети Крис Рок хортува по казуса:

"Коя е най-правилната реакция на съпруга, когато жена му каже, че е бременна? Ако каже - ъъъ мила, не мислиш ли, че е малко рано? Жената отговаря - ти простак, мръсник, безхаберник, искаш да убия нашето бебе, ами ако се осакатя и после не мога да имам деца?!!!!

Ако каже - оооо скъпа, от кога го чакам това, винаги съм си мечтал за наше дете..., получава отговор - ти жалка гнида, с малка пишка и символична заплата, ти ли ще го носиш в себе си 9 месеца това дете, ти ли ще го раждаш и после ако си хванеш шапката, кой ще го гледа и храни?

Най-правилният отговор е: Ъъъъ скъпа, и какво смяташ да правиш сега?"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.05.2011, 14:05

38 YOLE | 23.11.201111:45

A пък аз след още малко годинки повече няма да имам деца . Само синове и дъщери .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

37 lele male | 23.11.201110:13

@ Мануела, само с едно нещо не съм съгласна.
"...А за мен думите "случайно" и "отговорност" не си пасват."

Не случайно има една поговорка: Човек предполага - Господ разполага!
Много от нещата в живота на хората са низ от случайности, от които човек следва да направи своят избор. Това е... Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

36 Manuela Gerenova | 23.11.201108:13

За противозачатъчните няма да споря с хора, чието мислене е от 1900-и-големия-сняг. Няма смисъл. Точка по този въпрос.
Но иначе голяма част от живота е вървене по план. Иначе е по-добре да се връщаме по дърветата с това мислене "Каквото стане". Никъде не съм казала, че непрекъснато трябва да вървиш с лист и молив в ръка и да отмяташ тикчета по схемата. Само че ако се оставиш на случайността, вероятността по-амбициозни и осъзнати хора да те смажат е огромна. Това важи и за училището, и за гимназията, и за висшето, ако си го решил, за работа, за бизнес, за всичко. Аз не съм видяла преуспяващ бизнесмен, който да се осланя на провидението.
Нещото, което дразни много хора, е едно простичко заключение - да, в живота трябва да си и една доза хладнокръвен и пресметлив. На българите, купонджии и веселяци до дън душа, не им се нрави. Да, ако си на 14-15 е по-добре да направиш аборт. Ако несигурността е повече от желанието да имаш дете - по-добре е да направиш аборт. И, моля ви се, не тръгвайте да се правите на по-милозливи и от папата и Майка Тереза, взети заедно. И, да, като си с някого и не искаш бебе на този етап, ще взимате мерки.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.10.2010, 20:21

35 корейче | 23.11.201101:16

Мануела, ти всичко в тоя живот ли си предвидила? Аз пък съм била непланирано бебе и съм щастлива, че ме има, нашите също. Да не говорим, че някой съвсем правилно спомена хапчетата - ми то да пиеш противозачатъчни, си е голямо неглижиране на собственото тяло, да.
Човек никога не знае дали е готов или не за нещо. Много от нещата в моя живот са се случили, без да ги планирам, а тези, които съм планирала дълго и подробно или са се проваляли, или пък накрая се оказва, че резултатът въобще не е това, което съм очаквала. Как можеш да знаеш кога е най-подходящият момент? Ми не можеш да знаеш, то може всичко да си планирал и изчислил, ама изведнъж да фалира фирмата, в която работиш, оставаш без работа и какво правим с детето на 6 месеца примерно? Сега естествено, че човек трябва да бъде отговорен, ама не разбирам тия крайности.
И да дадеш живот е много по-добрият избор от това да отнемеш, т.е. да направиш аборт. Щом Господ е решил, че това дете ще бъде заченато, значи има причина, значи трябва да съществува. Има неща, които са извън нашия контрол и често са за добро.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

34 Manuela Gerenova | 22.11.201121:13

Основният ми аргумент е, че непланираната бременност води до непланирани бракове, до непланирани разводи и до още куп непланирани неща (не задължително всичко това наведнъж). Или до непланиран аборт в друга част от случаите. Момичета, омъжени набързо, разведени на по 25-26, водещи се "парясани" за голяма част от обществото ни - моля ви се, не се правете, че не е така.
По-важното за мен е, че детето е преди всичко отговорност. А за мен думите "случайно" и "отговорност" не си пасват. В една друга тема си бяхме говорили как жените изпадат в странни състояния точно след раждането и в първите месеци. Сега си представи жена, която по начало не е сигурна, че върши правилното нещо?
И не на последно място са финансите и условията. Разни хора си умират да опяват, че "му се намира края, стига да има желание", "за още едно гърло все ще се намери" и тем подобни. Това, особено за нашата мила татковина, са пълни приказки от 1001 нощ. Да се отнасяш пренебрежително с двойките, които са по-внимателни към благото на детето си, понеже ти самата си сгафила, си е чиста проба провинциализъм - от този, грозния.
Ласт бът нот лийст - ако единият от партньорите не е готов още за подобна стъпка, по-добре е двамата да изчакат. Приказките "Никога няма да си наистина готов" са поредното джъмбо-мъмбо. Повечето двойки около мен почакаха малко, устояха на натиска на родата, устояха на поривите да се оставят на случайността и в крайна сметка след годинка-две си бяха съвършено готови.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

33 deowin | 22.11.201120:57

>Последно помня, че имаше свобода на словото в тази държава и не е забранено да упрекваш или, о Боже!, да заклеймиш някого.

Изобщо не съм казвал, че нямаш право или трябва да ти се забрани да заклеймяваш някого. Право ти е. Дерзай.

Твърдях единствено, че е твърде крайно да упрекваш ВСИЧКИ жени, които мислят различно от теб по въпроса с планирането на наследниците. Най-малкото защото (засега, тук) липсват силни аргументи за или против непланираното раждане на бебета, което го окачествява като въпрос на личен избор. Следователно твоят упрек звучи малко като 'Ми Левски са по-добри и туй то!' - твърдение, че твоят личен избор е 'по-добър' от чуждия, просто защото е твоят.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

32 Manuela Gerenova | 22.11.201120:38

Не, няма грам горчивина. Има упрек. Заклеймяване ми звучи твърде силно.
Последно помня, че имаше свобода на словото в тази държава и не е забранено да упрекваш или, о Боже!, да заклеймиш някого.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани