Тийнеджърите - палави или плашещи | webcafe.bg
Webcafe

Тийнеджърите - палави или плашещи

Lifecafe
23.12.2011, 14:34 (обновена 27.12.2011, 15:41)
Секс

Снимка: © Getty Images

Груповият секс е ежедневие при младежите

Наскоро медиите в САЩ излязоха с информации, че все по-малко тийнеджъри правят секс - но едва ли някой ще забрави истерията от отминалите години при съобщенията за тийнеджърските "цветни секспартита".

Ето че сега на преден план излиза нов проблем около тийнеджърската сексуалност, който изглежда актуален. Изследователи са открили, че много тийнеджърки практикуват групов секс - и често пъти това не става по взаимно съгласие. 

Под 16-годишни момичета редовно правят секс с няколко души едновременно 

В едно от проучванията си, учените са забелязали някои притеснителни тенденции в сексуалното поведение на тийнеджърите, особено на живеещите в бедните градски райони. Там мнозинството анкетирани момичета са признали, че поне веднъж са правили секс с повече от двама души едновременно - и често са били насилвани или принуждавани.

Изследователите от Детската болница в Питсбърг и Бостънския университет за обществено здраве са провели анкета сред момичета на възраст от 14 до 20 години, които посещават медицинските центрове в училищата в региона на града.

Едно на всеки 13 от тези момичета признава, че е правило групов секс - като това понятие включва всичко - включително оргии, тройки и дори "верижен" групов секс.

Въпреки че някои от анкетираните на практика вече са пълнолетни, е ясно, че повечето жени в проучването не са първокурснички, които се наслаждават на "тройки" по взаимно съгласие. Регистрираната средна възраст за първия групов секс е, дръжте се здраво... 15.6 години. 

Шокиращото е преди всичко колко от тях не са решили сами, че желаят "тройка"

От 7.7-те процента респонденти, които са имали подобен сексуален опит, повече от половината са били принудени или насилени да го направят. Тъй като в почти всички американски щати - включително в Масачузетс, където е проведено въпросното проучване - официално приетата "възраст на съгласие за секс" е 16 години, повечето от тези млади жени могат да се смятат за изнасилени.

Учените твърдят, че практиката на групов секс сред непълнолетните далеч не е приоритет само на Бостън - хората в други градове, и то не само в САЩ, също трябва да имат едно наум. "Щях да съм изненадана, ако това поведение е характерно само за Америка, или единствено за Бостън," коментира Емили Ротман, доцент по обществени здравни науки в Бостънския университет.

"Във Филаделфия например положението със сигурност е сходно, вероятно не по-различни ще бъдат нещата и в доста големи градове в САЩ, Великобритания и повечето европейски страни".

Юношите подражават на порнофилмите, където груповият секс не е екзотика

Възрастта, расата или месторождението не са фактори при вероятността едно момиче да участва в групов секс, допълва тя. Всички респондентки са тийнеджърки от голям град, израснали в бедни квартали, които са посещавали лечебни заведения заради проблеми с половата си система.

Според Ротман съществува по-значим фактор, който увеличава вероятността от групов секс. "Вероятността момичетата да участват в групов секс е пет пъти по-голяма, ако те или сексуалните им партньори са гледали порно," обяснява тя.

От всички 328 респонденти, 11% са били "принудени да правят неща, които приятелите им са видяли в порно филмите," допълва Ротман. "При участвалите в групов секс, този процент е  50 на сто. Очевидно е, че порното влияе на сексуалното поведение на тези тийнеджъри". 

Нещата се случват често след алкохол или наркотици - и в половината случаи без презерватив

Ротман твърди, че тя и колегите й са регистрирали още притеснителни тенденции. Една от тях, както вече стана ясно, е че средната възраст за първи групов секс е под "възрастта на съгласие". Друг обезпокояващ факт е, че повече от половината момичета, които са участвали в групов секс, са "били принудени да участват в нещо като масово изнасилване," обяснява Ротман.

Около една трета от анкетираните са използвали алкохол или дрога точно преди груповото изживяване, но по думите на Ротман, това все пак е по-малко от очакваното.

Изследователите наблюдават силна зависимост между насилието и използването на порнографски материали, а освен това са забелязали, че "при 45 на сто от случаите на групов секс, поне един мъж не е използвал презерватив".

Това означава, че груповият секс е изключително рисково занимание. Още повече като се има предвид, че около 30% от мъжете на възраст между 13 и 19 години, които  са правили хетеросексуален анален секс, са диагностицирани със СПИН. 

И естетиката на музикалните клипове спомага за връзката между порно и насилие

Направеното проучване показва, че са необходими по-обстойни изследвания за влиянието на порнографията върху поведението на тийнеджърите в сексуален аспект. Ротман споделя, че наскоро е кандидатствала за финансиране на ново проучване, чрез което да погледне по-дълбоко във връзката между порното и насилието.

Тя има намерение да изследва въздействието на т.нар "гонзо"-порно, което се разпространява все повече онлайн, като в него присъства много насилие. Изследователите са си поставили за цел да определят как то оформя юношеското поведение.

Порното става все по-леснодостъпно сред тийнеджърите в Интернет, но рядко е първата среща със сексуални изображения на младите. В крайна сметка изпълнителите, които са най-почитани сред тийнеджърите, са полуголи в своите клипове. "Не е редно да коментираме, без да разполагаме с данни и от други изследвания," твърди Ротман.

"Изключително важно е да установим как опитът на децата и тийнеджърите се оформя от силно сексуализираните изображения, които виждат по телевизията и рекламите. Това е деликатен, но все пак много важен въпрос."

Oще: алкохол  възраст  гонзо  групов секс  момичета  наркотици  оргии  партньори  порно  порнофилми  презерватив  проучване  секс  тийнеджъри  тройка 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

7 Bobby_gBG | 26.12.201113:31

6 batborko | 26.12.2011 11:23
---------------------------
O`Rly?

Мойто момче, върви се заяждай някъде другаде ;)

То си е ясно че в америка няма да слушат чалга и си говорят за тяхната си популярна музика, но ние си имаме нашия вариант на софт порно, вървящ нон стоп по Планета.тв.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.08.2010, 12:44

6 batborko | 26.12.201111:23

към Boby_BG,Приятелю съгласен съм стеб че към края на статията се има предвид чалгата,но немисля че се има предвид нашата чалга"поп-фолка"Според мен американската и европейската чалга са по-голи,полуголи или чисто голи направо си има клипове като секс филми от рода +16,(секс без да се виждат гениталите)Виж М-тв,Да войс,каналите и преценяй.гледам и планета тв.и нито текстовете нито клиповете са чак толкова порно и просташки както тези от америка.(поне не се пее за дрога ,и как се намира утеха в нея в наща чалга)НО повечето от вас неразбират английски и само си тананикат мелодията.Bobby_bg мисли така защото явно негледа Мтв,и неразбира английски.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.06.2011, 23:30

5 Мишуга | 25.12.201123:44

И какво лошо има в това че са си турили по неколко патки?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

4 Thea Atanasova | 25.12.201113:10

Те и нашите чалга кифли се праскат яко, но не виждам аз какво мога да направя по въпроса. Като са го ударили на "чалга култура" проблема си е техен. То като нямаш акъл у главътЪ така става... НЕ!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

3 Bobby_gBG | 25.12.201112:58

В крайна сметка изпълнителите, които са най-почитани сред тийнеджърите, са полуголи в своите клипове
------------------
Каква изненада, не знам защо но съвсем случайно се сетих за чалга докато четях към края на статията Усмивка

Пък после ще питат разни хорица какво лошо имало в нея...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

2 Pavur Pezev | 25.12.201112:49

Суингър,страшен аватар имаш,брачед.Инак,ме боли как се онождали на стаден принцип непълнолетни негра,латиноси и бели реднеци в 'бедните градски райони'в Америка.Сигур много рЯп клипове са киризили.Повечето са си живи порнаци.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.07.2011, 17:23

1 Swingers_Sf | 25.12.201112:08

Светът ще става все по-виртуален,все по-извратен,все по-развратен и все по-малко морален.
Това може и да е добре,може и да е зле,зависи от гледната точка.
Честита Коледа на всички!
Бъдете здрави!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани