Обща молитва към Исус и Аллах в Македония | webcafe.bg
Webcafe

Обща молитва към Исус и Аллах в Македония

Lifecafe, по материали от чуждестранни издания
27.06.2013, 12:07 (обновена 30.06.2013, 14:13)
Молитва

Снимка: © Getty Images

Ден за обща молитва между мюсюлмани и християни, озаглавен "10 meters apart". Този клип спечели награда на рекламния фестивал в Кан (International Festival of Creativity Cannes Lions).

Правителството на Македония е поръчител на рекламата, изработена от компанията Y&R New moment, new ideas Skopje, MACEDONIA.

Омразата е насилие към сърцето, нетърпимостта - насилие на интелекта, казва Махатма Ганди.

Създателите на клипа припомнят думите на човека, издигнал ненасилието и любовта като начин за налагане на каузи и способ за битки, за да обяснят идеята си.

В регион като Балканите, където войните не спират, омразата и насилието са чест гост.

В условия като тези, християни и мюсюлмани, макар и да живеят в близост, са толкова раздалечени едни от други. Затова стартирането на кампания за етническа толерантност и разбирателство е задача, която изглежда обречена от самото начало.

Но необикновените времена изискват необикновени мерки и затова кампанията е толкова уникална, колкото и пряко насочена към хората.

Върнете двете религии, които съжителстват на едно и също парче от земята в продължение на векове отново заедно. Нека покажем, че това може да се направи и да служи за пример, че всичко е възможно, стига да се освободим от предразсъдъците, които са ни наложени.

Организаторите настояват за Ден за обща молитва

Организирайки първата по рода си съвместна молитва на християни и мюсюлмани, ние показахме, че толерантността е в това да дадеш на всяко човешко същество правото, което изискваш и за себе си, казват от македонската агенция.

Клипът, излъчен първоначално по една македонска телевизия, е предизвикал бурни дискусии и е бил незабавно излъчен и по други електронни медии.

Инициативата е произвела друга: организаторите настояват деня, в който се е случила първата съвместна молитва на християни и мюсюлмани, да бъде призната от парламента на Република Македония като Национален ден за молитва, която трябва да се извършва ежегодно, за да наложи етническа толерантност и мир в страната.

Заедно, но не съвсем

Заради етническите противоречия, Македония дори не успя да извърши планираното си през 2011-а преброяване на населението. Според резултатите от преброяването през 2002 г. македонската етническа общност е 64.18%, албанската - 25.17 %, турската - 3.85%, ромската - 2.66%.

През 2020 г. албанското население в Македония ще е равно на македонското население, а през 2025 г. албанците ще са повече от македонците. Това пък сочи проучване на Сорбоната, цитирано наскоро в македонски медии.

Оспорваното и до ден днешен - 12 години след приемането му, Охридско споразумение наложи квота от 20% за албанците във всички социални области и институции.

Освен това по-важните закони се приемат чрез "правилото на Бадентер", което дава право на албанците на вето по въпроси, които засягат културата, религията, езика и образованието.

А македонските власти се съгласиха на нова териториална реорганизация на общините, които групираха албанците в определени райони като мнозинство.

Наложи се използването на двата езика - македонския и албанския, и беше признат Университетът в Тетово.

Oще: new ideas  new moment  етническа толерантност  кан  клип  македония  мир  молитва  мюсюлмани  награда  правителство  християни 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани