Най-странните световни религии | webcafe.bg
Webcafe

Най-странните световни религии

големият лебовскиГолемият Лебовски
04.06.2015, 07:10 (обновена 12.06.2015, 17:56)

1 от 7 снимки Назад Напред

Джедаизъм

Ако глобалният културен феномен "Междузвездни войни" няма своя религия, то нищо не може да има.

Напоеното с невинна кръв наследство на световните религии ги прави могъщ двигател на злото в очите на много хора с критично мислене и рационален подход към света.

В масовия гроб, наречен митология (по Сам Харис), са заровени хиляди божества, в които нашите предци са вярвали. Днес лъвският пай от догматичното доверие на човечеството се пада на монотеистичните религии, а насилието в името на "единствения Бог" пълни заглавията.

Но, както пеят антирелигиозните пророци на качествения хумор от "Монти Пайтън": "Винаги гледайте от добрата страна живота!".

За момент ще извърнем поглед от сеещите смърт пустинни суеверия с техните доктрини за мъченическа смърт, небесни девственици и джихад срещу свободата, и ще насочим вниманието си към няколко пародийни и/или наистина мирни и забавни вероизповедания.

Възможността на човешкото въобръжение да произвежда божества и свръхестествени сили е безкрайна.

За всеки може да се намери поне по една секта. За предпочитане, разбира се, са ироничните, постмодерни мета-религии, които са започнали като закономерна и дълго чакана гавра с "вярващия мозък" (по Майкъл Шърмър), а днес са популярни, приети, официално регистрирани вероизповедания. Ето осем (числото символизира безкрайността) от най-интересните и странни световни религии.

Пастафарианство

"Църквата на Летящото спагетено чудовище", почитана от пастафарианците, е най-бързо развиващата се гавраджийска религия. Законно регистрирана и легитимна, пастафарианската църква има милиони последователи, които обичат да напомнят на християните, че техният Бог - Летящото спагетено чудовище - има по-големи топки от всички други свръхестествени диктатори.

Въпросните атрибути са класическите италиански кюфтета, които винаги са били неизменна част от качествена порция спагети.

Пастафарианството промотира пиратските дрехи и представя свирепите корсари от миналото като веселяци, които са пътували из света, за да даряват хората със сладки. Според доктрините на този култ, една от причините за природните катастрофи и глобалното затопляне е прогресивното намаляване на броя на действащите пирати през последните столетия.

И пастафарианците не искат да стават жертва на дискриминация като своите братя и сестри от ислямската секта и затова позират за официални паспортни снимки с гевгри на главата. Гевгирът е есенциален аксесоар на спагетената вяра.

Пастафарианството започва като сатира на креационизма и сектантите, проповядващи интелигентен дизайн, а самото име на религията е пародийно намигване към растафарианството.

Дудеизъм

Драматично разрастваща се, парти-религия, позната още като "Дюдеизъм" или "Религията на Пича". Пича е иконичният персонаж от шедьовъра на братята Коен "Големият Лебовски"(1998г.), изигран от Джеф Бриджис. Пича, известен и като "най-мързеливият мъж в Ел Ей, а оттам и в целия сват", е пророк на лежерната екзистенция, гуру на боулинга и "белия руснак", вестител на марихуанената нирвана...

Според някои религиозни коментатори дудеизма може да се интерпретира и като модерна верска инкарнация на Таоизма или Даоизма - древна китайска религиозно-философска традиция за хармонично съществуване в съзвучие с принципите на "пътя". Медитацията е ключов елемент от процеса за постигане на духовен баланс. Във вселената на "Големият Лебовски" и мета-вероизповеданието дудеизъм, дата шести март се смята за свещена и се празнува навсякъде като "Денят на Пича".


Джедайска религия

Ако глобалният културен феномен "Междузвездни войни" няма своя религия, то нищо не може да има.

"Църквата на Джедаите" е внушителна виртуална организация, проповядваща истината за Силата, която свързва всичко във Вселената. Според последователите на джедайската религия моралните императиви и самата вяра са вкоренени в нас. Призивът на доктрината е да се вслушваме във Силата отвътре.

За разлика от екстравагантните шапки и аксесоари на юдаизма, исляма и християнството, дежадите разчитат на светлинни мечове.

През 2001-а година масова имейл кампания призовава жителите на множество английскоговорящи държави да изпишат "джедаизма" в графата за религиозна принадлженост по време на национални преброявания. В резултат на въздействието на Силата - 1,5 процента в Нова Зеландия, 0,4 в Австралия и 0,5 в Обединеното Кралство се заявиха като джедаисти в официалното преброяване.

Невидимият розов еднорог

Невидимият розов еднорог е един от най-усточивите сатирични наративи, използвани за разрушаване на вечния теистичен аргумент, че Бог съществува, защото обратното е недоказуемо.

По същата логика няма как да се докаже, че не съществува и Невидимият розов еднорог. Сатиричната конструкция вдъхновява цяло пародийно вероизповедание, а еднорогът се превръща в неговата официална Богиня.

Концепцията е модерен вариант на добре познатия аргумент на философа Бертранд Ръсел за чайника, който обикаля около Слънцето. Звучи абсурдно да се смята, че е възможно такова нещо и въпреки това е практически невъзможно да се докаже, че някъде там в пространството около огромното газово кълбо наистина няма орбитиращ чайник. Това - заедно с невидимия розов еднорог - е една от най-силните метафори за несъстоятелността на аргументите в полза на съществуващо божество.

Матриксизъм

Да не се бърка с марксизъм. Матриксизмът е още една религия, вдъхновена от киното. "Матриксизмът" или "Матричарството" води своето начало от богатата философска природа на модерната класика от 1999-а "Матрицата". Въпреки двете несполучливи продължения, филмът все пак успя да стане толкова могъща културна сила, че оформи автентичен култ около своето идейно ядро.

Последователите на "матричната вяра" проповядват своята визия за многопластова субективна реалност и очакват завръщането на своя Пророк, наречен Единствения. Във филма тази роля беше поверена на Киану Рийвс.

Църквата на Евтаназията

В официалното си представяне, последователите на "Църквата на евнатаназията" описват своето движение като "благотворителна образователна фондация, посвенета на възстановяването на баланса между хората и останалите видове на Земята".

Църквата си има собствени церемонии и ритуали, музика, публични изяви... Основната цел е да подчертае проблема със свърхпопулацията на Земята. Заради своето предизвикателно име и активности, "Църквата на Евтаназията" е в постоянен конфликт с християнските активисти срещу контрацепцията и абортите, определящи себе си като "pro-life".

Църквата на СубГения

Едно от първите пародийни, постмодерни вероизповедания. "Църквата на СубГения" е основана през 1979-а, а богатата религиозна рецепта обединява щедри лъжички християнски фундаментализъм, дзен и сциентология, щипка ню-ейдж, малко поп-психология и мотивационни техники.

През годините забавната амалгама се превръща в автономно и уважавано движение, вдъхновява книги, изложби, музикални албуми, разнообразен мърчъндайзинг. Ежегодните конвенции на "Църквата на СубГения" са любопитно зрелище.

Джайнизъм

Една от по-сериозните религии в списъка, възникнала преди 26 века в Индия и разполагаща с повече от четири милиона последователи днес. "Джайнизмът" е смятан за най-миролюбивото вероизповедание под слънцето.

Атеисти често дават за пример джайнистките доктрини като автентичен пример за призоваване към ненасилие за разлика от накиснатите в кръв и патологии три монотеистични религии, радващи се на най-много последователи - християнство, ислям, юдаизъм. Джайнизмът е идеен контрапункт на авраамическите вярвания с принципни и ненарушими етични норми. Четирите морални стълба на вярата са:

Ахинса - Не причинявай вреда на нищо и никому.
Сатя - Бъди искрен и благочестив.
Астея - Не кради.
Брахмачаря - Не прелюбодействай.
Апариграха - Не придобивай.

Oще: големият лебовски  джедаизъм  джейнизъм  дудеизъм  невидимият розов еднорог  пастафарианство  религии  религия  странни религии  църква на голямото спагетено чудовище 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.06.2014, 20:25

5 Mario Cheung | 18.07.201514:22

Най-тъпите и нелогични религии от всички са:
Християнство ислям и юдаизъм.

Езическите религии са творчески практични религии - не твърдят че има само един бог , само един богоизбран народ и само един прав път. Всички тези монотеистични глупости отхвърлят и животните - според тях с смъртта на животните ,те губят и душата си. Единствено будизма не изхвърля животните от уравнението - напротив - според будизма всеки човек е бил някога животно и може би пак ще бъде ако кармата му е недостатъчна за човешко прераждане. Осъзнавате ли какви егоисти са монотеистите и как на тях се дължи днешното ни отношение спрямо природата и животните като по-низши и длъжни на нас? Освен това тези религии твърдят че земята е най-важна а будистите и индуистите от край време говорят за други вселени, за циклично пораждане и унищожаване на света. Тесен е мирогледа на монотеиста, и затова тези религии са най-разпространени. Много по-лесно е да разбереш детинските глупости в библията отколкото един дзен коан или сложността на будистката философия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

4 Крив Макарон | 05.06.201511:40

Добре, значи отивам да регистрирам своя църква, именно "Църквата на Крив Макарон", която поставя в центъра на своя светоглед нищожността на човешкото съзнание пред космическия разум, и утвърждава този светоглед като сипе шеги по адрес на човешките същества. И преди всичко всеки сам дефинира своята нищожност, за да оформи своя собствена концепция, с която да обогати общия културен фон, и това да е принос към съкращаването на разстоянието между космическия разум, и човешката нищожност. Крайна цел е човечеството да стане част от космическия разум.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2015, 12:34

3 krismin | 05.06.201510:39

Лебовски, то ни е ясно, че и ти трябва да изкараш някой лев, ама спри да пишеш за неща, които не са ти ясни, че ставаш смешен Много щастлив
Първо, това не са световни религии. Това са секти.
И второ, пропуснал си къде-къде по-откачените Сциентолози, Култът към Иисус Христос - папуас, който съществува в Папуа Нова Гвинея и твърди, че Иисус е папуас, ама е била откъсната първата страница от Библията, където това е било описано, Култът на бразилското племе тапирапе, който издига в култ паразитите в човешкото тяло, смятайки ги за духове, които са сътворили света и още много други свръх идиотски култове, ама няма да ми стигне времето и мястото да ги изброя.
Като вършиш нещо, върши го както трябва. Да беше отбелязал, че Джайнизмът е не само "идеен контрапункт на авраамическите вярвания с принципни и ненарушими етични норми", а в желанието си да не вредят на никой и нищо в този свят, дишат през марли за да не би по случайност да не погълнат някоя мушица и метат пред себе си преди да стъпят за да не би да убият нещо по невнимание. И не късат плодове и зеленчуци, а ги чакат да паднат на земята и тогава ги ядат защо иначе според тях извършват убийство.
Пиши за нещо, от което разбираш или поне порови в интернет преди това.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.01.2015, 20:48

2 MarkModel13 | 05.06.201508:16

Няма Гугъл транслейт. Това горе е 100%-ов Голям Лебовски - всичко е сътворено от неговото перо.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 16.06.2014, 10:57

1 erzsebet | 04.06.201512:45

Любопитно ми е означава изразът "есенциален аксесоар". Гугъл транслейт толкова ли го е закъсал? Усмивка
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани