Империята на Хю Хефнър остарява | webcafe.bg
Webcafe

Империята на Хю Хефнър остарява

Lifecafe, по Slate.com
27.03.2013, 16:37 (обновена 31.03.2013, 10:32)

1 от 2 снимки Назад Напред

хю хефнър

Снимка: © Getty Images

"Умирай трудно" важи най-вече за зайчетата на Хю

Промяната настъпва бавно в имението на Playboy.

Когато килимите на Хю Хефнър се изтъркат, той ги подменя с перфектни копия на старите. Когато играе игри, предпочита аркадните класики като Centipede и Defender.

Когато се храни, богаташът поръчва същите ястия, които майка му е готвила - любим спомен от детството. Когато организира традиционната си "мъжка вечер" всеки понеделник, филмите, които се гледат на DVD или VHS, са черно-бели.

Влюби ли се Хефнър, винаги е в някоя 20-годишна блондинка

Ако отидем на гости в прочутото имение на Хефнър, ще заварим 86-годишния магнат, наложил неизменната копринена черна пижама и същата моряшка шапка. С подобно облекло сме го виждали на безброй снимки, дори и на последната му сватба.

Партитата, които собственикът на Playboy организира, също няма да са много по-различни. Да не говорим за навика му рядко да напуска дома си, за да посещава свои приятели. В крайна сметка той не го стори дори за дългогодишната си секретарка Мери О'Конър, която наскоро почина.

И все пак, Хю Хефнър държи световния рекорд на Гинес заради 60-годишното си управление на мъжкото списание. Въпреки възрастта му, той все още оказва влияние върху съвременната сексуалност. И това важи не само за Америка, но за целия свят.

Изглежда, че самият Хефнър се е затворил в капсула на времето, в която постоянно цари сексуалната революция от 60-те години. Независимо от всичко, марката Playboy продължава да разпростира влиянието си в глобален мащаб.

Хефнър вече не печели от самото списание, а от "глобалните лицензни споразумения", които промотират марката му на тениски в Чехия, бирени бутилки в Бразилия, а също така на козметика за баня, бутилирана вода и какво ли още не.

Визията на Хефнър отдавна не фигурира в изобилстващите от контекст страници на неговото списание, а по-скоро е сведена до прочутото лого със зайче на секси тениска. В продължение на 60 години Playboy се намира на правилната страна на историята по отношение на секса, контрола върху раждаемостта, гражданските права, СПИН, хомосексуалните бракове, войната, социалната толерантност и личната свобода. Ала това не бе Playboy, не бе марката, не бе заекът. През цялото това време самият Хефнър стоеше зад всичко това.

Без Хеф всичко малко или повече се разпада

Ако ексцентричният старец е бил от „правилната страна" на историята през 1953 г., това далеч не е така 60 години по-късно. Минаха половин век на разсъждения, а Хефнър все още не разбира феминистките възражения спрямо неговата версия на сексуалната революция, в която мъжете носят пижами, а жените не носят нищо.

Последната му кауза е борбата срещу възрастовата дискриминация - политически кръстоносен поход, провокиран от публичните критики срещу брака му с 26-годишната бивша плеймейтка Кристъл Харис.

Според Хефнър възрастовата дискриминация е "като всички други дискриминациии" - сексизъм, расизъм и прочее. Ако разгледате някой от последните броеве на Playboy, ще видите, че дори последната му версия на сексуалната революция си има своите ограничения: Хефнър продължава да остарява, а плеймейтките си остават все така млади. Възрастовата дискриминация може би наистина е вариация на сексизма, ала списанието на Хю никога не е било особено напредничаво в тази насока.

Идеали, останали си някъде назад във времето

Проблемът на Playboy не е в отказа от интелектуалността на Хефнър заради продуктите за баня. Куца това, че идеалите на Хефнър просто вече нямат място в съвременното общество.

Хефнър е съгласен, че смисълът на сексуалната революция e в „отделянето на секса от възпроизводството". Докато през XIX век само бохемите и радикалите подкрепиха идеята за сексуалност, освободена от оковите на връзките с брака или възпроизводството, Playboy спомогна за масовизирането на тези идеи. Но това не е достатъчно.

Младите хора днес не си купуват списания, не гледат DVD и не играят Centipede. Те далеч не се идентифицират с версията на сексуалната революция, представена през 1953 г. от един вече старец, който постоянно се разхожда по пижама.

Хората от онлайн поколението нямат нужда от човек като Хефнър, за да разглеждат снимки на голи жени. Всъщност, голяма част от това поколение търси нещо, което Хефнър така и не успя да предостави на читателите си - снимки на голи мъже.

Днес просто предпочитаме да си купим ключодържател с логото на Playboy, отколкото да четем и без това залязващите интелектуални напъни, посветена на сексуалната революция из страниците на самото списание.


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.05.2012, 03:56

16 Starija hush | 29.03.201301:32

Неколко пъти се наложи да му права операция на езика.А сега и на средния пръст има ревматизъм.Предупредих го като бърка в по мазни и влажни дупки да слага гумени ръкавици а он рупа ли рупа.От виетнамски бамбук му направих капут и така толкова години е в форма.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

15 Bichkiiata | 28.03.201318:03

Абе к'во стана !!! Малко съм унесен империал-а ме светна, а и не влизах един дълъг период, макар, че аз съм противник на тези прийоми паяко може си пишеш от ника "насрани гащи" грешката е, че съм виждал потника с артикулът на никът с абсолютно същото наакано състояние да се хлъзга в нета и се подведох.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

14 Bichkiiata | 28.03.201317:02

"Още един мейл

Бати Шреки аз съм причината за масовия припадък в кметството.
Пиша ти от мейла на мама понеже тати изхаби всички мейли в света за нови никове.Мене ме пуснаха вчера от полицията под гаранция,взех на заем ойро от чичо Ахмед дето тати ше яде от неговия мед но той ми каза че ако не ги върна навреме ще отпори и брат ми.
Та ще те молля да ми отпуснеш лек заем и в отговор на добрината ти обещавам да не ям зеле и боб заедно.
Мама малко послъгва като казва че я тряскат само турци на паркинга до мотела,кой я хване тоя я разтега из кабините,дават и вече по 5-6 литра нафта за печката у нас,зима иде вънка вие вук тати маа пръжки с лук и не го интересува кой носи горивото.
Добре че се запознах с един ел.техник и срещу 2 кавала ни свърза на риск за жиците та имаме ток за компюторо.
Ако дойдат от енергото ще се изпърдим с мама по веднъж и всичко ше е ток.
Днес тати замени колата за 1 джезве олио и 6 кокала та мама прави бульон,кокалите май с от умрел козел останали от зоопарка на тигъра от закуската.
Познаваме се с пазача на зоото.Много съм щастлива.

С обич
Сара коджа гьот шадраван секиш каранъ."

Интересна е фразата: ПИША ТИ ОТ МЕЙЛА НА МАМА ПОНЕЖЕ ТАТИ ИЗХАБИ ВСИЧКИ МЕЙЛИ В СВЕТА ЗА НОВИ НИКОВЕ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

13 Rodrigo Diaz de Vivar | 28.03.201316:53

@Bichkiiata
"както и любимата ти тема - срането и сексът за който винаги си мечтал, но никога осъществил."

Грешиш, Бичкия, осъществил ги е и при него са неразривно свързани. Секса и срането имам предвид.

Откакто почна да прави секс, срането му стана песен, ако ме разбираш ...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

12 Bichkiiata | 28.03.201316:43

Не съм, просто ти държи все още от вчерашният бан, но скоро ще откачиш това не е в обсегът на твоите възможности. Ако искаш да се дегизираш повече поне спри да използуваш инфантилните емотикони, че там си неудържим, както и любимата ти тема - срането и сексът за който винаги си мечтал, но никога осъществил. Днеска също нямам кой знае колко работа в офиса ще наблюдавам с интерес процесът. Ако има да ми казваш нещо публикувай до 17 часът след това не докосвам компютър, а и в Канда е лонг уикенд заради Великден т.е. утре ме няма.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

11 Bichkiiata | 28.03.201316:21

потникът (насрани гащи)

Иван Дочев Иванов - Вълков, известен като Scizzа (в момента битуващ с краден псевдоним „агностик”) е псевдо- писател, плагиат, осмърдяващ със зловонни миазми Нюз-а. Представя се като доцент от Мюнхен, кинорежисьор и гей, а всъщност е циганин от гара Роман.
Завършва рабфак и впоследствие ВТУ. Като доносник на комунистическата милиция, след промените през '89-а г. и заплашващата го лустрация, побягва със семейството си в Австрия, където се представя за политически емигрант. Живее от социални помощи. Заработва и като складажия на смени в третокласно крайпътно заведение.
Жена му Ваня е слоница от ловешко село и работи като чистачка на обществени тоалетни.
Вълков се представя по форумите и като патриот - антисемит, но е кръстил дъщеря си Сара (еврейско име). Сара е малолетна дрогираща се проститутка, която обслужва клиенти от Близкия Изток.
Синът му - Деян, като индийско кули тегли рикши с богати чужденци, за да плаща алкохола на некадърния си баща.
Дочев е маниакален тип с малигнен нарцисизъм. Когато делото, заведено от него срещу австрийско издателство се проваля и разбира, че самият той е заплашен от обвинение в набеждаване, изпада в истеричен припадък и е отведен със специализирана линейка от съдебната зала.
Въпросната книга, заради която се води делото е издадена и на български. Спонсор й става Лястовица (Ева) с 1200 евра, а издател - Албатрос. Романът е декласиран позорно от участие в лит. конкурс "Развитие" заради явно плагиатство. Оттогава горните двама форумци, както и писателите Деян Енев (комуто Дочев кръсти рикшаря) и Георги Господинов, стават смъртни врагове на Скица. Под път и над път той ги клевети, обижда, псува и кълне.
Най-големият епигон и клакьор на Вълков във форума е Стоян Делев от с. Трън, Маришко. Подвизава се като Приус, Ескиз, Муте, Сандокандо. Навремето пътуваше без билет, като непълнолетен, от рабфакофското общежитие в Дървеница (?) до Студентски град и си осигуряваше стотинки за лепило като задоволяваше негри от ВИИ „Карл Маркс”...
И той като Учителя си е банван заради просташкия си език. Ескиз е завършил ПУЦ и рабфак, откъдето се познават с Дочев. Понеже е с ограничен интелект и външно непривлекателен (плашипутарник, простичко казано) нереализираната му сексуална енергия сублимира в синдром на Турет, характерни за който са инфантилизъм, жаргонофилия и копролалия. Свойствено за него е паразитирането му върху чужди текстове поради неспособност да изрази оригинална мисъл
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.03.2013, 11:05

10 насрани гащи | 28.03.201316:10

- За Америка: ти си популярна? Снимай се в Плейбой!
- За България: Снимай се в Плейбой - и си популярна!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

9 Bichkiiata | 28.03.201315:41

потник

Започвам серията с писмата ти , отворил съм 2 прозорец с www.cult.bg от където копирам и лепя личното ти творчество. Естественно, нямам нищо лично, фактите и само фактите. До краят на денят трябва да се приготвиш с нов майл и ник нейм , защото знаеш цикълът ти е предвидим.

поща от Вълков:

Леле Шрекиии тая усра мойта се изложи,влезнала сабаале у нужико и направила всичко мазало.Детето паднало(несъм го видел)имах спешна работа до Бойнг-лъжа,
син м у каза че е балнувал на глас пред компюторо.
Един резак и подарил капачка от резервоар,неколко дена вършеше работа ама пусти голем газ като КАМАЗ се надул и като избила тая ми ти капачка пробила носеща колона и трегер на квартирата.Хазяйката се яви по килоти разярена и ми каза че ше се обади на енергото да ми прекъснат захранването.
Що ше права не ми се мисли без чатърското \\\"внимание\\\"(много ме цуват-признавам)
Мислих да си ида у Роман ама ме е страх от Мамбос да не ме гепи и дупе да ми цепи.
Щерка ми се хванала с някъв пазач от зоопарка,не че не е престижна професия но пакета му е като семейно меню в \\\"Кентъки\\\"жал ми е за детето ше му поцепи гъзето.
Синагата е притеснен от нещо,не ми казва обаче,три дена вече не яде.
Не съм спокоен за себе си оти ме тресе нервата,депресиран съм и направо ке се сосеча.Не ме искат никаде на работа,не мога да си го обясня сигур съм тъп.Неаме що да ядеме станал съм като бобова притка а па жената е дебела,незнам що да мисля.
Кмета ме гледа на криво а от полицията казаха да не се меркам на площадо.
Само форумчето ми остана ама нали съм тъп за връзване се изпокарах със всички.
Моля те Шреки дай съвет че не ми се яде мед от чепа на Ахмед?

Прости ми Шреки твой фен Иван пишман гьотферен
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

8 Thea Atanasova | 28.03.201315:40

Реалист с този "Чук-чук" ми припомни една случка от далечното минало.
Имах един приятел, който работеше на бутка за вестници. Аз ходех от време на време да му правя компания и докато си седяхме веднъж, минаха цяла групичка русначета на по 12-13 години. Забелязаха на сергията някакво порно списание "Секс бонбони". След което започнаха всичките да се изреждат един по един и да купуват (както те го произнасяха) "Секс банбони". Сигурно се притесняваха, че е незаконно, но ние всички знаем, че в България такова нещо няма. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

7 Bichkiiata | 28.03.201315:33

насрани гащи
Регистриран: 28.03.2013, 11:05

потник рестартирал си а?
   

оценка

+0 -0