Поколението на пропиляния шанс: Какво се случва с отличниците след края на училище | webcafe.bg
Webcafe

Поколението на пропиляния шанс: Какво се случва с отличниците след края на училище

webcafeLifecafe
18.01.2019, 15:25 (обновена 22.01.2019, 14:29)
момичета

Снимка: © Getty Images

"Няма нищо по-важно от добрите оценки"? Помислете пак.

Какво се случва с пълните отличници от гимназиите, когато завършат училище и се сблъскат с живота на възрастните? Отговорът ще изненада мнозина от хората, които вярват, че за бъдещия успех няма нищо по-важно от добрите оценки.

Точно това показва мащабното изследване на екип от "Бостън глоуб", които проверяват как се развива живота на "златните" момчета и момичета от випуск 2005, 2006 и 2007 г. на местните гимназии. Журналистите са успели да издирят 93 от общо 113 души, завършили училище с медал за отлични постижения.

На теория, това би трябвало да са учениците с най-добра стартова позиция, високи амбиции и отдаденост на учебния процес. Живеят в район с огромен академичен потенциал, в близост до университети като Харвард и Бъркли, Масачузетския институт за технологии и т.н.

Реалността обаче се разминава значително от мечтите.

Оказва се, че много от отличниците губят потенциалните си възможности за професионално развитие малко след като напусnат училище и осъзнаят, че университетските и колежански изисквания са доста по-тежки от тези в гимназията.

1/4 от отличниците на Бостън, завършили в периода от 2005-2007 (в момента са на възраст около 30 г.), не успяват да завършат висше образование в рамките на шест години.

40% от тях изкарват по-малко от 50 000 долара на година, т.е. под средното ниво на заплащане на американския пазар на труда.

Медицината е била предпочитаната професия за почти една четвърт от всички момчета и момичета с отлични дипломи в Бостън. Оказва се, обаче, че десет години след завършването нито един от випуск 2005, 2006 и 2007 не е получил диплома за медицинска специалност - показател за това, че обществените средни училища в града просто не успяват да подготвят достатъчно конкурентоспособни кадри за някои от най-престижните университети и работни места в региона.

Има значителна разлика между отличниците от градовете около Бостън и тези, които са завършили училищата в самия град. Оказва се, че при децата от периферните населени места има 2,5 пъти по-висока вероятност да получат диплома за висше образование и да си намерят работа с годишно възнаграждение от над 100 000 долара.

Изборът на средно училище също може да доведе до неравностоен старт в живота. Учениците, които са завършили т.нар. "exam schools" (гимназии, свързани с местните университети, провеждащи изпити, лекции с университетски преподаватели, академични събития и др.), се справят много по-добре след завършването в сравнение с всички останали випускници на училищата в Бостън.

5 от всеки 9 отличници от подобни гимназии са продължили образованието си в Харвардския университет. За сравнение - едва трима от 80 абитуриенти със златен медал са успели да се доберат до място в университет от Бръшляновата лига, и нито един от тях не е постъпил в Харвард.

Изследването показва, че мнозина от най-добрите ученици на Бостън са "в двойно неравностойно положение", когато постъпят в колеж, тъй като изпитват финансови затруднения и са неподготвени за изискванията на системата на висше образование. Мнозина от тях се принуждават да си намерят работа, за да се издържат, докато следват в новата непозната среда, в която привилегированият произход понякога има сериозно значение за преодоляването на битовите кризи.

Значителен брой от отличниците от 2005-2007 г. признават, че са изпитали културен шок, социална изолация и дълбока несъвместимост с колегите си в университета. Понякога това ги е принуждавало да прекъснат образованието си или да се преместят в друго учебно заведение.

Отличната диплома от училище, за съжаление, не е гаранция за справяне с най-тежките проблеми на зрелия живот.

"Глоуб" интервюира четирима души от "златното" поколение, които са останали без дом след завършването на гимназия.

Една от тях се оказва на улицата непосредствено след като получава диплома за висше образование от престижния частен колеж "Дартмут", поради комбинацията от раждането на дете, загубата на работно място и невъзможността на семейството й да осигури временна финансова подкрепа, докато стъпи обратно на крака.

Въпреки всички препятствия пред успеха, самите мъже и жени от извадката не се оплакват от положението си. Огромното мнозинство от някогашните отличници казват, че се справят много по-добре с живота си в сравнение с родителите си. Близо 9 от всеки 10 запитани казват, че са имали "добри възможности" за развитие.

Един от хората, които не са реализирали мечтата си да станат лекари - в момента служи като сержант в американската армия - казва, че е напълно доволен от живота си. Когато му показват последната му снимка от гимназията, той реагира с думите: "Отдавна съм забравил това лице".

Oще: mit  бостън  образование  обучение  отличници  харвард 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

2 ImaIma | 19.01.201922:33

Ако погледнете наистина реално. Едва 2-3% от цялото училище може да бъдат истински отличници. Останалите който са отличници са любимци на учителите.

Истинската оценката е 5-цата! Нея всеки може да я достигне, но не всеки може 6-ца защото може учителя да не те хареса и за 12 години!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.04.2017, 14:26

1 кървавица | 18.01.201917:15

Образованието и като цяло оценките не са фактор колко успешен някой ден ще бъдеш в живота, аз едно време едвам изтиках и основното и средното, и винаги съм бил слаб в оценките но пък сега изкарвам на 100 000 евра годишно ....понякога е от късмета, също зависи на какви хора ще попаднеш.. важното е позитивното мислене...
   

оценка

+0 -0