Разколът на БГ-мамите | webcafe.bg
Webcafe

Разколът на БГ-мамите

Екип на Webcafe.bg
08.02.2014, 18:29 (обновена 14.02.2014, 20:07)

1 от 5 снимки Назад Напред

Майка с дете

Администраторката на новия форум Владислава Тончева признава, че повечето негови протребители продължават да ползват и старата bg-mamma - все пак са прекарали доста време там, започнали са множество теми, завързали са приятелства

Търсите съвет за родителски грижи? Информация къде и какво да напазарувате? Как се готвят зелеви сарми с ориз? Кое лекарство е най-добро за детето? Къде е най-евтино за почивка? Кой филм да гледате, как да си оправите колата?

Близо милион българи ежедневно намират отговори на тези въпроси в един огромен портал, който отдавна е надраснал първоначалния си замисъл на форум за майки и родилки.

Bg-mamma е без еквивалент в българското интернет пространство като място за информация и помощ от всякакъв тип, както и като общност, която буди страхопочитание със своята активност и колективна воля.

Днес bg-mamma се радва на 130 хиляди активни регистрирани потребители и е петият най-голям сайт в България по данните на Gemius.

Но това не означава, че всичко там върви гладко - като всяко общество, интернет майките имат своите вълнения, различни нагласи и разминавания във възгледите, а най-скорошният резултат от тях беше отделянето на част от потребителите в нов форум.

Около bg-mamma винаги е интересно, но за да разберем процесите там, трябва първо да си припомним историята на сайта до момента.

Как се случи трансформацията му от скромен форум за майчинство до български интернет феномен, създал най-мощната онлайн общност на родна почва?

Почти на шега

„Сайтът стартира като хоби, на шега почти", разказва създателят и управител на bg-mamma Марина Кузманова. В началото (2002 г.) форумът е замислен като продължение на тогавашния клуб „Бъдещи майки" в dir.bg, целящ да събере на едно място информация за бременността, раждането и отглеждането на децата.

Неусетно първоначалната концепция се разширява до неподозирани размери. „Не е било цел, не сме си поставяли конкретни задачи, срокове. Хората се увеличаваха непрекъснато, темите ставаха все по-разнообразни, създаваха се нови и нови дискусионни подфоруми с цел по-голяма яснота и конкретика на обсъжданите в тях теми", спомня си Кузманова.

Не след дълго бива привлечена и мъжката аудитория - благодарение на множеството универсални теми и професионалната помощ в най-различни сфери, която предлагат потребителите на форума.

А с оформянето на общност и сближаването на потребителите някак естествено започват благотворителните инициативи. Bg-mamma е стартирала и подкрепила доста каузи за правата на майките и децата, с които си спечели авторитет далеч извън онлайн пространството.

„Първата акция винаги ще я помня", признава Кузманова. Тя случайно попаднала на репортаж по телевизията за момиченце на няколко месеца, нуждаещо се от чернодробна трансплантация. След като публикувала тема във форума, необходимата сума била събрана в изключително кратки срокове (разбира се, не само от bg-mamma източници).

„Детето вече е пораснала госпожица и поне веднъж годишно се чуваме с майката", радва се създателката на форума.

Трудностите

Е, всичко дотук може да звучи прекрасно, но за 12 години съществуване сайтът е преминал и през доста изпитания и кризи.

Сред най-сериозните случаи са челен сблъсък с една от най-големите банки след слухове във форума за неин фалит; опити на политическа партия да яхне организиран от bg-mamma протест срещу проблемите с недостига на места в детските градини; няколко случая на заловени педофили; опити за измами с фалшиви кампании за набиране на средства; опити за "продажба" на деца чрез форума; даже и явна заплаха за самоубийство от страна на дете.

Кузманова не крие, че преживява кризите доста емоционално. „Като има проблем, все едно детето ми е болно - със съпруга ми не спим, редуваме се, притесняваме се, боли ни - независимо дали става въпрос за технически проблеми, някой скандал или просто проблемна ситуация".

От финансово естество най-тежкият период за нея и съпруга й е бил около 2004-2005 г., когато сайтът все още е нямал никакви приходи, а поддръжката му вече не била никак евтина.

„Тогава едновременно и двамата със съпруга ми останахме без работа (закриха фирмата, в която и двамата работехме и останахме с две деца, без никакви приходи и никакви заделени средства). Именно тогава стартирахме публикуването на рекламни формати в сайта с цел поне да може да се самоиздържа".

Отцепниците

Днес обаче именно недоволство от рекламите (и от обновения дизайн) е довело до създаването на алтернативен форум по подобие на bg-mamma, привлякъл част от потребителите на основния сайт. Bul-mamma е създаден в края на миналия месец, но вече гони 2000 потребители.

„Не съм си и представяла толкова бърз старт, явно доста потребители харесват простия и чист начин за общуване, който им предложих", казва администраторът на новия форум Владислава Тончева. „Радвам се, че има такава популярност, доказва, че е било времето за поява на bul-mamma".

Самата Тончева е потребител на класическата bg-mamma от средата на 2005 г.
„Участвах активно в началото, там намерих много информация и подкрепа, когато се роди малката ми дъщеря". Но търпението й се изчерпало след скорошната смяна на дизайна на bg-mamma.

От своя страна Марина Кузманова твърди, че нов дизайн е бил наложителен от доста време, тъй като платформата, задвижваща bg-mamma, е била доста остаряла. А и в момента потребителите все още могат да избират дали да използват стария или новия дизайн.

„Това не е първият случай, в който част от потребителите решават, че по една или друга причина трябва да се отделят. Ако не се лъжа, това е третият случай. Единият форум вече не съществува, другият е на доизживяване", припомня тя.

Кузманова е категорична, че проблемът не е в създаването на нов форум, което е право на всеки в интернет.

Проблемът е, че според нея за пръв път някой е изкопирал домейна и до голяма степен структурата на нейния сайт, след което го е залял с рекламен спам за появилата се алтернатива.

В дъното на разкола

Наистина ли рекламите в bg-mamma са причина за недоволството? Те определено са ключови за бизнеса на сайта, но Кузманова твърди, че при обновяването на дизайна рекламите всъщност не са се увеличили, а тъкмо напротив - вече ще си имат точно определени позиции и няма да пречат или да закриват съдържание, както беше досега.

„На заглавна страница се показват съвсем автентични потребителски теми, които сме преценили, че са интересни и сме им добавили снимка, за да ги покажем на по-голям кръг хора", обяснява тя.

„Именно тези теми доста посетители на сайта приемат за реклама. Не е тайна, разбира се, че такъв голям сайт има нужда от достатъчно финансови ресурси за техника, за поддръжка, за екип. Няма как да съществува без приходите от реклама. Но рекламата винаги е била ясно обозначена, независимо дали става въпрос за рекламна статия, тема и т.н."

За Владислава Тончева обаче рекламите са станали прекалено много и доста агресивни.

„Ясно е, че вече не са само с цел издържане на платформата, но и с цел печалба. Няма нищо лошо, след като bg-mamma вече е бизнес проект на фирма, а не форум, поддържан на доброволни начала. Но да не се вслушваш в потребителите, които са основата на твоя бизнес, е обидно за тях и бързият старт на bul-mamma ясно го показа".

Може ли да произлезе нещо хубаво?

Е, онези, които споделят мнението й вече разполагат с алтернатива, която обещава в нея „напълно да липсват реклами и корпоративни интереси". Но вследствие на случая старата bg-mamma няма да загуби огромното си влияние и авторитет, постигнати на цената на много лишения.

„За нас със съпруга ми от години няма почивка, няма отпуска, няма събота, неделя, екскурзии, ден, нощ - не можем да си го позволим", признава Кузманова. „С една дума бих определила предпоставката за развитието на bg-mamma като "отдаденост".

Разделението само по себе си е естествено явление във всички общества, включително и в интернетските такива. Но в случая от него може да излезе нещо хубаво.

Може да се обособят две силни онлайн общества, които са намерили своята предпочитана платформа, но които не враждуват, а си помагат. Българското интернет пространство само би спечелило от това.

Oще: bg-mamma  bul-mamma  владислава тончева  дизайн  интернет  майка  мама  марина кузманова  общност  онлайн общество  разкол  реклами  сайт  форум 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.05.2017, 15:02

18 Rose Drops.289217528196258 | 08.05.201715:03

http://www.rose-drops.com/ Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.05.2017, 15:02

17 Rose Drops.289217528196258 | 08.05.201715:02

Аз лично използвам БИО изворна вода Rose Drops за готвене (освен за пиене)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

16 Fedar | 11.02.201416:12

Тея, ще се омъжиш ли за мен?! Много щастлив
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

15 Thea Atanasova | 11.02.201411:34

Бягам на далече от тоя форум, както бягам с детето в градинката от такива изкукали майки с още по-хахавите им деца. Stay away from me satan! Къш къш! а, не не не!!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

14 gothic | 11.02.201411:02

Borracho, само като видиш "бгМамите" подредени пред щандовете за готова храна из хипермаркетите, ти се изяснява колко полза има от рецептите в сайта. Там основни са други "рецепти"... пиши, пиши
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

13 pixie | 10.02.201421:43

И тая секта не можа да избегне разкола...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

12 boris | 10.02.201414:00

БГ-мамите да излезнат навънка да се разберат като мъже. Не да ни занимават нас.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

11 Borracho | 09.02.201423:44

Ебкафето само с 1 статия и "спечелиха" още 2 нови регистрации (видни по-долу, че даже и с аватар) muhihihihi

Иначе се намират там лесни рецепти, макар и не достатъчно. Като за форум пълен със семейни жени, хич ги няма в готвенето (а май и в гледането на децата си, щом им трябва форум за да го правят). Евала на хората, които са кеширали стабилно от това начинание. Евала!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

10 Rowan | 09.02.201423:26

То на бая хора им тропа кардана... та затова. muhihihihi Citizen X ДА!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 09.02.2014, 20:30

9 Илияна Сърталанска | 09.02.201420:34

БГ Мамма не е това ,което беше в момента е една манджа с грозде ,кич ,кич ,кич. Не става за четене ,не става и за писане .Г-жа Кузманова едва ли приема нещата толкова емоционално , сайта си е продаден отдавна ,та друг е "таткото"
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани