От рай към пустиня и обратно | webcafe.bg
Webcafe

От рай към пустиня и обратно

Webcafe.bg, по BBC
03.06.2013, 15:50 (обновена 03.06.2013, 16:30)

1 от 6 снимки Назад Напред

ирак

Снимка: © getty images

В момента блатата изглеждат по този начин

Тучните блата на Ирак, смятани за земен първообраз на Райската градина, нарочно са засушени от режима на Саддам Хюсеин. Мюсюлманската държава обаче иска да си ги върне обратно и започна невиждана възстановителна програма, чиято цел е да върне хората и животните в една от най-известните влажни зони на планетата.

Наричат ги още Блатистата земя на древна Месопотамия, чието име всъщност значи „междуречие" Известността им не е случайна, при това много назад във времето, тъй като представляват необичаен воден пейзаж наред сухата земя. Намират се в южната част на Ирак в близост до границата с Иран.

Там живее е арабското племе „ма-дан", т.нар. блатни араби, които се молят в джамии от тръстика. Някои от тези растения достигат до 4 метра височина, скривайки небето от плоскодънната лодка, с която местните и гостите им минават през неподвижната вода.

Новините в международния обмен, идващи от Ирак, рядко са добри. Тази обаче наистина си струва - пресушените блата се пълнят с вода, а оттам - с живот. Един от хората, „виновни за това", е младият орнитолог Мудафар.

Специален Зелен фестивал ще отпразнува връщането на живота в Блатната земя, пресушена до 10% по времето на Саддам Хюсеин, когато подобни организации за защита на дивата природа са забранен. За момента поне половината блата в района отново имат вода. Местните се надяват празникът да стане ежегодно събитие.

В миналото блатата са заемали площ от 15 000 кв. км., като в момента площта им е намалена до една десета.

Oще: блата  ирак  месопотамия  пустиня 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

2 Dimitar Stamboliyski | 05.06.201315:48

Маларийният комар там е относително непознат. Билхарцията е донякъде проблем, но блатните араби не страдат от нея. Иначе, ландшафтът е разкошен!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.02.2012, 13:23

1 Grigory Ivanov | 04.06.201321:47

Ще им се върне и маларията
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани