Какво трябва да прави една Първа дама | webcafe.bg
Webcafe

Какво трябва да прави една Първа дама

Webcafe
16.06.2017, 14:16 (обновена 25.06.2017, 09:08)
Мелания Тръмп

Снимка: © Getty Images

За Първата дама е от голямо значение да е социално ангажирана и да е активен участник в обществения живот

Още след избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ се заговори за задълженията и изискванията, на които една Първа дама трябва да отговаря. Мелания Тръмп вече придружи съпруга си на визитите му в Европа и Близкия изток и се срещна с папата. На бившата манекенка й отне повече от месец, за да на се нанесе в Белия дом, но най-накрая и това вече е факт. Въпреки тези събития, мнозина си задават въпроса доколко госпожа Тръмп е подготвена за ролята си и какво се очаква от жената, заемаща тази позиция.

Терминът „Първа дама" е неясен и за него няма инструкции и точна дефиниция в речника. Въпреки това според редица историци има множество неписани правила, на които тя трябва да отговаря, а и редица задължения за изпълнение. Сред ангажиментите й е организацията на официалните вечери и приеми, както и подготовка на различни годишни събития, важни за държавата, като честванията за Великден и по-точно ловът на великденските яйца.

Една от приоритетните задачи на Първата дама е да избере поне една или две благотворителни каузи, които да подкрепя по време и след мандата. Нанси Рейган, например, е била ангажирана с превенцията на зависимостите от наркотици, Мишел Обама прокламираше здравословното хранене от собствената си градина в двора на Белия дом. Мелания Тръмп изяви намерение да се бори с агресията в интернет пространството, въпреки изявите на съпруга си в социалните мрежи.

От Първата дама не се очаква да се справя с трудната си роля съвсем сама. Обикновено до нея има малък екип от около 15-20 човека, в най-честия случай близък кръг от нейни приятели. Те се занимават с организацията на ангажиментите й, връзките й с пресата и социалните й дейности. Позицията на личен асистент на Джаки Кенеди е била заемана нейна съученичка от пансиона, в който са били заедно.

Въпреки политическите различия между президентите, техните половинки винаги са се подкрепяли и са изразявали съпричастност и близка връзка помежду си. Да си Първа дама е като членство в ексклузивен клуб.

Освен като опора на своя съпруг и негов придружител по време на официалните визити и събития, Първата дама може да стане и силен обединител на нацията с влиянието си. След убийството на Джон Кенеди американците са разтърсени от покушението, но Джаки Кенеди съумява да успокои вълненията и да върне оптимизма у хората като брилянтен пример за обединител на народа. Неслучайно тя е считана за основоположничка на това, което съвременните хора възприемат под наименованието „Първа дама". Белият дом, такъв, какъвто го виждаме сега, е до огромна степен нейна заслуга.

Джаки Кенеди

Въпреки че това е пост, който не е избрала, жената до президента има както редица привилегии, така и множество задължения. Тя не може да си позволи фриволност като това да наеме личен астролог, който да планира програмата на държавния глава. На твърде голямата намеса в политиката също не се гледа с добро око. По времето на мандата на Бил Клинтън, Хилари губи голяма част от одобрението на народа именно с нейната амбиция да бъде „президент" в сянка до мъжа си. Силният й интерес към политиката е довел до сериозен спад на симпатиите към нея, който тя успява да възстанови едва по време на Аферата Люински.

За Първата дама е от голямо значение да е социално ангажирана и да е деен участник в обществения живот, тъй като медиите следят всеки неин ход. Тя може да е застъпник за човешките права и феминистка икона като Елинор Рузвелт или да се бори срещу рака на гърдата като Бети Форд. Лаура и Барбара Буш пък са се интересували от литература.

От първата дама се очаква да заема активна социална позиция, но също така да знае къде е границата на влиянието й. Нейната роля е на силна публична личност, а не на политическа фигура. В САЩ има поговорка, която гласи, че мястото на президента е в Западното крило - там, където е неговият екип и офис, а на Първата дама е в Източното, за да се подчертае надпартийната й позиция.

Oще: джаки кенеди  елинор рузвелт  мелания тръмп  нанси рейгън  първата дама  хилари клинтън 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.