Да излетиш за 5 секунди | webcafe.bg
Webcafe

Да излетиш за 5 секунди

Lifecafe , По La Repubblica
14.06.2011, 12:32 (обновена 15.06.2011, 22:56)

1 от 2 снимки Назад Напред

чекпойнт1

Снимка: © La Repubblica

Тунел, дълъг 6-7 метра, през който пътниците ще минават набързо, тъй като разполага с всички технологии за контрол на пътниците, багажа и документите им

Скоро проверките на летището ще са в рамките на 5 секунди, изключвайки досадното сваляне на колани и обувки, ровенето за забравени ключове, мобилни телефони и флашки по джобовете. Това обещават от Iata, международната асоциация на въздушните превозвачи, които по време на 67-ата си среща в Сингапур, представиха прототип на "контролно-пропускателен пункт на бъдещето"

Става дума за тунел, дълъг 6-7 метра, през който пътниците ще минават набързо, тъй като разполага с всички технологии за контрол на пътниците, багажа и документите им.

Тунелът ще включва три пропускателни пункта, на три нива, в които ще бъдат насочвани съответно три вида пътници: „познати", „стандарт" и онези, за които е необходимо ниво на "повишена сигурност". Насочването на пътниците към едната или другата врата ще зависи от предварителната проверка на ириса и на биометричните данни в паспортите от последно поколение.

Трите тунела ще бъдат технологично диференцирани за проверка на пътниците: от стандартния контрол на метали и течности, през контрол на обувките, до детектор за следи от експлозиви и скенер на цялото тяло.

Технологията все още е в процес на развитие, като идеята е тези процеси да се комбинират и при процедурите на излизане от митниците. В същото време, 19 правителства, включително САЩ, работят за определяне на стандарти за контролно-пропускателния пункт на бъдещето.

"Харчим 7,4 милиарда долара на година за сигурност на летищата, но нашите пътници се натъкват непрестанно на проблеми", заяви Джовани Бисиняни, директор на Iata. „Пътниците трябва да могат да пътуват с достойнство и затова е необходимо да инвестираме в един по-цивилизован начин на летене."

По думите на Бисиняни съвременният чекпойнт е създаден преди четири десетилетия и днес е необходимо е да се премине от системата за търсене на опасни предмети към такава за търсене на опасни хора. Някои технологии все още предстои да бъдат разработени, но също така предлагат големи промени, които могат да се случат до две-три години, казва още той.

Oще: контрол  летища  пътници  сигурност 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани