Днес в Торино в рамките на последния ден от осмото издание на Salone del Gusto (образователен кулинарен фестивал) започва "Вечерята на остатъците". | webcafe.bg
Webcafe

Остатъци за гурме - как Италия рециклира храната

Lifecafe , По La Repubblica
25.10.2010, 14:12 (обновена 26.10.2010, 14:14)
сладолед сандвич

Снимка: © Informacibo.it

Целта на събитието е да покаже как храната, която се каним да изхвърлим, не само може да бъде повторно използвана, но и вкусна.

Кой би могъл да очаква, че точно в Италия, страна, в която чревоугодието е национална черта, ще се заговори на тема рециклирана храна.   

Днес в Торино в рамките на последния ден от осмото издание на Salone del Gusto (образователен кулинарен фестивал) започва "Вечерята на остатъците".

Това е истинско кулинарно шоу под надслов "Не изхвърляйте нищо!", по време на което ръцете на истински майстори готвачи и гурме специалисти ще превърнат остатъците от храна, приготвена в различни лаборатории за дегустация, в кулинарни шедьоври.

Целта на събитието е да покаже как храната, която се каним да изхвърлим, не само може да бъде повторно използвана, но и добре изглеждаща и вкусна.

Тази идея обяснява най-добре основната тема на шоуто: "В кухнята, дори когато говорим за висшата мода в нея, свърши времето на естетиката и дойде времето на етиката - а именно зачитането на продуктите и на тези, които ги произвеждат и правят от тях ястия, годни за консумация", казва Масимо Ботура, един от най-известните готвачи в Италия.  

Рециклирането на храната чрез употребата на остатъци може да стане също толкова важно колкото рециклирането на пластамасата и стъклото, като се има предвид количеството храна, което всеки ден се изхвърля на Земята, твърди той.  

"Днес в САЩ 50% от произведената храна се изхвърля или не се използва, обяснява Вандана Шива, индийска природозащитничка и вицепрезидент на Slow Food. Тя цитира изследване, според което всеки американец изхвърля три четвърти от калориите, които биха могли да бъдат важни за друг човек.

Шива смята, че в целия този процес има нещо сбъркано, тъй като днес в света се произвежда храна, достатъчна за изхранването 8 милиарда души, докато ние сме 6 милиарда - и въпреки това един милиард души гладуват.

В Италия положението не е много по-различно

30% от закупените храни се озовават на боклука, което е около 4000 тона на ден и става въпрос за храна все още годна за консумация.

За 12 месеца всеки италианец "произвежда" 27 килограма остатъци от храна за над 500 евро. Изхвърлят се 15% от хляба и тестените изделия, 18% от месото и 12% от плодовете и зеленчуците.

"Едно време такова нещо не се е случвало", казва Карло Петрини, лидер на Slow Food, който пожела "Вечеря на остатъците" да е и последното събитие от тазгодишния фестивал Salone del Gusto, както и първото на следващото издание.

"В действителност в Италия има много рецепти, родени именно от повторната употреба и рециклирането", допълва той като дава за пример пиемонтските аньолоти - малки тестени изделия, като равиоли, които обикновено се пълнятс кайма.  

"Това са рецепти, които ни учат да ценим храната и ни възпитават в повече пестеливост. Ако усвоим няколко виртуозни начина, чрез които да превръщаме остатъците от храната във вкусни ястия, ще изхвърляме много по-малко.  

Може ли това да се превърне това в тенденция?

Да, но да не забравяме, че подобна вечеря трябва преди всичко да бъде удоволствие, обяснява Давиде Скабин, един от най-известните пиемонтски готвачи, който ще бъде нещо като режисьор на събитието. "За нас това е предизвикателство на много нива - първото е опазването на околната среда, разбира се, но ние също така ще покажем значението на готварските умения, когато трябва да се направи нещо голямо от нещо на пръв поглед малко.

Според Скабин готвенето с остатъци не бива да се възприема като нещо странно, а преди всичко като умение да бъдеш едновременно пестелив и добър кулинар.

В Торино подобни начинания набират все повече популярност.  

Пак там Андреа Сегре, председател на италианския Last minute Market, смята да организра вечеря на площада за хиляди хора, използвайки преработена храна. "Пазарът, който пилее и замърсява, съдържа в себе си и лекарството - даряването. Една практика, която между другото създава положителни реакции - и дълготрайни взаимни дебити и кредити", казва Серге.

От четири години торинската асоциация МанаМана организира "дни без пари", по време на които всеки носи на площада каквото си поиска.

Тези дни са в рамките на все по-зачестилите мероприятия, организирани от групи, които се стремят да се дистанцират тотално от парите и наричат себе си "бартер".

Според жителите на Торино обаче бартерът е само един етап от живеенето гратис: "Смисълът на бартера може да бъде разбран като примитивна форма на търговия. Но основната идея е да "освободим" предметите и благата от техните цени", казва президентът на МанаМана, Филипо Дионисио, който през свободното си време е доброволец.

Колко струва час в разказване на приказки на деца или това да се погрижиш за терасата с цветя на някой възрастен човек? Зависи от това кой го предлага и кой го получава", казва Дионисио.

През ноември в Италия се очаква да се появи и кампанията bed&breakfast: една седмица в Боса, Сардиния, където човек може да обменя всичко, за което се сеща: от храна до музика, от украшения до консерви. 

Oще: италия  рециклиране  храна 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани